1. HAREKET EDİN
Düzenli olarak yürüyüş, hafif koşu, bisiklete binmek gibi egzersizler yapın ki dinç bir bedene sahip olun ve fazla kilolarınızdan da kurtulun. Böylece diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların böbreklerde yol açabileceği hasarı önleyebilir veya azaltabilirsiniz.
2. KAN ŞEKERİNİZİ DÜZENLİ KONTROL EDİN
Diyabet, kronik böbrek rahatsızlığına neden olan hastalıklar içinde ilk sırada yer alıyor. Uygun ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz programı ile kan şekeri düzeyi ve kan basıncı normal sınırlarda tutularak, böbrekler diyabetin olumsuz etkilerinden korunabilir. Diyabet gelişimi riskine sahipseniz (kilo fazlalığı olan, az hareket eden, ailesinde diyabet bulunan vb.) yılda bir kez kan şekeri ölçümü yaptırın.
3. KAN BASINCINIZA DİKKAT EDİN
Diyabetik hastalarda sadece kan şekerinin yüksek olması değil, aynı zamanda hastaların hemen hepsinde var olan tansiyon yüksekliği (hipertansiyon) de böbreklerin hasarlanmasında önemli rol oynar. Tuz kısıtlaması, fazla kilolardan kurtulma, egzersiz ve uygun ilaç tedavisi ile kan basıncı normal sınırlara gelen hastalarda hem böbrek hasarı gelişimi önlenebilir hem de varsa böbrek hastalığının ilerlemesi yavaşlatılabilir.
4. SAĞLIKLI BESLENİN VE NORMAL KİLODA OLUN
Sağlıklı beslenme, kronik böbrek hastalığının ilerlemesini önleyebiliyor. Sağlıklı beslenebilmek için de en başta günlük tuz tüketiminizi azaltın. Özellikle taze yiyecekleri tercih edin, konserveleri ise sudan geçirmeden tüketmeyin.
5. YETERLİ MİKTARDA SIVI ALIN
Hekiminiz farklı bir şey önermedikçe günlük 1.5 - 2 litre su tüketimi kronik böbrek hastalığı gelişimi riskini azaltır.
Böbreklerinizi Koruyan 5 Püf Nokta!
Bu noktalara dikkat edin, böbreklerinizi koruyun!...
“Öğrenci İşi Kısacık Film Festivali ”
“Makyaj yaparken göz çevrenizi yenileyin”
“Hamilelerin kabusu: Bulantılar ”
“Stres İle Başa Çıkmak İçin Beslenme Önerileri”
“Zafer Algöz’den Kahkahaya Boğacak Set ve Sahne Anıları: Haşırt Dı Bilekbord”
“Keyifli Bir Tatil Geçirmenin 10 Yolu”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32