Sağlıklı beslenme takıntısı, bir beslenme bozukluğu olarak tanımlanmamasına rağmen, bazı hekimler ve beslenme uzmanları, son dönemde bu konu üzerinde araştırmalar yapıyor. Uzmanlara göre bu takıntı önümüzdeki 10 yılın en önemli beslenme problemlerinden biri olma yolunda ilerliyor...
YEMEKTEN UZAKLAŞILIR
Kimilerine göre bu, değişen dünya standartlarına bağlı yeme alışkanlıkları ve modernleşmenin bir sonucu iken, kimilerine göre de, takıntılı kişilik yapısına özgü bir durumdur. Bu tip davranışlar gösteren insanlar, sağlıklı olma gerekliliği ile ilgili inanç ve tutumlarını birleştirerek, beslenme ve beslenme şekli konusunda aşırı kaygılı olurlar. Sonuç olarak gözlenen davranış, sağlıklı olmak adına yememedir. Bu tip takıntıları olan insanlar, sağlıklı beslenme standartlarına göre değil de, kendi belirledikleri standartlara göre beslenmeyi uygun görürler. Ve bu yolla, sağlıklı beslendiklerine inanırlar.
KALORİ EKSİK KALIR
Öncelikle kişinin böyle bir sorunu olduğunu kabul edip harekete geçmesi gerekmektedir. Bu tip takıntılara özgü tedavilerde diyet uzmanlarının, psikiyatristlerin ve psikologların ortak çalışmaları ile davranış değişikliği sağlanabilir. Psikologlar ya da psikiyatrisiler kişiyi davranış tedavisi ile desteklerken, diyet uzmanları da sağlıklı beslenme konusunda yönlendirirler.
Kontrollü ve sağlıklı yemek yeme adına yapılan bu tip diyetlerle, kişi, tüm besinleri yemez ve bazılarını almaktan da özellikle kaçınır. Böylelikle vücut, günlük alması gereken kaloriden eksik kalır ve güçsüzleşir. Sağlıksız ve kontrolsüz yapılan tüm diyetlerde olduğu gibi bu tip davranışların da, beraberinde ciddi sağlık sorunları getirmesi olasıdır.
Beslenme Takıntısı Olanlar
Beslenme takıntısı önümüzdeki 10 yılın en önemli beslenme problemlerinden biri…
“Burberry Çay Partisi / Los Angeles”
“6. Malatya Uluslararası Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu”
“Botox Hakkında Bilinmesi Gerekenler”
“Türk ünlülerle yapılan kampanyaların başarısı satışa yansıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32