Bayramda alınacak gıdalarda aşırıya kaçılması, yemeklere birden yüklenilmesi başta kalp krizi ve şeker hastalığı olmak üzere birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir.
Ramazan ayında oruç tutan kişilerin yeme, içme ve uyku döngüsünde doğal olarak büyük değişiklikler olduğunu belirten Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Vedat Nisanoğlu “Günlük fiziksel aktivite ve ilaç kullanım alışkanlıkları da bu dönemde sıklıkla değişmektedir. Sağlıklı insanlar gibi yaşamaya devam eden pek çok kalp hastası her ramazan gelişinde oruç tutup tutamayacağını bilmek ister. Bu konuda halkın bilgilendirilmesi biz hekimlerin önemli bir vazifesidir” dedi.
Ramazan ayında açlık süresinin yaklaşık 15 saat olduğu ve yaz aylarına denk geldiğini hatırlatan İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. A. Yüksel Barut, “Sağlık sorunları olan ve ilaç kullanan bireylerin öncelikle hekimine danışması gerekmektedir. Özellikle bypass ameliyatı geçirmiş olanlar, koroner stent takılan olgular, hamileler, hipertansiyon tanısı önceden konulmuş ve farklı saatlerde, farklı ilaç kullananlar, böbrek yetmezliği bulunanlar vb. kronik hastalığı olan olgular bayramda aldıkları gıdalara ve yeme içme düzenine daha fazla dikkat etmelidirler” diye konuştu.
Kalp hastalığı olanların normal yaşamları boyunca ilaçlarını düzenli almak, doğru ve zamanında beslenmek, uyku ve fiziksel aktivitelerini düzenli biçimde yapmak zorunda olduklarını söyleyen Kalp ve Damar Cerrahı Doç. Dr. Vedat Nisanoğlu, “ Oruç tutmak isteyen kalp hastaları ramazan öncesi kurmuş oldukları günlük düzenlerini oruç tutarken de korudular. Aynı şekilde bayramda da buna dikkat etmelidirler. Bu prensipler çerçevesinde çoğu kalp hastası oruç tutabilir. Buna karşın, ilaç tedavisine rağmen şikâyetleri devam eden hastalar, ağır kalp yetmezliği bulunanlar, kalp hastalığı ile birlikte insülin bağımlı şeker hastalığı olanlar, ciddi ritm problemi bulunanlar, günde 3 veya daha fazla öğünde kalp ilacı kullanması gerekenlerin oruç tutması önerilmemektedir. Bundan başka son birkaç ay içerisinde kalp ameliyatı olanlar veya kalp damarlarına girişimsel müdahalede bulunulanlarda iyileşme süreci tamamlanmadığı için oruç tutmaları sakıncalı olabilir. Özellikle ramazan ayının bitiminden sonra oruç tutan hastaların yemek yemede aşırıya kaçmaması gerekir. Yine doktorlarının kendilerine kullanımını yasakladığı gıdaları bu dönemde de almamaları gerekir” dedi.
Güne başlarken kahvaltı yapmanın önemine dikkat çeken İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. A. Yüksel Barut, “Aynı şekilde oruca hazırlık olan sahurun, bayramda kahvaltı alışkanlığına devam edilmesinin de önemi büyüktür ve hiçbir şekilde atlanmamalıdır. Örneğin, sahura kalkmadan oruç tutmak birçok rahatsızlığın (reflü, gastrit, ülser, kabızlık, hipertansiyon, diyabet, böbrek yetmezliği, vb.) ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bayramda özellikle kalp hastaları tuzlu yiyeceklere ve şeker hastaları şeker ihtiva eden yiyeceklerden uzak kalmalıdır. Günlük su gereksiniminin en az 2-3 litre olduğu, günlerinde sıcak olması sonucu su kaybının terleme ile arttığı bilinci ile iftardan sahura kadar olan süreçte ve sahurda su içmeye özen gösterilmelidir. Benzer şekilde bayramda da sıcakları da göz önüne alarak su tüketilmesine özen gösterilmelidir. Su içmeye özen göstermek hipertansiyon yakınmalarının oluşmasını önleyeceği, alınacak az suyun zeminde var ise hipertansiyonu, böbrek yetmezliğini tetikleyeceğinin bilinmesi gerekmektedir” diye konuştu.
BAYRAMDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Her şeyden önce mutlaka doktorunuzun önerileri çerçevesinde hareket ediniz ve doktorunuz izin vermediği bir şeyi yapmayınız.
Havaların sıcak olması nedeniyle su tüketiminize özen gösteriniz. Bol miktarda sıvı alınması vücut sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olacaktır. Çay ve kahve gibi içecekleri aşırı tüketmeyin. Bunların yerine su, soda, ayran veya meyve suyu içmeyi tercih edin.
Uyku düzeninize dikkat edin. Her gün aynı saatlerde ve en az 6-8 saat uyuyun, uykusuz kalmaktan kaçının.
Uymanız gereken bir diyet programı var ise (kolesterol düşürücü diyet, tuz kısıtlaması gibi) yine devam edin.
Sık sık tansiyonunuzu ölçün. İlaçlarınızı almanıza rağmen kan basıncınız yüksek seyrederse derhal hekiminize başvurun.
Aşırı şeker tüketiminden uzak durun. Çok fazla çikolata, baklava gibi şekerli ürünler ve yağlı besinler almayın.
Bayramın ilk günleri mümkün olduğu kadar hafif besinler tüketin. Kahvaltıya özen gösterin.
Bayramda Beslenmeye Dikkat!
Ramazan ayının bitmesine yakın doktorlar bayramda da beslenmeye dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı.
“Elle ile Soğuk Kış Günlerin de Sıcaklık!”
“Doğum Yapmak İlerleyen Yaşlarda Kabızlık Sebebi”
“Ozan Güven ve Günay Karacaoğlu’nun Rol Aldığı “Don Kişot’um Ben”in Biletleri Satışta!”
“Ömer Uluç’un ‘Gözler’i Yapı Kredi’de...”
“ÇİÇERO Filminin Biletleri Ön Satışta!”
“ARIA, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’a 3. Kez Sponsor... ”
“Makyaj Çantasının Olmazsa Olmazları”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32