Bayram tatilinde hasta olmayın…
Beklenen bayram tatili geldi. Birçok kişi koca bir senenin stresini, yorgunluğunu geride bırakacak, hem ruhen hem de bedenen yenilenecek... Aman dikkat!
Ancak hastalıklar tatile çıkmayı sevmiyor ve sizi en mutlu anınızda da yakalayabiliyor. Dolayısıyla, hastalıklara karşı her zaman önlem almak gerekiyor. Özellikle de alerji ya da astım hastalarının almaları gereken önlemler çok daha fazla. Acıbadem Hastanesi Alerjik Hastalıklar Uzmanı Dr. Gülden Karakış Paşaoğlu "Alerjik hastalığı ve astımı olan kişilerin tatile çıkmadan önce birtakım önlemler alması ve tatil süresince dikkat etmesi gereken bazı noktalar olacaktır." diyor.
Dr. Paşaoğlu astımı ve alerjisi olan hastaların bayram tatili boyunca dikkat etmesi gereken noktaları şu başlıklar altında topluyor:
Otomobil, otobüs ve tren seyahatleri
Araca binmeden en az 10 dakika önce havalandırmayı çalıştırarak veya camları açarak aracınızı havalandırın. Böylece araç içinde bulunan ev tozu akarlarının, polenlerin ve mantarların uzaklaşmasını sağlayın.
Kirli havalı bölgelerden, yoğun trafikten uzak durmaya çalışın. Hava kirliliğinin daha az olduğu gece geç ya da sabah erken saatlerde seyahat etmeyi tercih edin.
Siz ya da ailenizden bir kişi nebülizer kullanıyorsa, cihazı mutlaka yanınıza alın. Bu cihazı gerektiğinde aracınızda bulunan çakmak sistemi ile çalıştırarak kullanabileceğinizi unutmayın.
Uçak seyahatleri
Eğer ağır astımınız var ve ara sıra oksijen kullanmanız gerekiyorsa uçak seyahati sırasında da ihtiyacınız olacağını aklınızdan çıkarmayın. Uçağa binmeden alanda görevlilere oksijen gereksiniminizi bildirin ve teminini sağlayın. Ayrıca gerektiğinde kullanmak üzere ilaçlarınızı yanınızda, özellikle el bagajınızda taşıyın.
Ev tozu akarı, kedi, köpek tüyü veya mantar gibi solunan havada bulunan alerjenlerin uzaklaştırılması konusunda uyarın.
Besin alerjiniz varsa uçakta yer ayırtırken servis edilecek yiyeceklerin içeriklerini sorun, yiyeceklerden herhangi biri ile ciddi bir alerjik reaksiyon gelişme olasılığına karşı yanınızda acil durumda kullanılabilecek antialerjik ilaçları (Ör. kendi kendinize enjekte edebileceğiniz epinefrin kiti) bulundurun.
Mevcut sinüzit ya da kulak iltihabınızın uçak yolculuğu sırasında şiddetli ağrılara neden olabileceğini unutmayın. Tatil öncesi mutlaka tedavi edilmesine özen gösterin ya da iyileşene kadar tatilinizi erteleyin.
Otel Odaları
Otel odaları genellikle ev tozu akarlarının yerleşimine elverişli yataklar duvardan duvara halılar, tüylü koltuklar ve kalın perdeler ile kaplıdır. Kalmak için antialerjik nevresim takımlarının kullanıldığı, yerde halı, duvarda kalın tüylü perdelerin, koltukların olmadığı, tozlardan arındırılmış odaları olan otelleri tercih edin.
Mantar duyarlılığınız varsa güneş alan, nemli olmayan, kapalı havuz ya da hamamdan uzak odaları isteyin.
Herhangi bir hayvana duyarlılığınız varsa kalacağınız otelde bulunmamasına dikkat edin.
Ilıman ve nemli bölgelerde ev tozu akarı, mantar ve bazı özel polenlere maruz kalma riskiniz daha fazladır. Böyle yerlere gitmeden önce mutlaka alerji uzmanınızla görüşün. Kullanmanızı önerdiği ilaçları yanınıza alın.
Acil durumlar nedeniyle gittiğiniz yerde doktor olmasına özen gösterin, ayrıca doktorunuzun telefonunu kaydedin.
Sağlık sigortanızın gittiğiniz yerlerde de geçerli olup olmadığını öğrenerek (özellikle yurt dışı gezilerinizde) gereken önlemleri alın.
Astımınızın kontrolü ve acil ilaç gereksiniminiz için ‘’peak flow meter’’ dediğimiz hava yolu akımını ölçen cihazınız varsa mutlaka yanınıza alın.
Bayram ziyaretleri
Tatile gidilmese bile bayram ziyaretleri astım ve alerji hastaları için risk oluşturuyor. İşte bu konudaki öneriler:
Besin alerjisi olanlar bayram gezmeleri sırasında oldukça risk altında. En sık alerjik reaksiyona neden olan besinler süt, yumurta, fındık, fıstık gibi kuruyemişler, soya, buğday, balık ve deniz ürünleridir. Alerjik reaksiyona neden olduğunu bildiğiniz gıdaların alımından kaçının. Yanınızda kendi kendinize uygulayabileceğiniz antialerjik ilaçları taşımayı ihmal etmeyin.
Astımlı hastalarının sıklıkla alerjen maruziyeti, gribal enfeksiyon, sigara dumanı, hava kirliliği gibi nedenlerle atağa girdiği bilinen bir gerçek. Bu açıdan bayram gezileri sırasında fazla kalabalık, kirli, sigaralı ortamlarda bulunmamaya, insanlarla çok fazla sarılıp, öpüşmemeye dikkat etmenizde yarar var.
“Yanlış Kulaklık Seçimi Kulak Sağlığını Bozuyor”
“Ki...”
“Özgür Masur Ayakkabı Tasarladı”
“Zack Snyder’in Yeni Filmi ÖLÜLER ORDUSU”
“Anneler Günü İçin Eşsiz Hediye Alternatifleri”
“Kar Yağışıyla Birlikte Ayak Burkulmaları ve Zedelenmeler Artıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32