Dört gün sürecek kurban bayramı boyunca aşırı ve kontrolsüz et tüketimi, kronik rahatsızlıkları olan kişilerde ve hatta sağlıklı bireylerde bile bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Kurban Bayramı’nda et tüketiminin nasıl olması gerektiği, pişirme yöntemleri ve aşırı et tüketiminin sağlığa zararları...
1-Kurban Eti Mutlaka Dinlendirilmeli ve İyi Temizlenmeli
Kurban eti kesildikten sonra mutlaka et dinlendirilmeli ve o şekilde tüketilmelidir. Çünkü dinlendirilmemiş et sert olur, sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlık kaçınılmaz hal alır. Özellikle mide-bağırsak rahatsızlığı olan bireyler eti 1-2 gün dinlendirdikten sonra tüketilmelidir.
Ayrıca; kurban eti, kanı akıtılmadan yani iyice temizlenmeden tüketilmemelidir. Çünkü kan, mikroplar için en uygun üreme yerlerinden biridir. Kanı akıtılmamış etin mikrobiyal yükü fazladır.
2-Pişirme Yöntemine Dikkat Edilmeli
Haşlama, ızgara(ateşle etin arası 15 cm olmalı) veya fırın en uygun pişirme yöntemleridir. Kültürümüzün vazgeçilmez lezzeti olan et kavurma ise az yağlı tavada yapılmalı ve işlem sırasında hayvansal yağ yerine sıvı yağ kullanılmalıdır.
3-Hayvansal Yağlar Damar Tıkanıklığına Yol Açabilir
Kurban etinin yağları iyice temizlenmelidir. Çünkü hayvansal kaynaklı yağlar, damarlarda birikerek damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Özellikle; kolesterol ve trigliserit değeri yüksek olan bireylerde hayvansal yağlar ciddi risk faktörü oluşturmaktadır.
4-Demir Eksikliği Olanlar Etin Yanında C Vitamini Tüketmeli
Kırmızı et iyi bir protein ve demir kaynağıdır. Özellikle kansızlığı olan bireyler için ilaç niteliğindedir. Ancak her şeyde olduğu gibi ette de porsiyon kontrolü önemlidir. Beslenmemizde günlük 4-5 köfte büyüklüğünde (120-150 gram) kırmızı et tüketimi ideal olanıdır. Etlerinizi tüketirken demir emilimini artırmak için bol limonlu bir salata veya ev yapımı limonata tercih edilmelidir. C vitamini demirin vücut tarafından emilimini artırır.
Yoğurt, ayran, peynir veya kefir gibi kalsiyum kaynakları ve çay, kahve gibi kafein kaynaklarını et yediğiniz öğünün 1-2 saat öncesinde veya sonlarında tüketmemeye özen gösterin. Kalsiyum ve kafein demir emilimini negatif yönde etkiler.
5-Ara Öğünler Aşırı Et Tüketiminin Önüne Geçiyor
Bayramda et tüketiminin ölçüsünü kaçırmamak için ara öğünleri atlamamakta fayda var. Öğünlerde porsiyon kontrolü sağlamak istiyorsanız ara öğün mutlaka yapılmalıdır. Az az ve sık besin tüketin. Uzun süren açlıklardan sonra porsiyon kontrolü maalesef mümkün olmuyor. Ara öğün olarak meyve, kuruyemiş, süt, ayran, yoğurt gibi sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.
6-Etin Yanında Sebze Tüketimi Önemli
Özellikle kurban bayramı döneminde kişiler kırmızı et tüketimine öylesine yönelir ki günlük beslenmede sebzeye gereken önem verilmez. Tüketilen etlerin yanında mutlaka; salata, haşlanmış/fırınlanmış/közlenmiş sebze veya sebze yemeği tüketilmelidir. Böylelikle yetersiz posa tüketimine bağlı kabızlığında önüne geçilmiş olur.
7-Kronik Hastalığı Olanlar Risk Altında
Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi; gut, kolestrol, karaciğer yağlanması olan kişilerde ve kolon kanseri hastalarında ekstra risk faktörü oluşturmaktadır. Bu kişiler özellikle sakatat tüketiminden uzak durmalıdırlar.
Şeker hastalığı olan kişiler ise; çikolata, tatlı, börek, çörek, sarma, pilav gibi kontrolsüz karbonhidrat tüketiminden uzak durmalıdırlar. Çünkü “nasıl olsa bayram” diyerek yapılan her kaçamak kan şekerinde ortaya çıkacak düzensizlikleri de beraberinde getirmektedir.
Ayrıca porsiyon kontrolüne de dikkat edilmelidir. Tüketilen karbonhidratın yanında protein alımına önem verilmelidir. Örneğin; baklava yediğinizde sütlü kahve içmeniz veya sarma yediğinizde yanında ayran içmeniz kan şekerinize olumlu yönde etki ederek dalgalanmaların önüne geçecektir.
7 Adımda Kurban Bayramını Sağlıklı Geçirin
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte et tüketimine dikkat!
“Çalışan kadına diyet rehberi”
“‘Bahar Detoksu’ İçin 2 Özel İçecek”
“Kış’a Muhteşem Bir Başlangıç Yapın!”
“Nilüfer’in hayatına dair sıcak bir kitap. Hepsi bu…”
“Çocuklara da Büyüklere de Fırsat!”
“Dünyaca Ünlü Yıldız Ellie Goulding Pantene’in Global Yüzü Oldu”
“Gelin Damat Dergisi 2023 Ödül Töreni Evlilik Sektörünün Enlerini Belirleyecek”
““Hayat varılacak bir nokta değil, o noktaya varırken yaşadıklarımızdır”!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32