>

SAĞLIKLI YAŞAM

30`undan sonra hamilelik

İdeal gebelik yaşı 18-29 olmakla birlikte, artık gelişen tıp sayesinde ilerleyen yaşlarda da hamile kalmak mümkün olabiliyor.
 
   
 
 
     

Ancak tıbbi olarak çeşitli olanaklar olsa da o yaşınıza kadar cinsel sağlığınızı muhafaza etmeniz hem hamile kalabilmeniz hem de hamilelik sırasında daha az problem yaşamanız açısında son derece önemli. Işte size cinsel sağlığınızı muhafaza edebilmeniz için birkaç öneri.

Çokeşlilikten uzak durun

Genital sistem enfeksiyonları, Fallop denilen tüplerin tıkanmasına neden olur. Çokeşli bir cinsel yaşam, bu tür enfeksiyonları geçirme olasılığını artırır. Bu nedenle çok eşlilikten mümkün olduğunca kaçınmak, iyi tanınmayan kişilerle ilişkide prezervatif kullanmak son derece önemli. Bu, erkekler için de geçerli. Aynı enfeksiyonlar erkeklerde sperm kanallarının tıkanmasına neden olabilirler.

Kilo dengenizi koruyun

Aşırı derecede yüksek ve düşük kilo yumurtlamayı olumsuz etkilediğinden, ideal kilonuzda kalmanız en iyisi. Aşırı zayıflık ya da şişmanlık kimi zaman ciddi bir gebe kalamama nedeni oluşturabilir.

Doktora gitmeyi ihmal etmeyin

Hiçbir şikayetiniz olmasa bile yıllık olarak jinekolojik kontrolden geçmeyi ihmal etmeyin. Jinekolojik bir şikayetiniz varsa da vakit kaybetmeden bir doktora görünün. Birçok jinekolojik rahatsızlık erken teşhis sayesinde tedavi edilebilirken, geç kalındığı zaman tüplerin tıkanmasına neden olabilir.

Kürtajdan mümkün olduğunca uzak durun

Uygun gebelik haftalarında bu konuda deneyimli bir doktor tarafından usulüne uygun olarak yapılmış bir ya da iki adet kürtajın ileriki gebelikleri olumsuz etkileme olasılığı oldukça düşük olmakla birlikte kürtaj sayısı arttıkça ileriki gebeliklerde geçirilmiş kürtajlara bağlı sorun çıkma olasılığı artmaya başlar. Bunun yanında usulüne uygun olmayan şartlarda, uygun olmayan bir yöntemle yapılan bir kürtaj bile sonraki gebelikleri olumsuz etkileyebilir. Etkili korunma yöntemleri kullanmak ve kürtaj gerektiğinde bu konuda deneyimli bir doktora başvurmak çok önemli.

Sigara kullanmayın


Sigara, yumurtlama işlevlerini ve gebe kalındığında erken embriyo gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle sigara içen kadınlarda gebe kalamama, düşük, erken doğum, gelişme geriliği gibi sorunlarla nispeten sık karşılaşılır ve günlük sigara sayısı arttıkça bu gibi sorunların ortaya çıkma olasılığı artar.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>