>

KÜLTÜR-SANAT

Uluslararası Bozcaada Ekolojik Film Festivali Finalistleri Belli Oldu

Bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali finalistleri belli oldu.
 
   
 
 
     

Ülkemizin en önemli yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu, Aktivist, filozof, dilbilimci ve yazar Noam Chomsky ile ilgili “Noam Chomsky ve Medya” belgeselinin ödüllü yönetmeni Mark Achbar, FİPRESCİ ve SİYAD Başkanı Alin Taşçıyan ve milletvekili Şafak Pavey’in jüri üyesi olarak görev alacağı festival 30 Ekim – 2 Kasım 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bozcaada için yeni imar planlarının tartışılmaya başladığı bugünlerde Bozcaada Belediyesi ve Bozcaada Turizm İşletmeleri tarafından ülkemizde ekoloji konusunda ciddi ve bağımsız bir platform yaratılmasına öncülük etmek ve bu çalışmaları ödüllendirmek amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenecek olan Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) finalistleri belli oldu.

BİFED düzenlendiği ilk yıl 170 film başvurusu ile büyük ilgi gördü. 31 ülkeden başvuru yapan filmler arasından daha önce IDFA, Berlinale, Marsilya FF, Vienale, St Petersburg, Sundance gibi dünyanın birçok önemli festivallerinde finale kalmış veya ödül almış 170 film arasından 20 film yarışma finalisti olarak seçildi.

Türkiye’den de dört filmin yer aldığı Finlandiya, Brezilya, İsviçre, Fransa, ABD, Yunanistan, Malezya, Polonya, İtalya, Almanya, Portekiz, Hindistan, Avusturya, Kanada, İspanya, Belçika, Hollanda’dan katılacak yarışma filmleri şöyle:

1. Abu Haraz – Maciej L. Drygas, PL
2. Chai Qian, Displaced – Mali Arun, F
3. Char… The No-Man’s Island – Sourav Sarangi, IN
4. Children of Sodom – York-Fabian Raabe, DE
5. Cotton Dreams – Sandeep Rampal Balhara, PL
6. Five Star Existence – Sonja Linden, FL
7. Hands-On: Women – Climate – Change. – Liz Miller, Nupur Basu, Karen Winthers, Mary Kiio, Iphigenie Marcoux-Fortie, CA
8. Honour Your Word – Martha Stiegman, CA
9. My Name Is Salt – Farida Pacha, CH
10. On the Art of War – Luca Bellino, Silvia Luzi, IT
11. Tarlabaşı and Me – Marianna Francese, Jaad Gaillet, F
12. The Bee Keeper – Mano Khalil, CH
13. The Carbon Rush – Amy Miller, CA
14. The Grocer – Dimitris Koutsiabasakos, GR
15. Tin House – Lara Placido, Angelo Lopes, PT
16. Web – Michael Kleiman, USA
17. Bir Avuç Cesur İnsanlar – Rüya Arzu Köksal, TR
18. Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir – İmre Azem, TR
19. Gündöndü – Nejla Demirci, TR
20. Su Bedeviler – Ömer Güneş, TR


Yarışma filmleri dışında 30 filmin de gösterim için seçildiği festivalde gösterimlerin yanı sıra fotoğraf sergileri, atölyeler, paneller, konserler ve özel gösterimler düzenlenecek.

Festivalin Jüri üyesi, yönetmen Yeşim Ustaoğlu’nun “Sırtlarındaki Hayat” belgeselinin Türkiye’de ilk kez gösterilecek olan uzun versiyonunun yanı sıra, Nathalie Borgers’in çok ödüllü filmi “Kumun Rüzgarları Kayanın Kadınları” filmi özel gösterimler kapsamında izlenebilecek.

Yıllardır ülkenin hemen bütün coğrafyalarındaki yok olan sesleri arşivleyen ve ülkenin en önemli sanatçılarını destekleyen KALAN MÜZİK de festivalde bir bölüm üstlendi. bu bölümün adı: Bifed “KALAN”

BIFED Joel Bakan’ın yazdığı ve Mark Achbar ve Jennifer Abbott’un yönettiği dünyanın en fazla ödül kazanan belgesellerinden biri olan “The Corporation” filmiyle 30 Ekim 2014 Perşembe günü başlayacak.




BOZCAADALILAR SİNEMASEVERLERİ AĞIRLAMAYA HAZIR

Festival Başkanı ve Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz süreçle ilgili şunları söyledi: “İlk yılımızda olağanüstü güçlü ve farklı anlatımlara sahip, yepyeni filmler izlemek isteyen bütün sanatseverleri de Bozcaada’da konuk etmekten büyük mutluluk duyacağız. Anlamlı bir katılıma sahne olan festivalimize büyük destek sağlamanın ötesinde festivali bizimle birlikte omuzlayan tüm Bozcaadalılar, işadamlarımız, yerel üreticilerimiz, otel, motel, pansiyon, lokanta sahibi hemşerilerimiz yalnızca festivalin onur konukları ve yönetmenlere yönelik karşılıksız destekle kalmayıp, film izlemeye gelecek tüm konuklara %25 ile % 50 arasında indirimler yapacaklar. Böylece festivalimizin en önemli amaçlarından biri olan “öğrenci ve eğiticiler için ders yılı başında önemli bir atölye” olma tasarısı da umarım gerçekleşmiş olacak. Festivalimize ve adamıza yalnızca sinema ile uğraşan sanatçıları değil, ekoloji ile ilgili bütün disiplinlerdeki akademisyenleri, bütün öğrencileri, asistan ve üreticileri davet ediyoruz.”

Festival Komitesi ve Bozcaadalılar festivalin bir şenlik şeklinde geçmesi ve sinemacılar için yeni ve anlamlı bir buluşma noktası olması için büyük bir gayret içindeler. Festival konukları için 3 kişinin yaklaşık 100 – 150 TL civarında konaklayabileceği ve yaklaşık 10-15 TL ile bir öğün yemek yiyebileceği olanaklar yerel işletmeciler tarafından sağlandı.

Daha fazla bilgiye www.bifed.org sayfasından ulaşılabilir.

Festival yönetmeni Petra Holzer Bozcaada’nın dünyanın en güzel adalarından biri olduğunu vurguladıktan sonra şunları ilave ediyor: “Çok güzel ve çok kırılgan bir coğrafyadayız. Süratli giden bir arabanın bile bir şeyleri bozduğu, ülkenin şezlongsuz belki de son kumsallarının bulunduğu, betonlaşmamış, bozulmamış, geleneksel üretim ve tarımı modernleştirerek sürdüren insanların yaşadığı bu olağanüstü coğrafyada biz “yerel olana, küçük olana, yavaş olana ve hakiki olana” büyük değer veriyoruz. Yazın adanın karşı karşıya kaldığı büyük nüfus patlamasını belli oranda bütün yıla yayarak daha sağlıklı ve sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Benim en büyük hayallerimden biri Bozcaada’nın örneğin Fransız bir tiyatro ekibinin kışın gelip ön çalışmalarını yaptığı, senaristlerin huzurlu kahvelerimizde senaryolarını yazdığı, müzik guruplarının kayıtlarını yaptığı bir ada haline gelmesi.
 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>