Geçtiğimiz yıl belli başlı festivallere katılarak ödüller alan ve başarısını kanıtlayan yeni yapıtların yanı sıra, unutulmaz klasik filmler ve sinema tarihinin usta yönetmenlerinin başyapıtlarından seçmeler içeren yaklaşık 170 film, sinemaseverlerle buluşacak. 62 ülkenin sinemalarından derlenen festival programında, belgeseller ve canlandırma sinemasından örneklerde sunulacak.
Yıldız konuklar
Sinemanın “Diva”sı Sophia Loren, “Piyano” filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan ilk kadın yönetmen olan Jane Campion ve sinema tarihinin en etkileyici erkek oyuncularından Harvey Keitel İstanbul Film Festivali’ne konukları arasındalar. Uluslararası Altın Lale Yarışması’nda Jüri Başkanlığı da yapacak olan Jane Campion ,festivalin ikinci haftası boyunca, Harvey Keitel ise 14 Nisan’da İstanbul’da olacak. Harvey Keitel ve Jane Campion, 15 Nisan Cuma günü saat 19:00’da Emek Sineması’ndaki gösterilecek olan “Piyano” filmi öncesinde, İstanbullu izleyicilerin sorularını yanıtlayacaklar. Harvey Keitel’a ayrıca, kapanış galasında “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” verilecek.
İtalya’nın son dönemde yetiştirdiği en başarılı kadın oyunculardan Valentina Cervi de İstanbul Film Festivali konukları arasında. İstanbul Film Festivali Uluslararası Altın Lale Jurisi’nde yer alacak olan oyuncunun başrolü üstlendiği Peter Greenaway’in “Tulse Luper’ın Çantaları / The Tulse Luper Suitcases” üçlemesinin her üç filmi de festival programında yer alıyor. Valentina Cervi 10 Nisan Pazar günü Sinepop Sineması’nda gösterilecek olan filmlerden önce izleyiciyle buluşacak.
Türkiye’de büyük ilgi gören David Lynch’in “İkiz Tepeler” TV dizisinin yapımcısı, aynı zamanda “John Malkovich Olmak” ve David Lynch’in “Vahşi Duygular” ve Jane Campion’ın “Bir Kadının Portresi” filmlerinin de yapımcılığını üstlenen Monty Montgomery festivalin konukları arasında bulunuyor. Yönetmen, senaryo yazarı ve yapımcı olarak çok yönlü ve uç kişiliğiyle tanınan Amerikalı yapımcı Monty Montgomery , İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Altın Lale Yarışması Jürisi’nde yer alıyor.
Festival’in İstanbul’a gelecek çok önemli bir konuğu da Fransız "yeni roman" akımının öncüsü ve "sine-roman" türünün yaratıcısı yazar ve yönetmen Alain Robbe-Grillet. “Ustalara Saygı” bölümünde beş filmi gösterilecek olan Alain Robbe-Grillet, 8 Nisan Cuma günü saat 19:00’da Atlas Sineması’nda Güzel Tutsak / La belle captive filminin gösteriminden önce, izleyicilerle buluşacak ve gösterim öncesinde kendisine “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” sunulacak.
24. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin açılış filmi olan Lavanta Kokulu Kadınlar / Ladies in Lavender filminin yönetmeni ve İngiltere’nin en önemli Shakespeare oyuncularından biri kabul edilen Charles Dance festivalin konukları arasında. Charles Dance açılış galasının ardından Lavanta Kokulu Kadınlar / Ladies in Lavender’ın 3 Nisan Pazar günü saat 21:30’da Emek Sineması’nda yapılacak galasında da izleyicilerle buluşacak. İstanbul Film Festivali bu yıl aralarında yönetmenler, oyuncular, yapımcılar, Festival temsilcileri yabancı basın mensupları da bulunan yaklaşık 120 konuğu İstanbul’da ağırlayacak.
Yuvarlak masa : “AB ile yüzleşen Balkan sineması”
İstanbul Film Festivali bu yıl, Mithat Alam Film Merkezi işbirliğiyle “AB ile Yüzleşen Balkan Sineması” başlıklı bir yuvarlak masa toplantısına da ev sahipliği yapıyor. Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’dan sinema sektörü çalışanlarının katılacağı “AB ile Yüzleşen Balkan Sineması” Yuvarlak Masa Toplantısı’nda Balkan sinemasının sorunları, yaratıcı temaslar, dağıtım sorunları ve kültürel "gümrük"ler tartışılacak.
13 Nisan Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde, 11.00 – 16.00 saatleri arasında iki bölüm halinde yapılacak olan Yuvarlak Masa Toplantısı’nın koordinatörleri FIPRESCI (Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği) Başkan Yardımcısı Bojidar Manov; Türkiye FIPRESCI Temsilcisi Atilla Dorsay ve Istanbul Film Festivali Yönetmeni Hülya Uçansu.
Usta yönetmenler sinemaseverlerle buluşuyor
Uluslararası İstanbul Film Festivali, bu yıl düzenlediği Master Class ve söyleşi programları, sinema dünyasının önemli isimlerini kendi ağızlarından dinleme ve onlara soru sorma fırsatı sunacak.
Master Class: Jane Campion
9 Nisan Cumartesi 11.00 / Akbank Kültür Sanat Merkezi
Hollywood yıldızlarıyla çalışmasına karşın bağımsız ruhunu korumayı başaran “auteur” yönetmen Jane Campion 9 Nisan Cumartesi günü saat 11:00’de Akbank Kültür Sanat Merkezi’nde bir “Master Class” verecek. Sinema tarihine şimdiden damgasını vurmuş sanatçı, sinemaya dair düşüncelerini anlatacak.
Söyleşi : Alain Robbe-Grillet
9 Nisan Cumartesi 14:00 / İstanbul Modern Müzesi – Arthouse
20. yüzyılın en yenilikçi sanatçılarından, Alain Robbe-Grillet, 9 Nisan Cumartesi saat 14:00’te İstanbul Modern Müzesi’ndeki Arthouse’da Atilla Dorsay’la bir söyleşi yapacak. Söyleşiden önce saat 11:00’de ve söyleşiden sonra saat 16:00’da yine Arthouse’da, Geçen Yıl Marienbad’da / Last Year in Marienbad adlı film gösterilecek.
Sinemalar… seanslar… ve geceyarısı sineması
Festival'in fbu yılki ilm gösterimleri; Beyoğlu'nda Emek, Atlas, Sinepop ve Beyoğlu sinemaları ile Kadıköy'de Rexx sinemasında gerçekleştirilecek. Filmlerin gösterim saatleri: haftaiçi 10:00 – 12:30 – 16:00 – 19.00 ve 21:30, hafta sonları ise 11:00 – 13:30 – 16:00 – 19.00 ve 21:30 olarak belirlendi.
"Geceyarısı Sineması" gösterileri bu yıl da devam edecek. Bu seansları için seçilen 6 çarpıcı film, Festival süresince her Cuma gecesi Beyoğlu Sineması’nda ve her Cumartesi gecesi ATLAS Sineması’nda, saat 24:00’te, iki film olarak sunulacak.
Sinemaseverler on beş gün boyunca izleyecekleri filmlerle ilgili, İstanbul Film Festivali kitapçığını, Emek, Atlas, Sinepop, Beyoğlu ve Rexx Sinemaları, Atatürk Kültür Merkezi ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın Beyoğlu’ndaki merkezinden temin edebilecekler.
Yeni bölümler
İstanbul Film Festivali bu yılki programında iki yeni bölümle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor: “Geleceğin Karanlık Yüzü” ve “Gençler… Gençler…”.
Geleceğin Karanlık Yüzü : Distopya
Festival’in bu yılki sürpriz bölümlerinden biri, birçok düşünür, yazar ve yönetmene ilham veren “distopya” kavramını kurgulayan filmlerin buluştuğu. Bu bölümün filmleri arasında, Star Wars’un yaratıcısı George Lucas’ın ilk filmi olan ve geçen yıl yeniden kurgulanan “THX1138” var. 2005 Şubat ayında gerçekleştirilen Berlin Film Festivali’nden sonra, dünyada ilk kez İstanbul’da gösterilecek olan Terry Gilliam’ın bilim kurgu klasiği “Brazil” ikinci film. Ayrıca, The Guardian tarafından tüm zamanların en iyi bilim kurgu filmi seçilen Ridley Scott’ın efsane filmi “Bıçak Sırtı / Blade Runner” Jean-Luc Godard’ın başyapıtlarından “Haftasonu / Week-end ”de bu bölümde yer alan diğer filmler. Bu arada, Godard’ın 2004 yapımı son filmi “Müziğimiz / Our Music” de Festival programında bulunuyor.
Gençler… Gençler…
Festivalin bu bölümü gençlere ayrıldı. Büyüklerin arasında kendilerini yabancı gibi hisseden, kendi özel dünyalarında, bambaşka değer yargıları ve apayrı kurallarla yaşayan gençlerin sorunlarını, coşkularını ve hayallerini anlatan 8 filmin yer alacağı bölümün filmleri arasında, geçtiğimiz yıllarda Festival’de “Bataklık / La Cienaga” adlı filmiyle ilgi toplayan Lucrecia Martel’in yönettiği, Pedro Almodovar’ın yapımcılığını üstlendiği “Küçük Azize / The Holy Girl” ve Maria Victoria Menis’in “Minik Gökyüzü / Little Sky”adlı filmleri sayabiliriz.
“Hisar kısa film seçkisi”
Uluslararası İstanbul Film Festivali bu yıl Türkiye’den kısa