5-6 Kasım-30 Kasım 2004
Çağdaş Türk Resminin New York’daki temsilcisi sanatçımız iki yıl aradan sonra İstanbul’da iki büyük sergi ile sanatseverler ile buluşuyor.
2003 başında Türkiye’ye dönüp “Hürrem Sultan” dans tiyatrosunu sahneye koyan sanatçı “Harem” konulu sergisi ile bu projesini sonuçlandıracak. Halen turnede olan Hürrem Sultan Müzikali büyük bir çıkış yaparak çağdaş gösteri ve sahne sanatları adına büyük katkılarda bulundu. Sanatçı resim çalışmalarında da bu etkiyi sürdürmektedir. “Harem” sergisi sanatçının yeni açılımının bir başlangıcı sayılabilir.
Gerçeküstü ve mistik bir dil kullanmayı sürdüren sanatçı bu sergisinde “Harem”e içeriden bakmayı tercih etmiş tutsaklık, özgürlük ve erotizm kavramlarını yeniden yorumlamıştır. Sanatçıyı ilgilendiren “Harem”in sosyolojik boyutundan ziyade psikolojik açılımlarıdır. Bugüne dek yapıtlarında “zaman-dönem” kavramlarına pek rastlamadığımız sanatçı “Hürrem Sultan” projesi ile birlikte bu sergiyi tasarlayarak kendi toplum gerçeğini geçmişe gelecekten bakarak anlamaya çalışmaktadır. Hiç kuşkusuz kişisel deneyimlerinin açmazlarının ve tutkularının büyük etkilerini görmekteyiz. Çağdaş Türk Resminin Sürreal ve Mistik temsilcisi olan sanatçının bu sergisi Almanya ve Amerika’da da sergilenecektir. “evrensele giden yol yerelden geçer.”diyerek kendi değerlerini temel alan ve sanatını bu platform üzerine inşa eden ünlü sanatçı bu sergisi için “Harem benim için sadece bir konsepttir. Hürrem Sultan ile başlayan geçmişe yolculukta gördüm ki zaman değişse de insanı insan yapan toplumları toplum yapan soyut-somut tüm değer ve sonuçlar değişmiyor. İktidar dün ne ise bugün de o. Haremde köle olarak gelen kadınların yanında orada bulunmayı hayal edip ve bunu başaran kadınların da olduğu bir gerçek. Hal böyle olunca neyin doğru, neyin yanlış olduğu karışıyor. İşin beni ilgilendiren kısmı “kavram” olarak “Harem” olgusunu içsel olarak anlamaya çalışmak. Bir Osmanlı torunu olarak bu sorgulamayı kendimden başlatmak zorundaydım. Doğrusunu söylemek gerekirse görebildiklerim bir çok feministi kızdırabilir. Ama ben bu tartışmaya girmek yerine her şeyi olduğu gibi kabul etmeyi tercih ediyorum. Dahası bu sergiyle de bunu somutlaştırıyorum. Benim için yeni bir macera yeni bir dönem başlıyor galiba.”diyor.
Yaklaşık 30 adet büyük tual resmi ile oluşan sergi sanatseverler için geçmişe yolculuğun yanı sıra müthiş bir görsel şölen olarak da algılanmalıdır.
İki ayrı galeride bir gün arayla açılacak olan sergiler Kasım sonuna dek açıktır.
Galeri Artist
Ayazma Cad. No: 4
Fulya- Beşiktaş/İstanbul
Tel:(0212) 227 68 52
Faks: (0212) 258 09 32
Garage Of Art
Adnan Saygun Cad. Leylak Apt. No:1/19
Etiler-İstanbul (Akmerkez Ulus Kapısı Karşısı)
Tel: (0212) 351 16 04
Faks: (0212) 351 16 64