49. Altın Portakal’da 17’ncisi sunulacak “Yaşam Boyu Onur Ödülleri”ne Türk sinemasına katkılardan dolayı usta oyuncular Salih Güney, Meral Zeren, Güler Ökten; yapımcı Necip Sarıcı ve yönetmen Duygu Sağıroğlu değer görüldü.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından 6 - 12 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenecek 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin onur ödülleri festival kapsamında düzenlenecek özel gecede sahiplerine sunulacak.
İLYAS SALMAN’A ÖZEL ÖDÜL
Muhalif tiplemeleriyle sinemaya ayrı bir renk katan İlyas Salman, özel ödülle onurlandırılacak. 90’lı yıllar sinemasını odağına alan 49. Festival’in “Mizah, Muhalefet ve Demokrasi” şeklindeki ana temasını sanatçı kişiliği ve oyunculuğunda yansıtıyor olması dikkate alınarak değer görülen ödülü İlyas Salman’a festival programı içinde düzenlenecek özel gecede sunulacak.
SALİH GÜNEY
Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan Salih Güney 1943 Adana doğumlu. Güney ilk olarak 1960 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Tarla Kuşu oyunuyla sahneye çıktı. Kapanışına kadar Dormen Tiyatrosu'nda çalışan oyuncu, 1965 yılında Haldun Dormen'in yönetmenliğini yaptığı Bozuk Düzen adlı filmle sinemaya geçti. 100'ü aşkın film ve dizide rol aldı. Bir dönem Amerika'da turizm işiyle uğraşan Güney, müzecilik ve arkeolojiye özel ilgi duymakta, çeşitli katkılarda bulunmaktadır.
MERAL ZEREN
1952 yılında Adana’da doğan Meral Zeren ortaokulda bir süre okuduktan sonra tahsilini yarım bırakıp 14 yaşındayken sahneye çıktı ve şarkıcılığa başladı. Sahnede filmcilerin dikkatini çeken Meral Zeren 1971'de Kadri Yurdatap'ın, "Kadri Film" adına yapımcısı olduğu, Natuk Baytan'ın yönetip Yılmaz Köksal'ın baş rolünü oynadığı "Önce Sev Sonra Vur" filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. Çok sayıda filmde başrol oynan Zeren, fotoroman, TV filmi ve dizilerde de oynadı.
GÜLER ÖKTEN
1941 yılında doğan Güler Ökten TV seyircileri tarafından özellikle Bizimkiler dizisindeki “Kızıl” lakaplı “Doktor Türkan” rolüyle tanınır. Konservatuvar mezunu olan Güler Ökten, 1947 yılında bir çocuk filminde rol alarak sanat hayatına atıldı. Tiyatroya 1960 yılında başlayan Ökten, birçok sinema filmi ve dizide de rol aldı. Yıldız Kenter'in ilk mezun ettiği öğrencilerden olan Ökten “Yaprak Dökümü” dizisindeki “Cevriye” karakteriyle de tanınıyor. “Bir Aşk Hikâyesi” adlı filmdeki rolüyle 19. Altın Portakal Film Festivali’nde “en iyi yardımcı kadın oyuncu” ödülüne değer görülen Ökten, bu dalda birçok ödüle daha imza attı.
NECİP SARICI
Yönetmen Necip Sarıcı. 1949 yılında sinemaya başladı. Üç yıl İzmir’de başlayan çıraklıktan ustalığa geçiş dönemi sonrasında İstanbul’a döndü. 1952 yılında Ant Film, 1957’de Lale Film Stüdyosunda işe alındı. 1974’te Yeni Stüdyo, Ses ve Laboratuarları isimli kendi firmasını kurdu.1979’da Filmer ailesinin stüdyoculuğu devretmesiyle Lale Film Stüdyosu’nu “Yeni Lale” olarak sürdürdü ve halen devam etmekte. Kuyu (1968), Ah Güzel İstanbul (1982), Çökertme (1997), yapımcılığını üstlendiği filmlerden bazıları. Dua Taneleri: Tespih ve Dublaj Tarihi adlı belgesellere de imza atan Sarıcı’nın değişik kurumlarca verilmiş “Onur Ödülleri” bulunmaktadır.
DUYGU SAĞIROĞLU
1932 yılında Trabzon’da doğan Duygu Sağıroğlu Galatasaray Lisesinin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde eğitim gördü. Sağıroğlu, 1956 yılında Ankara Küçük Sahne'de dekorcu ve grafiker olarak çalışmaya başladı. Uzun süre tiyatroda dekor tasarımı yaptı. Tiyatrocular Derneği ve Cep Tiyatrosu'nun kurucuları arasında yer aldı.
1959'da Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Karacaoğlanın Kara Sevdası" isimli filminde asistan olarak, sinema alanında çalışmaya başladı. Bu dönemde bir çok filmde dekor tasarımı, sanat yönetmenliği, yönetmen asistanlığı yaptı.
1966'da ilk filmi "Bitmeyen Yol"`u yönetti. Sinemanın "Altın Çağı" olarak tanımlanan 1960 - 1967 döneminin en önemli yönetmenlerinden biri olan Duygu Sağıroğlu, 1976'ya kadar sinemada yönetmen, senarist ve sanat yönetmeni olarak çalıştı.
1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Sinema - TV Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1990'lı yıllardan itibaren profesyonel çalışmalarını dekor konusunda yoğunlaştıran Duygu Sağıroğlu, 1990 - 97 yılları arasında "Derin Bir Soluk Al", "Bir Delinin Hatıra Defteri", "İnsanlarım", "Çöplük", "İçimdeki Çığlık", "Hysteria", "Abelard et Heloise", "Oyun Karıştı" adlı oyunlara yaptığı dekorlarla "En İyi Dekor" ödülleri kazandı.
Mart 2000'de İzmir, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından "Muhsin Ertuğrul Emek Ödülü" verilen Sağıroğlu, halen Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema-TV Bölümü'nde öğretim üyeliği yapmaktadir.
İLYAS SALMAN
14 Ocak 1949 yılında Malatya ilinin Arguvan ilçesinde doğdu. Malatya Turan Emeksiz Lisesi'nden mezun oldu. Konservatuvar'da eğitim görürken son sınıfta okulu bıraktı. Oyunculuğa İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda başladı. Uzun yıllar sinema oyunculuğunda, köylü tiplemeleri ile tanındı. Sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğini yaptığı iki sinema filmi bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli tarzda şiirleri ve türkü albümleri bulunmaktadır. Ankara Birlik Tiyatrosu'nda 1997'den 2000 yılına kadar sahneye çıktı. Son olarak Hasretim Sansürlüdür isimli bir şiir kitabı ve Türk Solu dergisindeki makalelerinden oluşan Kırmızı Beyaz isimli bir kitabı çıkmıştır. Gülser Salman ile evlidir ve Devrim adında bir kızı, Temmuz Ali adında bir oğlu vardır.
Altın Portakal’ın Onur Ödülleri Açıklandı!
Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl verilecek Yaşam Boyu Onur Ödülleri belli oldu.
DİĞER HABERLER
Rober Hatemo ve Yıldız Tilbe’den Yılın Şarkısı: “Bu Delikanlıyı Unutamazsın”
Türk pop müziğinin iki efsane ismi hayranlarını büyüleyecek projede bir araya geliyor.
“Yeni Bir İnternet Dizisi Geliyor: ‘N Kuşağı’”
“Cildinizi Güzelleştirecek Beslenme Önerileri!”
“Mutlu Çocuk Yetiştirmenin 10 Sırrı”
“Filmekimi sinemaya doyuracak”
“Canan Anderson: Tuba Ünsal Keman Çalmak İstiyorsa Ders Veririm”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32