7. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’ne günler sayılı...
Her geçen yıl biraz daha büyüyen, zenginleşen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, yedinci yılında Ankara’yı yine sinemanın büyüsüyle dolduracak.
6-16 Mayıs tarihleri arasında Ankara’da 28 ülkeden 84 uzun, kısa ve belgesel filmleriyle sizlerle birlikte olacaklar. Festivalin tüm etkinlikleri Kızılırmak ve Kavaklıdere sinemalarında gerçekleşecek.
Festivalin tüm bölümleri özenle oluşturulmuş, tüm filmleri özenle seçilmiş. Fakat program içinde 2 özel çalışma özellikle öne çıkıyor. Bunlardan ilki "canlı müzik eşliğinide sessiz film gösterimi". Sinema Tarihinden başlıklı bölümde 1920’lerin Almanyası’ndan ilginç bir isimle, Lotte Reiniger ile tanışacak izleyici. Sinema tarihindeki ilk uzun metrajlı animasyonu çeken Reiniger’ın adı izleyiciye pek tanıdık değil. Ancak, bu öncü kadın yıllar boyu tek tek kestiği figürlerle birbirinden güzel animasyon filmlere imza atmış. Kimi zaman sevilen halk masallarını, kimi zaman çok bilinen opera eserlerini gölge oyunu tekniğini kullanarak filme almış. 1001 gece masallarından esinlenerek 3 yıl geceli gündüzlü bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkardığı sinema tarihinin ilk uzun metrajlı animasyon filmi Prens Ahmet’in Maceraları kendine hayran bıraktıracak incelikte ve güzellikte. Bu filmi bir de canlı müzik eşliğinde üstelik 3 perkusyon sanatçısının müziğiyle dinlemek gösterimi biricik ve kaçırılmaması gereken bir hale sokuyor. Programda Prens Ahmet’in Maceralarının dışında Lotte Reiniger’in sanatını anlatan kısa bir belgesel ve Reiniger’in 6 kısa filmini de yer alıyor.
Festivalin Bir Ülke bölümü, son yıllarda sanatı, kültürü ve diliyle en çok ilgi gören ülkelerinden İspanya’ya ayrılmış. İspanya sinemasının 5 kadın yönetmenlerinden toplam 5 film yer alacak.
FIPRESCI Jürisi’nin bu yıl festival boyunca izleyeceği ve içlerinden birini ‘En İyi Film’ seçerek ödüllendireceği 18 film, Her Biri Ayrı Renk bölümümünde yer alacak. Hepsi son iki yılda dünya sinemasının genç yetenekleri tarafından çekilmiş bu filmler, referanslarını dünya festivallerinde kazandıkları çeşitli ödüllerden alıyor. Bu bölümde Türkiye’den 2004 yapımı 2 tane kadın yönetmenimizin filminin yer alması da ayırca mutluluk verici.
Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz iki özel oyuncuyu anmak için birer küçük bölüm hazırlanmış. Anısına bölümünde; efsanevi oyuncu Katharine Hepburn, bugün bile tazeliğinden hiçbir şey kaybetmeyen birbirinden keyifli üç filmiyle, ayrıcalıklı bir kadın olduğunu bir kez daha hatırlatacak sinemaseverlere. Sinema klasiklerini televizyonda değil de beyazperdede izleyebilme ayrıcalığını da yaşatacak. Bu bölümde ayrıca, geçen yaz sevgilisi tarafından dövülerek öldürülen Fransalı oyuncu Marie Trintignant da iki filmiyle anılacak.
Toplu Gösterim bölümü ise ‘arzunun aykırı yönetmeni’ Catherine Breillat’a ayrılmış. 30 yıldır dünya sinemasının en tartışılan isimlerinden biri olan yönetmen, son filmi Romans 2 (Anatomie de Lenfer) dahil olmak üzere 5 filmlik bir programla katılıyor festivale. Breillat’nın filmlerinden yola çıkarak düzenlenen panelin başlığı ise "Gösterecek Bir Şey Kaldı mı?". Festival boyunca Breillat’nın filmleri seyredildikten sonra yönetmenin sanat-pornografi ikiliğini nerelerde kırdığı tartışılacak.
Köri Tadında başlıklı bölümde ise Hint asıllı İngiliz yönetmen Gurinder Chadha’nın birbirinden eğlenceli iki filmi yer alacak. Bu bölümde yer alan filmler, Hint kültüründe kadının konumunu esprili bir yaklaşımla eleştiriyor.
Almanya’nın en tanınmış kadın yönetmenlerinden olan ve ülkemizde de çok sevilen Dorris Dörrie üç filmiyle Ankara seyircisiyle buluşacak.
Her yıl olduğu gibi programda dünyadan ve Türkiye’den kısa filmler ve belgeseller de var.
Festivalim film gösterimleri dışındaki yan etkinliklerine gelince:
Festival kapsamında düzenlenen Kısa Film Öyküsü Yarışması bu yıl da büyük bir katılımla gerçekleşti. Yarışmanın Seçici Kurul’u tarafından belirlenen 10 eserin sahipleri, festivalde Işıl Özgentürk yönetimindeki Senaryo Yazım Atölyesine katılacaklar. Bu yıl katılımcıları bir sürpriz bekliyor; atölye çalışmasında senaryolar arasında ikinci bir eleme yapılacak ve seçilen senaryo, Mine ve Ömer Vargı’nın yapım şirketi Filma-cass tarafından filme çekilecek.
Festivalin öne çıkan 2. çalışması ise Muammer Yanmaz’ın "Kadın Yönetmenlerimiz" adlı sergisi. Sergide, sinemamızın kadın yönetmenlerinin, Muammer Yanmaz tarafından evlerinde özel olarak çektiği fotoğrafları yer alıyor. Kadın yönetmenlerimiz ilk kez bu sergide bir araya geliyorlar. Sergi Kavaklıdere Sinemasında 10 gün boyunca ziyaret edilebilecek.
7. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, yine dopdolu bir programla izleyicisini bekliyor. On gün sürecek festival, "Senede Bir Gün" şarkısında olduğu gibi, özlemle beklediğimiz filmleri ve diğer etkinlikleriyle huzurlarınızda!.. "Senede On Gün" ayırın kendinize. İnanın, değecek!..
Program ve filmler hakkinda daha fazla bilgiyi www.ucansupurge.org adresinde bulabilirsiniz.
DİĞER HABERLER
Rober Hatemo ve Yıldız Tilbe’den Yılın Şarkısı: “Bu Delikanlıyı Unutamazsın”
Türk pop müziğinin iki efsane ismi hayranlarını büyüleyecek projede bir araya geliyor.
“Bebeğinizde işitme kaybı olabilir mi?”
“Metabolizmanızı Hızlandıran 8 Etkili Öneri!”
“Yves Saint Laurent ve Citroën Ds3”
“Yeşim Ustaoğlu “Hem Kadınların Hem Erkeklerin Sorunlarını Anlatmaya Çalıştım””
“Marks&Spencer Plaj Koleksiyonu ile Yazı Karşılayın”
“Baba Sahne Yeni Sezona 6 Ekim’de “Bir Baba Hamlet” ile Başlıyor!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32