Uluslararası Antalya Film Festivali, sektörün değişen koşullarından hareketle, dünyada kendini yenileyen güçlü festivaller arasında sinemaya yönelik katkılarının uzun vadeli ve kalıcı olmasını hedefliyor. Filmleri izleyiciyle buluşturma misyonunu ileriye taşırken, üretime yönelik destekleri de hedefleri arasına katıyor.
Türkiye sinema sektörünün; ‘kurmaca’, ‘belgesel’ ve diğer alanlarında nitelikli yapımlarına destek verip üretim gücünü arttırmak, yerel ve uluslararası düzeyde izlenme oranlarını çoğaltacak altyapılara destek olmak, finansman bulmakta güçlük çeken yapımlara kaynak yaratmak üzere çeşitli olanaklar sunabilmek, uluslararası sinema sektöründeki varlığını filmlerin üretim aşamasında destekleyebilmek, sektörün güçlü isimleriyle sinemamızı kendi ülkesinde, Antalya’da bir araya getirebilmek gibi hedefler Uluslararası Antalya Film Festivali’nin ana misyonu içerisinde ilk sıralarda yer alıyor.
Buradan hareketle Belgesel Filmler, 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde sadece tek bir başlık altına değil, yaygınlığını arttırmak adına –yönetmeliklerinde belirtildiği üzere- “Ulusal Yarışma” ve “Uluslararası Yarışma”ya başvurup ana yarışmalara katılabilir, “Yarışma Dışı Ulusal Belgesel” ve “Özel Gösterim” gibi film programlarında yer alabilir ve “Antalya Film Destek Fonu” ve Antalya Film Forum’un “Belgesel Pitching Platformu” bölümlerinde değerlendirilmek üzere başvuruda bulunabilir.
“Ulusal Yarışma” ve “Uluslararası Yarışma” Bölümlerinde Belgeseller:
Belgesel Filmler, her iki yarışmanın yönetmeliğinde de belirtildiği gibi 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin Ulusal Yarışma ile Uluslararası Yarışma bölümlerine başvurabilecekler.
Dünyanın çeşitli saygın festivallerinde de örneklerini gördüğümüz şekilde Belgesel Filmler, kurmaca filmlerle beraber “En İyi Film” Altın Portakal heykeli ile birlikte Ulusal Yarışma bölümünde 100 bin TL para ödülü için yarışmaya hak kazanabilir ve diğer tüm kategorilerdeki Altın Portakal ödülleri için aday olabilirler.
Uluslararası Yarışma bölümünde de Belgesel Filmler kurmaca filmlerle beraber “En İyi Film” Altın Portakal heykeli ile birlikte 50 bin Euro para ödülü ve diğer tüm kategorilerdeki Altın Portakal ödülleri için aday olabilirler.
Antalya Film Forum “Belgesel Pitching Platformu” Bölümünde Belgeseller:
Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında sektörde güçlü yapımların üretimine yönelik destek ve katkı sağlamak hedefiyle geçen sene kurulan Antalya Film Forum, bu yıl ilk defa yeni belgesel yapımların oluşturulmasına da katkı sağlamak amacıyla “Belgesel Pitching Platformu” bölümünü başlattı.
Başvurulanlar arasından seçilecek projeler, uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilecek ve bu belgesel projelerden ikisi, her biri ayrı ayrı olmak üzere 30.000’er TL. ödül kazanacak.
Belgesel Pitching Platform’a başvuran ve projeleri seçilen tüm belgesel sinemacılara uzun vadeli “Ortak Yapım”, “Fon Sağlama”, “Dağıtım” gibi imkanları oluşturabilmek için uluslararası sektör profesyonelleriyle buluşma ve projelerini tanıtma imkanı da sağlanacak.
Ulusal Belgesel Yarışma Dışı ve Özel Gösterimler
Ulusal ve Uluslararası Yarışma’ya başvuran ulusal belgesel yapımlardan oluşturulacak Ulusal Belgesel Yarışma Dışı ve kısa ve orta metrajlı belgesel yapımlardan oluşan Ulusal Belgesel Özel Gösterim film programları da, her yıl olduğu gibi bu yıl da Uluslararası Antalya Film Festivali programında yer almaya devam edecek.
Antalya Film Destek Fonu:
Çekimlerinin üçte birlik kısmı Antalya’da gerçekleştirilecek kurmaca ya da belgesel bir projeye verilecek olan 100.000 TL değerindeki “Antalya Film Destek Fonu” da, belgesel yapımların tamamına açık olup başvuruları bekliyor.
Belgesel filmler de dahil olmak üzere 52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin ilgili bölümlere başvuran filmlerin değerlendirme süreçleri ardından, sonuçları ve yapılacak programlar, yan etkinlikler, workshop’lar gibi ilgili gelişmeler tamamlandıkça kamuoyu ile paylaşılacaktır.
ULUSLARARASI ANTALYA FİLM FESTİVALİ