>

KÜLTÜR-SANAT

42.İstanbul Film Festivali Başladı!

Festival 6 Nisan Perşembe akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda yapılan açılış töreniyle başladı.
 
   
 
 
     

Festival zengin programıyla dünya sinemasının en yeni örneklerini, usta yönetmenlerin son filmlerini, yeni keşifleri ve kült yapıları 12 gün boyunca sinemaseverlerle buluşturuyor. Konuk yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleştirilecek söyleşiler ve özel etkinlikler de festival kapsamında yer alacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali’nde, 12 gün boyunca 14 bölümde 84 ülkeden 160 yönetmenin 134 uzun ve 29 kısa metrajlı filmi gösterilecek. Festival her yıl olduğu gibi usta yönetmenlerin son filmleri ve dünya festivallerinin beklenen filmlerini sinemaseverlerle buluşturacak. Festivalin bu yılki programında Berlin Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Ayı’yı kazanan Küçük Evren, Venedik Film Festivali’nin büyük ödülü Altın Aslan’ı kazanan Hayatın Tüm Acıları ve Güzellikleri’nin yanı sıra François Ozon, Christian Petzold, Hong Sang-soo ve Fatih Akın gibi usta yönetmenlerin son filmleri de yer alıyor.

42. İstanbul Film Festivali, 6 Nisan Perşembe akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda yapılan açılış töreniyle başladı. Sunuculuğunu Ali İhsan Varol’un üstlendiği 42. İstanbul Film Festivali açılış töreninde festivalin Sinema Onur Ödülleri’nin yanı sıra festivalin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri takdim edildi.

Açılış konuşmasını yapan İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü Görgün Taner, festivale yüksek katkıda bulunan tema sponsorları Anadolu Efes, Paribu ve Zorlu Holding’e, festivalin Dünden Bugüne Türk Klasikleri Özel Gösterim Sponsoru Zurich Sigorta’ya teşekkür plaketlerini takdim etti. Törende ayrıca İKSV Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu ve festivale destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür edildi.

Törende, İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma filmlerinin ardından Altın Lale Ödülü için Ulusal Yarışma kategorisinde yarışacak 11 film, Seyfi Teoman anısına verilecek En İyi İlk Film Ödülü için yarışacak 4 film, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film kategorilerindeki filmler tanıtıldı. Törende ayrıca Nespresso Genç Jüri’nin belirleyeceği Genç Ustalar Ödülü’ne aday filmler de gösterildi.

Festivalde yarışma heyecanı ilk günden başlıyor

42. İstanbul Film Festivali'nde Uluslararası ve Ulusal Yarışma, Genç Ustalar, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film Yarışması olmak üzere beş başlık altında 59 film yarışıyor. Yarışma filmlerinin gösterimleri festivalin ilk günü, 7 Nisan'dan itibaren başlıyor.

42. İstanbul Film Festivali Sinema Onur Ödülleri

42. İstanbul Film Festivali’nin bu yılki ilk Sinema Onur Ödülü, yarım asrı aşan uzun ve üretken kariyerinde benzersiz karakterler yaratan, sinema ve tiyatronun yanı sıra ekranlarda da başarısını sürdüren Kayhan Yıldızoğlu’na sunuldu. Tören gecesine katılamayan Kayhan Yıldızoğlu’nun ödülünü torunu Zeynep Aybar aldı. Ödül, İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan tarafından takdim edildi.

Festivalin ikinci Sinema Onur Ödülü ise tiyatro sahnelerinin yanı sıra sinema ve dizilerdeki performansları, dublaj sanatçısı olarak başarılarıyla adından söz ettiren, sanat dünyamıza katkıları 50 yılı aşkın süredir devam eden Nevra Serezli’ye sunuldu. Usta oyuncu Nevra Serezli, bu yıl festivalde restore edilmiş kopyasıyla gösterilecek İntikam Meleği – Kadın Hamlet ile de festivale konuk oluyor. Nevra Serezli’ye ödülünü usta oyuncu Metin Akpınar takdim etti.

Festival Hırçın filmiyle başladı

Törenin ardından, Charlotte Regan’ın yönettiği Hırçın filmi gösterildi. Sıcak, esprili, yaratıcı, tatlı ve duygusal bir baba-kız hikâyesini anlatan Hırçın, Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması–Dram kategorisinde Büyük Jüri Ödülü’nün sahibi olmuştu.

Beyazperdede şenlik başlıyor

42. İstanbul Film Festivali’nde 7-18 Nisan tarihleri arasında, dünya sinemasının en yeni örneklerinden kült yapıtlara, usta yönetmenlerin son filmlerinden yeni keşifler, klasikler ve gizli kalmış hazinelere 84 ülkeden 160 yönetmenin toplam 163 filmi gösterilecek.

İstanbul Film Festivali’nin bu yılki gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas 1948 ve Fransız Kültür Merkezi, Şişli’de CineWAM Premium+ City's Nişantaşı (Salon 3 ve Salon 7) ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi olmak üzere 6 salonda yapılacak.

Festival uluslararası konukları, söyleşiler, konserler ve özel etkinlikleriyle 12 gün boyunca İstanbul’da sinema şöleni yaşatacak.

İstanbul Film Festivali ve TikTok’tan işbirliği: #neizlesem

2022 yılı itibariyle İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın resmi eğlence partneri olan TikTok, 42. İstanbul Film Festivali ile birlikte #neizlesem adlı yeni bir projeye başlıyor. Proje içerisinde bir topluluk oluşturacak olan #neizlesem; kullanıcıların, içerik üreticilerinin, platformların ve kanalların yeni buluşma noktası olacak. En güncel filmler ve diziler hakkındaki öneriler, incelemeler, kısa kesitler, kamera arkası görüntüleri ve daha fazlası #neizlesem başlığı altında toplanacak. Bu proje kapsamında ilk içerikler 42. İstanbul Film Festivali ile birlikte üretilecek.

Köprüde Buluşmalar

İstanbul Film Festivali’nin Köprüde Buluşmalar platformu kapsamında düzenlenen panel ve söyleşilere katılmak için onthebridge@iksv.org adresine e-posta yollanması gerekmektedir. Tüm panel ve söyleşiler halka açık ve ücretsizdir. Etkinlikler hakkındaki ayrıntılı bilgiye festivalin internet sitesi https://film.iksv.org üzerinden ulaşabilirsiniz.

Festival etkinlikleri


Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da yalnızca film gösterimleri yer almıyor. Sinemaseverler ve film profesyonellerinin ilgisini çekebilecek etkinlikler festival boyunca düzenleniyor.

3. Film Festivalleri Sempozyumu, İstanbul Film Festivali işbirliğiyle festival kapsamında, 7-8-9 Nisan 2023 tarihlerinde Kadir Has Üniversitesi’nde düzenleniyor. Bu yılın teması “Film festivalleri, fonlar ve sinema endüstrisi”.

Kurgucular Dayanışması (KUDA) ile beraber yapılacak iki panelde, festival programında yer alan filmlerin kurgucuları, bu filmlerin kurgusunda yaşadıkları serüvenleri ve film yaratma süreçlerinde kurgucunun rolünü anlatacaklar. Kurmaca Filmlerde Kurgu Süreci paneli 8 Nisan Cumartesi günü Depo’da; Belgesel Filmlerde Kurgu Süreci paneli 15 Nisan Cumartesi günü Sinematek/Sinema Evi’nde yapılacak.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Araştırma ve Uygulama Merkezi kapsamında yer alan film arşivinin geleceği ve planlanan yeni projelerinin anlatılacağı Ulusal Film Arşivinin Yapılandırılması paneli 11 Nisan 2023 Salı günü Salt Galata Oditoryum’da yapılacak.

Etkinlikler hakkındaki ayrıntılı bilgiye festivalin internet sitesinden ve sosyal medya kanallarından erişilebilir.

42. İstanbul Film Festivali’nin destekçileri

42. İstanbul Film Festivali bu yıl 20’nin üzerinde kurumun desteğiyle gerçekleştiriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi de festivale tanıtım desteği veriyor. Festivale destek veren tema sponsorları:

Anadolu Efes “Türkiye Sineması”
Paribu “Dünya Festivallerinden”
Zorlu Holding ‘’Çiçek İstemez”
Ali Muhiddin Hacı Bekir “Antidepresan”
Nespresso ’’Genç Ustalar’’

Festivale desteğini uzun yıllardır tema sponsoru olarak sürdüren Selpak, bu yıl ilk defa Hijyen Sponsoru olarak festivali desteklemeye devam ediyor.

N Kolay, Soho House ve The Stay Hotels festivale Katkı Sağlayan Kuruluş olarak destek veriyor.

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta sponsorluğunda “Dünden Bugüne Türk Klasikleri” bölümüyle Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını yıllar sonra yeniden beyazperdeyle buluşturmaya devam ediyor.

William Friedkin retrospektif bölümündeki filmler ABD'nin Türkiye Temsilciliği desteğiyle gösteriliyor.

Fransız Kültür Merkezi ve Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinema Evi, festivalin bu yılki Mekân Sponsorları.

42. İstanbul Film Festivali’ne Goethe-Institut Istanbul, Unifrance, German Films, Kanada Türkiye Büyükelçiliği, Brezilya İstanbul Başkonsolosluğu, Portekiz Türkiye Büyükelçiliği / Instituto Camões, İtalyan Kültür Merkezi, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Kore Kültür Merkezi ve Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Dimitrei Cantemir Romen Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Danish Culture Türkiye, Lüksemburg’un Ankara Büyükelçiliği, Avusturya Kültür Ofisi, Hırvatistan Başkonsolosluğu ve İstanbul Cervantes Enstitüsü destek veriyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerinde Kurucu Sponsor olarak Eczacıbaşı Topluluğu, İKSV Eğlence Partneri TikTok, İKSV Dijital Dönüşüm Sponsoru Google, İKSV Konaklama ve Mekân Sponsoru olarak The Marmara Group, İKSV Sigorta Sponsoru olarak Zurich Sigorta yer alıyor. Festivale Servis Sponsoru olarak Amerikan Hastanesi, Insider, MindBehind, Plaza OSGB, GFK, SOMERA, boosmart, Wiseback destek veriyor. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da festivale teknik desteği KOOP veriyor.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>