>

KÖŞE YAZILARI | Dr. Serdar Beten

Dolgu maddeleri ile yüz kontur düzeltimi: Injection Surgery

"Güneş ışığı, dış etkenler ve diğer nedenlerle hasara uğrayan cildiniz için çözüm..." Op. Dr. Serdar M. Beten'in yeni yazısı...
 
   
 
 
     
Op. Dr. Serdar M. Beten
Bruxelles Plastik Cerrahi
0212 351 51 71
beten@superonline.com


INJECTION SURGERY
DOLGU MADDELERİ İLE YÜZ KONTUR DÜZELTİMİ


Güneş ışığı, dış etkenler, ve diğer nedenlerle hasara uğrayan yüz cildinde değişik dereceli kırışıklıklar oluşur yada anatomik olarak normalde var olanlar derinleşir. Aynı etki açıkta olan el sırtı cildinde de olabilir. Geçirilmiş bazı cilt hastalıkları sonucu yüzde yer yer küçük çukur alanlar olabilir. Ya da kişi dudaklarının ince olmasından rahatsız olabilir. Doku enjeksiyonları dudak kalınlaştırma amacı ile uygulandığında iyi sonuçlar alınmakta, ayrıca uygun hastalarda yüz görünümünün tamamen yenilenmesi sonucunu verebilmektedir.



Görünüm bozukluğuna neden olan bu yapılar çeşitli dolgu maddeleri ile giderilebilir.

Enjeksiyon tarzında kullanılan dolgu maddeleri iki ana grupta toplanır:

* Otojen dolgu maddeleri: İnsanın kendi dokusundan alınan maddelerdir.

- Deri, kemik, kıkırdak, fasya dokuları ve yağ dokusu

Otojen dolgu maddeleri insanın kendi dokusudur. Başka bir insandan alınan doku kullanılamaz. Bunlar, vücudun dış görünümünü bozmadan alınabilirler. Ancak vücut tarafından büyük (% 40-50) bir kısmının erime riski vardır.

Otojen doku kullanımında en başta gelen uygulama kişinin kendi yağ dokusunun kullanıldığı Yağ Enjeksiyonu (lipoinjection, lipofilling) yöntemidir. Yüz ve el sırtı cildinin kırışıklıklarının giderilmesinde ve çukurların doldurulmasında kişinin kendi vücudundan, genellikle göbek çevresinden alınan serbest yağ dokusunun enjeksiyon halinde kullanılması dünya çapında yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen bir yöntemdir. Kişiye hiçbir zararı yoktur. Sadece enjekte edilen yağ dokusunun belli oranda erime riski vardır. Aslında diğer maddelerin de sonuçlarının kalıcı olmadığı düşünülürse, risk bakımından en az olan bu yöntem tercih edilmelidir. Ancak işlemin ameliyathane koşullarında lokal anestezi ile yapılması gerekir. İz bırakmaz. 6-8 ay arasında enjekte edilen yağ dokusunun % 40-50 kadarı eriyeceğinden 6 haftalık aralar işlemin tekrarı gerekebilir. Son zamanlarda alınan yağ dokusunun kırışıklık bölgesindeki kas içine enjekte edilmesi ile daha dayanıklı sonuçlar elde edilmeğe başlamıştır (Coleman Yöntemi).

* Allojenik doku maddeleri : Bunlar da sentetik ya da kadavra dokularından hazırlananlar olmak üzere kendi aralarında iki gruba ayrılırlar.

SENTETİK MADDELER:

- Collagen
- Bioplastique
- Liquid silicone
- Fibrel
- Hyaluronic acid (Restylane, Perlane, Hylaform)
- Artecoll
- Isolagen
- Botulinum Toxin (Botox® Dysport® Neurobloc®)

DİĞER ALLOJENİK MADDELER:

Aquamid™
Artecoll®
Bio-Alcamid™
Bioinblue™
Cymetra®
Dermalive® and Dermadeep®
Hylaform®
Isolagen®
Juvederm®
New-fill®
Outline® and Evolution®
Restylane® and Perlane®
Zyderm® and Zyplast®

Son zamanlarda güncel olan “Botox” Clostridium Botulinium adlı bakterinin toksinidir. Etkisi kırışıklığa neden olan kası geçici olarak felç etme şeklinde ortaya çıkar. Dolgu maddeleri ile birlikte incelenmekle birlikte aslında bir dolgu maddesi değildir. Etki süresi 5.5-6 ay kadardır. Alın çizgileri, göz çevresinde kaz ayağı (Crow’s feet) çizgileri, kaşlar arasındaki dikey çizgiler, yanak çizgileri bu yöntemle giderilebilir. Ayrıca kaş kaldırma amacıyla da kullanılabilir. Aşırı terleme sorunlarının giderilmesinde de kullanılmaktadır.

Allojenik dolgu maddeleri ise yurtdışından getirtilen kullanıma hazır halde enjeksiyon tarzında kullanılan maddelerdir. Yararları yanında bunların da allerji gibi kendilerine ait riskleri mevcuttur. Allojen dolgu maddelerinin hiçbiri kalıcı etki yapmaz. 6-8 ay arasında herhangibir soruna neden olmazsa vücut tarafından tamamen eritilerek yok edilir. Ayrıca allojen doku maddelerinin yapıldığı yerde, şişlik, kızarıklık, karıncalanma, yanma hissi olabilir. Enfeksiyon gelişebilir.

Bunlardan “collagen” sığır protieninden elde edilen bir maddedir, sıvı, yarı katı halde kullanılabilir. Yukardaki sorunlara ek olarak cilt döküntülerine, grip tablosuna ve ciddi allerjik reaksiyonlara neden olabilir. Önceden test yapılması şarttır. Bu konudaki en eski dolgu maddesidir, ancak kullanımı giderek azalmaktadır.

Bioplastique silikon türevi bir dolgu maddesidir. Liquid silicone yine silikon içeren bir dolgu maddesidir. Silikon içeren dolgu maddeleri nadir kullanılmaktadır.

Fibrel sığır ve domuz proteininden elde edilen bir maddedir. Kişinin plazması ile karıştırılarak kullanılır. Kullanımı nadirdir.

Son zamanlarda güncel olan ve yaygın bir kullanım alanı olan Restylane, "hyaluronic acide" denilen maddeden oluşmaktadır. Tabiatta en çok horoz ibiğinde bulunan bir madde olduğu ileri sürülmüştür. Ancak üretici firma tarafından hayvansal orijinli olmadığı, laboratuar koşullarında imal edildiği belirtilmektedir. Önceden test yapılmasına ihtiyaç yoktur.

Kadavra dokularından hazırlananlar: Özel tekniklerle kadavra dokularından hazırlanan deri, kıkırdak, kemik, fasya dokusu gibi maddelerdir. Kullanıma hazı haldedirler. Avantajları olduğu bildirilmektedir. Halen çalışmalar devam etmektedir.

- Alloderm
- Dura
- Fascian, Fasciablast
- Sis

Allojen doku enjeksiyonları ile kırışıklık tedavisi basit ayaktan anesteziye gerek olamadan yapılan muayenehane koşullarında yapılan işlemlerdir. Ancak basit gibi görünen bu pahalı işlemin riskleri hakkında hasta önceden bilgilendirilmelidir. Sonucun kalıcı olmayacağı önceden söylenmelidir.



Son yıllarda dolgu maddelerine olan talep artmış, çok sayıda yeni sentetik maddeler piyasaya sürülmüştür. Bu maddelerin zaman zaman ehliyetsiz kişilerce uygulandığı da gözlenmektedir. Bu nedenle telafisi mümkün olmayan ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Hastalarımızın iyi bir araştırma yapmalarını tavsiye ederiz.

Op. Dr. Serdar M. Beten
Bruxelles Plastik Cerrahi
0212 351 51 71
beten@superonline.com

Dr. Serdar Beten
YAZARA E-POSTA GÖNDER

 

Diğer yazıları liste halinde görmek için tıklayın >

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>