Hepimiz zaman zaman ağız kokusundan ve dişlerimizi fırçalarken dişetlerin kanamasından şikayet etmişizdir. Bunun birkaç nedeni vardır. Ağız kokusunun nedenleri yediğimiz gıdalardan, midemizde bulunan herhangi bir problemden(reflü,ülser..), sistemik bir problemden(diabet,akciğerlere bağlı hastalık..), çürük dişler, kötü protezler veya diştaşlarından kaynaklanabilir.
Ağız hijyeninin ihmal edilmesiyle dişler üzerinde, diş aralarında hatta ağızdaki mevcut protezler üzerinde bakteri plağı oluşur. Bakteri plağının yerleşmesinden 2-3 gün sonra dişetlerinde kızarıklık başlar ve dişeti iltihabı (gingivitis) başlar. İlerleyen günlerde dişetlerindeki kızarıklık hafif şişliğe dönüşür ve dişetlerinde kanama başlar buna ağız kokusu da eşlik eder.
Sağlıklı bir ağızda dişeti kanamaz, dişetinin gül kurusu rengi ve kıvamı vardır.
Bakteri plağının artmasıyla ağızda fırçayla temizlenemeyecek şekilde diştaşları oluşur. Sağlıklı bir ağızda diş ve dişeti arasında 2 mm.lik dişeti cebi vardır. Diştaşları dişler arasında ve dişeti ceplerinde birikmeye başlar ve zamanla dişeti çekilmesi ve dişi çevreleyen kemik yüksekliğinde erime başlar ve zamanla sağlıklı bir diş bile onu çevreleyen kemik erimeye başladığı için sallanmaya başlar ve bu durum dişin kaybına kadar devam edebilir.
Dişetlerin çekilmesinin bi takım dezavantajları vardır. Dişetinin çekilmesiyle açıkta kalan kök yüzeyi soğuk, sıcak, tatlı, ekşiye karşı hassaslaşır ve kişiyi rahatsız etmeye başlar. Bu durum bazen günlük hayatımızı bile etkilemeye başlar. Ayrıca dişetlerin çekilmesiyle dişin boyu uzamış gibi görünür yani estetik olarak kötü görünür. Kök çürükleri daha kolay oluşur.
Dişetlerimizin sağlığını nasıl koruyabiliriz?
Düzenli olarak günde en az iki kere ve yeterli süre yemeklerden sonra diş fırçalamalıyız.ayrıca diş fırçası kılları dişler arasına ulaşamadığı için mutlaka her gün dişipi kullanmalıyız.
Toplumumuzda diştaşlarını temizletmek zararlıdır ya da temizletince alışkanlık yapar gibi tamamen yanlış inanışlar vardır. Yukarıda bahsedilen tüm olumsuzlukları gidermek mümkündür.
Şunu unutmamalıyız ki düzenli bakılan ağızlarda bile az da olsa diştaşı oluşur o yüzden mutlaka 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine gidilmeli hem genel ağız muayenesi hem de diştaşı temizliği yaptırılması gerekmektedir..
Web: www.primadentist.com.tr
Diş Hekimi Deniz Kantar
YAZARA E-POSTA GÖNDER