>

GÜZELLİK

Makyajın vazgeçilmezi: Fondoten

Fondöten ve kapatıcı seçiminde nelere dikkat etmek gerekiyor? Uygulama teknikleri neler? Doğru fondöten seçimi nasıl yapılıyor? İşte, fondötenler ve kapatıcılar hakkında bilmeniz gerekenler...
 
   
 
 
     
"Ben hiç makyaj yapmam" dese de özel bir gece için her kadın mutlaka makyaj yapar. Güzel bir makyajın vazgeçilmezleri ise tabii ki, fondötenler ve kapatıcılardır. Fondöten ve kapatıcı seçiminde nelere dikkat etmek gerekiyor? Uygulama teknikleri neler? Doğru fondöten seçimi nasıl yapılıyor? İşte, fondötenler ve kapatıcılar hakkında bilmeniz gerekenler...

Fondöten nedir?

Fondöten cildin pürüzsüz, homojen ve düz olmasını sağlayan bir ürün. Makyaj için mükemmel bir zemin oluşturması amacıyla kullanılıyor. Fondötenler, 1936 yılında film endüstrisinde kullanılmak üzere geliştirilmiş. Ancak kısa bir süre sonra ciltte kadifemsi ve hoş bir görüntü sağladıkları için daha popüler olmuş.

Fondöten nasıl seçilir?

Fondöten seçerken öncelikle renk konusuna dikkat etmek gerekiyor. Ten renginizden daha koyu bir renk seçmemeniz çok önemli. Doğal ten renginizin üzerine çok daha koyu bir renk kullanırsanız, yüzünüzde bir maske varmış gibi dolaşacaksınız demektir. Bu, dışarıdan bakıldığı zaman hiç de hoş olmayan bir görüntü yaratır. Fondötenin rengini seçerken mutlaka kolunuzun içindeki deri üzerinde denemeli ve doğal ten renginizden bir ton daha açık bir renk seçmelisiniz. Seçiminizi yaparken gün ışığını kullanmayı tercih edin. Mağazalarda kullanılan floresan ışığı, rengi yanlış algılamanıza neden olabilir.

Fondöten çeşitleri nelerdir?

Dört ana fondöten formülü bulunuyor; yağ bazlı, su bazlı, yağsız, susuz... Yağ bazlı ürünler kuru ciltler için öneriliyor. Su bazlı olanlar ise her cilt tipinde kullanılabiliyor. Yağsız formüller yağlı cilde sahip olanlar tarafından tercih ediliyorken, susuz formları ise çok kalıcı oldukları için kapatıcı amaçlı kullanılabiliyor.

Kusurları kapatmanın yolları neler?

Kapatıcı kozmetikleri özellikle cilt problemi yaşayanlar tercih ediyor. Pigment bozuklukları, vitiligo, kahverengi lekeler, yanıklar, operasyon sonrası izler ve yanıklar, mor halkalar ve akne izlerini yoğun bir şekilde kapatmak için hazırlanmış ürünlerden oluşuyor. Ultra-mat olmaları dolayısıyla uzun süre kapatıcılık sağlıyorlar. Yüz, el, göğüs ve sırt dekoltesi bölgesinde olabilen bu izleri kapatarak kişilerin kaliteli bir yaşam sürmelerine destek veriyorlar.

Hangi cilt tipine hangi fondöten?

Yağlı ciltlerin matlaştırıcı etkisi olan bir fondöten seçmeleri tavsiye ediliyor. Krem fondötenler ise kalın ve karma ciltler için tercih ediliyor. Eğer gün içinde makyajınızı tazelemek ihtiyacı duyuyorsanız, krem dokulu kompakt pudraları tercih etmelisiniz. Benim tercihim hafif dokulu ürünler diyorsanız, sizin için likit fondötenler daha uygun olacaktır. Ancak, seçiminiz ne olursa olsun amaç "ne çok fazla, ne de çok az" olmalı.

Fondötenleri nasıl saklamak gerekiyor?

İyi bir ürün açılmadan 1-1,5 sene kadar bozulmadan saklanabiliyor. Açıldıktan sonra ise beş, altı ay kadar kullanmanız mümkün. Bir fondöten bozulduğu zaman kullanırken topaklar meydana gelir, renginde ve kokusunda bozulmalar olur. Bozulmuş bir fondöteni kullanmayın. Aksi halde cildinize zarar verebilirsiniz. Fondötenlerinizi kullandıktan sonra kapağını sıkıca kapatmalı, sıcak ve nemli ortamlardan, direkt güneş ışığından uzak tutmalısınız.

Fondöten ve kapatıcılar nasıl uygulanır?

Krem ya da sıvı bir ürün kullanıyorsanız, yüzünüze daha ince ve düzgün bir tabaka halinde sürebilmek için, önce elinizin içinde yumuşatın. Burnunuza, yanaklarınıza, çenenize ve alnınıza birer nokta kondurup, parmak uçlarınıza iyice yayın. Fondöteni her zaman yüzünüzün dışına doğru, burnunuzda ise aşağıya, burun ucunun altına doğru yaymalısınız. Fondöteni boynunuza sürmeyebilirsiniz, ancak yüzünüzdeki renk ile boynunuz arasında yumuşak bir renk geçişi olması için fondöteni iyice yaymanızda fayda var. Ayrıca fondöteni sürdükten sonra yüzünüzdeki kalabilecek fazlalıkları bir sünger ile hafifçe almayı unutmayın.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>