Güneş koruyucular hakkında yanlış bilinenler
Zamanın çoğunu arabanın içinde, ofisinizdeki pencerenin kenarında ve ya dışarı çıkarak geçiriyorsanız, mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerektiğini duyduğunuzda şaşıracaksınız.
Doğru: Emin misiniz? UVA ışınlarının arabaların pencerelerinden, binalardan ve hatta uçaklardan kolaylıkla geçebildiğini hatırlayın. Zamanınızın büyük çoğunluğu arabanın içinde, ofisinizdeki pencerenin kenarında ve kısa süreli olarak dışarı çıkarak geçiriyorsanız, mutlaka güneş koruyucu kullanmanız gerektiğini duyduğunuzda şaşıracaksınız.
Günlük SPF'si en az 15 olan güneş koruyucu, nemlendirici veya makyaj malzemeleri kullanmalısınız.
Yanlış: "Güneş koruyucuları deniz kenarında sürmek etkisini 2 kat artırır."
Doğru: Güneş koruyucu kremler cildiniz tarafından 30 dakikada emilir. Bu nedenle plaja gitmeden veya güneşe çıkmadan 30 dakika önce evde sürüp çıkmanız gerekir.
Yanlış: "SPF 15 faktörlü, nemlendirici, SPF 15 faktörlü fondöten ve SPF 15 faktörlü pudra kullanıyorum. Yani toplam olarak 45 SPF faktörle korunuyorum."
Doğru: Üç SPF 15 faktörlü ürün kullanırken, sadece SPF 15 faktörle korunmuş olursunuz. Bunların toplamı diye bir durum söz konusu olamaz. Eğer farklı SPF değerli ürünler kullanırsanız yüksek koruma elde edebilirsiniz.
Yanlış: "Dışarı çıkarken sadece bacaklarıma ve kollarıma güneş koruyucu sürüyorum. Elbisemin altına sürmüyorum. "
Doğru: Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Giyinik olmanız tam olarak güneşten korunacağınız anlamına gelmez. Pamuklu bir tişört SPF 5 ve uzun bir şort minimum SPF 15 faktörü kadar koruma sağlar.
Güneş koruyucularla ilgili 3 soru ve cevapları!
Neden büyüklerimiz güneş kremi kullanmamalarına rağmen oldukça sağlıklı ve iyi görünüyorlardı?
Ne yazık ki büyükanne ve babalarımızın yaşadıkları dünyadan farklı bir gezegende yaşıyoruz. Ozon tabakası eskisinden olduğundan daha ince olduğu için güneş ışınları cilde daha fazla zarar verebiliyor. Dahası, binlerce, yüz yıllarca önce bu tür koruyucu ürünleri üretmek mümkün değildi..
Fiziksel ve kimyasal özellikli güneş koruyucular arasındaki fark nedir? Kimyasal özellikli olanlar daha mı sağlıklıdır?
Fındık kabuğunun içi zamanla kurur, güneşin dolaylı etkilerinden korunamaz. Fiziksel güneş koruyucuların etkisi bu şekilddedir. Cildin sadece dış yüzeyi korur. Kimyasal güneş koruyucular ise, hem cildi zararlı ışınlardan korur hem de etkilerini güvenli olarak yok eder. Ayrıca, satışa sunulmadan önce farklı ve ayrıntılı testlerden geçirilmişlerdir. Bu tür
güneş koruyucular, cilt tarafından emilir ve idrarla atılır. Fiziksel güneş koruyucular ise, sadece cildin dış yüzeyinde kalır, vücut tarafından emilmez. Sonuçta; hamile veya emzikli anneler kimyasak güneş kremlerinden uzak durmalıdır. Kendileri ve 5 yaş altı çocuklar için fiziksel (Physical sunscreen) özellikli güneş koruyucu kremler kullanabilirler. Eğer
hassas bir cildiniz varsa ya da kimyasal güneş koruyucuları tercih etmiyorsanız, fiziksel güneş koruyucular mükemmel bir seçenek olabilir.
Eğer güneş koruyucu sürersem D vitamininin yararlarından faydalanabilir miyim?
D vitamini herkes için önemli bir vitamindir. Yapılan araştırmalarda insanların yeterince D vitamini almadığı tespit ediliyor. Yaklaşık 15 dakika güneşte kalmak D vitamini seviyesini yükseltiyor. Dermatologlar ise, tüm gün güneş altında kalmanın cilt içinn oldukça zararlı olduğunu belirterek, D vitami ihtiyacının güneşte uzun saatler beklemek yerine, yiyecekler ile vitamin ilaçlarından alınmasını tavsiye ediyor.
DİĞER HABERLER
Güzelleşmek İçin 6 Öneri!
Bazı güzellik efsaneleri günlük hayatımızda yer etmiştir. Bunlar nedir? Doğru mudur?
Doğal Yollarla Diş Beyazlatmak Mümkün
Beyaz dişler ve ışıltılı bir gülümsemeye sahip olmak herkesin isteğidir.
““Şehirde Kimse Yokken” 14 Şubat’ta Prömiyer Yapacak!”
“Antonio Banderas dans ayakkabılarını giydi”
“'Şair Ruhlu' bir millet değilmişiz meğer!..”
“Uluslararası Van Gölü Film Festivali’nde Jüri Başkanı Tevfik Başer ”
“Tülin Şahin; “Hayattaki Önceliklerim Değişti””
“Hafta Sonunu Nasıl Kilo Almadan Geçiririz?”
“Burak Yörük ve Nil Keser Puma’nın Dijital Marka Elçileri Oldu”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32