>

GÜZELLİK

Dudak Bakımı İçin Tüyolar

Angeline Jolie dudakları dolguyla hayalden gerçeğe dönüşüyor.
 
   
 
 
     

Biraz özen ve biraz da önlemle sağlıklı ve estetik dudaklara sahip olmanın mümkün; Dudaklarınızın yaşlanmasını istemiyorsanız ilk iş olarak güneşten koruyun. Rujlarınızı güneş koruyuculu olanlardan tercih edin. Rujlardaki kimyasallara karşı alerjiniz olduğunu düşünüyorsanız yama testini yaptırın. Angelina Jolie dudakları hayal ediyorsanız, dolgu maddelerinden yararlanın.

Biraz özen ve biraz da önlemle sağlıklı ve estetik dudaklara sahip olmanın mümkün olduğunu söyleyerek, baştan çıkartıcı dudaklar için bakım tüyoları;

• Dudaklarımız, en hassas organımız. Dudak derisinin ince olması, melanin maddesinin çok az olması ve yağ dokusunun azlığı bu hassasiyete neden olmaktadır. Bu yüzden kişiler ciltlerine gösterdikleri önemi dudaklarına da göstermelidir.

• Dudaklarımız çevresel faktörlerden çok kolay etkilenir. İklim değişiklikleri, dudak yalama alışkanlığı, kullanılan bazı ilaçlar, yüze uygulanan kozmetik ürünlerin dudaklara temas etmesi, diş hekimlerinin kullanmış oldukları dolgu malzemelerinin dudaklara teması ve güzel görünüm kazandırmak amacıyla uygulanan dudak kozmetikleri dudaklarımızın tahriş olmasına neden olan başlıca etmenlerdir.

• Tahriş edici maddeler dudaklarda kızarıklık, gerilme, kanama ve çatlama gibi bulgulara neden olur. Tedavisinde öncelikli olarak tahriş edici maddeyle olan temasın ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için de sırta yapılacak yama testi, kullanılan kozmetik üründeki alerjen maddenin tespitini sağlayacaktır.

TEST YAPTIRIN ETİKETE BAKIN!

• Parlatıcılar ve rujlar dudakların parlak ve çekici bir görünüm kazanmasına yardımcı olan kozmetik ürünlerdir. Ancak içeriklerinde yer alan maddelere karşı kişilerde alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Alerjik reaksiyon kendini dudaklarda kaşıntı, kızarıklık, şişme ve sulantı gibi bulgularla belli eder. Rujların içeriğinde çok sayıda maddeler yer almaktadır. En sık lanolin, balmumu ve rujlara renk veren maddeler alerjiye neden olmaktadır.

• Alerjik maddenin tespitinde yama testine başvurulur. Test kişinin sırtına alerjik maddelerin yapıştırılıp 48-72 saat sonra değerlendirilmesi prensibine dayanır. Bu süre içinde test materyalleri sırttan çıkartılmamalı ve ıslatılmamalıdır. Test sonucuna göre ruj içeriğinde yer alan madde hastaya belirtilerek o maddeyi içeren rujları hastanın kullanmaması konusunda bilgi verilir. Test sonrasında hasta, kullanacağı ürünlerin etiket bilgisine dikkat etmelidir.

GÜNEŞ DUDAKLARI YAŞLANDIRIR

• Dudakların en önemli düşmanlarından biri de güneş! Güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalma sonrasında dudaklarda ciddi zararlar gözlenir. Ağız çevresindeki kırışıklıklar ve dudak çevresi lekelenmeleri, güneşin bu bölgeye vermiş olduğu zararın göstergesidir. Kolajen dokunun güneş etkisiyle zarar görmesi kırışıklara neden olur. Dudaklarınızın yaşınızı ele vermesini istemiyorsanız, kullandığınız ruj ve dudak nemlendiricilerin güneş koruyucu içerenlerden seçmelisiniz.

NEMSİZ BIRAKMAYIN

• Dudaklarda olan kuruluğu engellemek amacıyla dudak nemlendiricileri kullanılmalıdır. Her kuruluk hissedildiği zaman nemlendirici tekrarlanmalıdır. Nemlendiricilerin içeriklerinde güneş koruyucu içermesine dikkat edilmelidir. Bu şekilde güneşten kaynaklanacak zararlı etkiler de engellenmiş olur. Alt dudaklar güneşten üst dudaklara göre daha fazla etkilenir.

• Yaz mevsiminde dudaklar, hem ultraviyolenin direkt zararından hem de havuzun klorlu sularından dolayı daha fazla zarar görür. Kısa sürede yoğun güneşe maruziyet sonrasında kızarıklık, sulanma, gerilme ve kanama gibi bulgular gözlenir. Güneş koruyucu içeren dudak nemlendiricileri yardımıyla dudaklar hem nemlenmiş hem de daha fazla zarar görmesi engellenmiş olur. İlerlemiş vakalarda cilt hastalıkları hekimlerinin önerileri doğrultusunda steroid içeren kremlere başvurulur.

DOLGUYLA ANGELİNA DUDAĞI

• Kadınların çoğu dünya starı Angelina Jolie gibi dolgun dudakların hayalini kuruyor. Bazı kadınlar ise gerçekten ince olan dudaklarının bu görünümünden rahatsız oluyor. Neyse ki günümüzde başvurulan dolgu uygulamaları kadınların imdadına yetişiyor.

• Dudakları dolgunlaştırmak amacıyla dolgu maddesi enjeksiyonu yapılır. Dolgu uygulamalarında genellikle hyarülonik asit içeren ürünler tercih edilir. Dolgu maddesi uygulaması ile dudaklar daha dolgun ve nemli bir görünüm kazanmış olur.

• Dolgu uygulaması; poliklinik koşullarında yapılan, tek seanslık ve kısa süren bir işlemdir. Uygulama öncesi ağrı hissini ortadan kaldırmak amacıyla anestezi sağlayacak krem uygulanır. Enjeksiyon sonrası hasta günlük aktivitelerine dönebilir. Tedavinin etkinliğinin ne kadar süreceği kişiye göre değişir. Ancak etkinlik ortalama 6 aydır. Uygulama sonrası hastaların aşırı sıcak, soğuk ve sert masajlardan kaçınması gerekir.

YAZIN DERDİ UÇUKLAR

• Dudaklardaki uçuk hastalığına neden olan herpes virüsü güneş ışınlarıyla alevlenir. Bu sebepten yaz aylarında cilt hastalıkları hekimlerine uçuk nedeniyle başvuran hasta sayısı daha fazladır. Tedavisinde hafif vakalarda uçuğu harici tedavi edici ilaçlara başvurulurken ilerlemiş vakalarda ağızdan tablet tedavisine başvurulur. Güneşten kaçınmak tedavinin en önemli parçasıdır.

IŞILDAYAN DUDAKLAR İÇİN BUNLARI YAPIN:

• Dudaklarınızın çatlamaması ve kurumaması için çantanızdan dudak nemlendiricisini eksik etmeyin.

• Her kuruluk hissettiğinizde nemlendiriciyi tekrarlayın.

• Nemlendiricilerin ve rujların güneş koruyucu içermesine dikkat edin. Bu şekilde güneşten kaynaklanacak zararlı etkilerde engellenmiş olur.

• Ruj sürdükten sonra dudaklarınızda kaşıntı, sulantı ve kızarıklık gibi şikayetleriniz oluyorsa ruj içeriğindeki maddeye karşı alerjiniz olabilir. Alerjik maddenin tespitinde yama testi yardımcı olacaktır.

• Sabah ve akşam dudaklarınızı yumuşak bir fırçayla ovun. Böylece yüzeyel dudak peelingi yapmış olacaksınız.

• Dudak makyajını temizlemeden kesinlikle uyumayın.

• Dolgun dudak hayallerinizi süslüyorsa dolgu uygulamalarından yararlanın.

DUDAKTA İYİLEŞMEYEN YARALARA DİKKAT!

• Güneş ışınlarının dudaklara verdiği en büyük zarar kuşkusuz dudak kanseridir! Dudaklardaki kolajen doku güneş etkisiyle zarar görür. Aktinik keratoz dediğimiz rahatsızlık dudaklarda küçük kırmızı, kepekli yaralar şeklinde kendini belli eder. Hücrelere güneşin vermiş olduğu harabiyetin göstergesidir. Tedavi edilmediği takdirde dudak kanserine dönüşebilir.

• Dudak kanserinin oluşmasında güneş ışınları, sigara ve alkol tüketimi en önemli etkenlerdir. Çiftçiler ve denizciler dudak kanseri açısından riskli meslek gruplarıdır. Dudakta ağrılı, kanayan, iyileşmeyen ve çatlaklı yaralarla karşılaştığında hastalar gecikmeden hekime başvurmalıdırlar. Dudak kanserleri, erken teşhis edildiği zaman tedaviden iyi sonuç alınan tümör çeşididir.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>