>

DİYET

Tatlı yiyerek zayıfla

Tatlısız yaşayamam diyorsanız işte tam size göre bir diyet... Hiç sıkılmadan geçireceğiniz bu diyet programını mutlaka uygulamalısınız.
 
   
 
 
     
Diyet yapanların en büyük sorunlarından biri de yasaklı yiyeceklerdir, uzun ve sıkıcı diyet reçeteleri ağız tadına uymaz ve bir süre sonra sıkıcı bir hale gelir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Acımış Koçak'ın bu konuda farklı bir düşüncesi var; "Diyetinizde sevdiğiniz yiyecekler de mutlaka yer almalıdır. Tatlıyı, ekmeği kesmeden de kilo verebilirsiniz" diyor. Neyi, ne zaman ve hangi yiyeceğin yerine yemeniz gerektiğini bilirseniz diyetiniz başarılı olur.

Ara öğünleri atlamayın

Ekmeğin içinde çok değerli olan B vitamini bulunduğundan diyetten tamamen çıkarmak doğru olmaz. Kepek ekmeği lif içerdiğinden çok daha sağlıklıdır. Ayrıca ara öğünlerle birlikte mutlaka 6-7 öğün yemelisiniz. Üç saatte bir yediğinizde bir sonraki öğünde daha az aç olur ve dolayısıyla aşırıya kaçmazsınız. Diyetinizde mutlaka ara öğünler olmalıdır. Böylece kan şekeriniz düşmez, tatlı ihtiyacınız daha az olur.

Şişmanlık ve genetik

Çalışmalar aynı kaloriyi almalarına rağmen 6 öğün yiyenlerin 3 öğün yiyenlere göre çok daha kolay kilo verdiğini göstermiş. Öte yandan şişmanlıkta yüzde 30-40 oranında genetik faktör etkili. Yüzde 60- 70 oranında ise çevre ve sosyal hayatın etkileri var. 1965- 1971 yılları arasında Türkiye'de şişmanlık oranı ortalama yüzde 28 iken günümüzde bazı illerde 36'lara, 40'lara çıkmış.

Su içsem yarıyor

Bu sözü şimdiye kadar çok duymuşsunuzdur. Ancak bu deyimin gerçeklik payı yok çünkü suyun enerji değeri yok. Vücudunuzda ne kadar çok kas varsa metabolik hızınız o kadar yüksek, yani yağ yakma kapasiteniz o kadar iyi demektir.

Yanlış bir diyetle kilo veren kişi yağ dokusundan çok kas dokusunu kaybettiyse 1gr. kas kütlesi kaybı ile 2.7 gr. su da kaybetmiş demektir. Peki bu durumda ne olur? Metabolik hız düştüğünden kişi az yese de besinleri yakma kapasitesi düştüğünden kilosu artacaktır, aynı şekilde kaybedilen su da bir miktar dengeleneceği için "Su içsem yarıyor" diyecektir.

Şişmanlık hızla yayılıyor

- Eğitim durumuna ve mesleğe göre şişmanlığın görülme sıklığına bakıldığında üniversite mezunu olan kişilerde şişmanlık oranı yüzde 8, ortaokul mezunu olanlarda yüzde 16, ilkokul mezunu olanlarda yüzde 24, okuma yazma bilmeyenlerde ise yüzde 35 oranında olduğu görülmüş.

- Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 yılına kadar yılda ortalama 3 milyon olan aşırı kilo ve obezitenin yol açtığı ölümlerin sayısı 5 milyona yükselecek.

Bunları dikkate alın!

- Çay şekersiz ve açık içilebilir.

- Günlük 10 bardak su içilmelidir.

- Günlük 2 adet kahve şekersiz içilebilir.

- Günlük 1 adet soğuk diyet içecek içilebilir.

- Öğle salatalarına 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenebilir.

- Sebze yemekleri 1 kg. sebzeye 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişirilmelidir.

- Et, tavuk ve balık yemekleri ızgara, haşlama veya fırında pişirilebilir.

- Salatalık ve domates gün boyunca serbest olarak yenilebilir.

- Öğün atlanmamalı ve diyet tam yapılmalıdır.

Diyet egzersizle desteklenmeli

Diyet mutlaka egzersiz ile desteklenmelidir. Çünkü egzersiz yapan kişinin yağ dokusu daha çabuk kaybolur. Egzersiz başlangıcında vücut ağırlığında önemli bir azalma olmayabilir çünkü yağ dokusu azalırken başta kas kütlesi olmak üzere yağsız vücut kitlesi artar. Kas kitlesi arttığı için kilo kaybı az olabilir fakat sağlıklı zayıflama sağlanır. Sporun sıklığı, tipi, hızı, şiddeti, süresi ve tekrar sayısı önemlidir. Ancak egzersize başlamadan önce sağlık kontrolünden geçilmeli, kişiye özel olarak önerilecek olan egzersizler yapılmalıdır.

Yağları neden yakamıyoruz?

Unutmayın ki doğru kilo kaybı vücut yağ dokusundaki azalma ile olur. Bu da yağsız doku kitlesinin yani kas ağırlığının korunması demektir. Bazal metabolik hız vücudumuzdaki yağ ve yağsız doku ile orantılıdır. Kas kütleniz azaldıkça yağ yakma kapasiteniz de azalır.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>