Hep diyetteyim ama tık yok!
Dengeli bir diyet ve egzersizle haftada bir kilo kaybetmeniz artık mümkün. Peki bu neden daha fazla sürüyor? İşte sorularınızın cevabı...
Uzun süredir kilo kaybetmeye çalışıyorsunuz ve iki yılın sonunda yaklaşık 35 kilo kaybettiniz. Kilo vermeye devam etmek istiyorsunuz. Bu süreyi daha da kısaltmak için alınan kaloriyi azaltmak bir çözüm müdür?
CEVAP:
Hayır. Beslenme tarzında çok fazla değişiklik yaparak kilo kaybeden insanlar verdikleri kiloyu kısa sürede tekrar alırlar. İki yıl gibi bi süre de düzenli kilo kaybetmek hem en mantıklısı hem de en sağlıklısıdır.
SORU:
Egzersize başlamadan kaç saat önce ve sonra yemek yenilebilir?
CEVAP:
Egzersiz yapmadan önce ne kadar yemek yiyeceğiniz nasıl egzersiz yapacağınıza bağlıdır. Aynı zamanda son yediğiniz öğünün ne zaman olduğu ve sizin midenizdeki yiyeceğe ne kadar toleranslı olduğunuzda önemlidir. Eğer yoğun bir şekilde egzersiz yapacaksanız, egzersize başlamadan önceki iki saat boyunca birşey yememelisiniz. Bu süre içerisinde yiyecekler midenizden bağırsaklara geçer. Çünkü kan akışı, vücudumuz bir yiyeceği sindirirken karın bölgesinde yoğunlaşır. Böylelikle egzersiz kaslarınıza oksijen götürmek için gerekli kan yetersiz kalır. Diğer taraftann eğer egzersiz yapmadan önce uzun bir süre yemek yemediyseniz, egzersize başlamadan 1-1.5 saat önce muz, yoğurt veya yarım bir sandviç gibi hafif yiyecekler atıştırabilirsiniz. Spor yaparken kendinizi aç ve halsiz hissetmek istemezsiniz.
Egzersiz yaptıktan sonra kısa sürede birşeyler yemelisiniz. Çünkü uzun süre yemek yemezseniz, çok acıkırsınız ve daha sonra çok fazla yemek yersiniz. Özellikle günde iki kez egzersiz yapan atletler için beslenmelerine dikkat etmek çok önemlidir. Egzersizden hemen sonra vücut glikojen depolanmasına karşı hassaslaşır. Glikojen kan şekeri glikozun kaslarda depolandığı formdur. Eğer bir sonraki güne kadar egzersiz yapmayacaksanız, 24 saat glikojen yenilemek için yeterli bir süredir. Yine de spor yaptıktan hemen sonra birşeyler yemekte fayda var.
SORU:
Yediğimiz yemekle kaç kalori aldığımızı bilmesek de kilo verebilir miyiz?
CEVAP:
Kesinlikle. Eğer, beslenme alışkanlıklarınızda birkaç basit değişiklik yaparsanız, kalori hesaplamadan aldığınız kalorileri azaltmış olursunuz. Fakat, bir anda beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zordur. Her hafta birşeyleri değiştirerek işe başlayabilirsiniz. İlk hafta en az beş meyva ve bir sebze yemeye konsantre olun. Diğer hafta, alkol ve gazlı içecekleri azaltın. Daha sonra, yediğiniz tatlıları azaltın. Büyük bir kurabiye veya bir dilim kek 500 kalori içerir. Bunlardan birini elerseniz, haftada yarım kilo kaybettiniz demektir. Kızarmış veya soslarla karıştırılmış yiyecekler yerine pişmiş, ızgara edilmiş veya buharda pişirilmiş yiycekleri tercih etmeye çalışın. Ayrıca, porsiyonlarınızın büyüklüğüne de dikkat edin.
Sadece beslenmenize dikkat ederek kısa sürede kilo kaybetmeniz mümkün değildir. Bu yüzden hergün 30-45 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin. Asansör yerine merdivenleri tercih edin ve yürüme fırsatlarını değerlendirin.
SORU:
Yemekten önce veya sonra günlük vitamin alındığında oluşan mide bulantısını engellemek için gece uyumadan önce vitamin almak uygun mudur? Yoksa vitaminler belirli saatlerde alındığında daha mı etkilidir?
CEVAP:
Vitaminleri yemekle birlikte almak daha faydalıdır. Çünkü, yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerini bağırsakların emebilmesi için yağa ihtiyaç vardır. Boş bir mideyle vitamini asgari miktarda absorblarsınız.
Bununla birlikte, boş bir mideye vitamin almak hiç vitamin kullanmamaktan daha iyidir. Çünkü vitaminler, demir ve kalsiyum gibi minerallerin emilmesine yardımcı olur.
SORU:
Basit ve kompleks karbondihratlar arasındaki fark nedir? Patates ve mısırın aynı anda yenmesi çok fazla kilo yapar mı?
CEVAP:
Belirli yiyecekleri beslenme listenizden çıkarmaya gerek yoktur. Bunun yerine, besin değeri yüksek yiyeceklere odaklanın.
Basit karbonhidratlar çok fazla sindirim gerektirmez ve sindirim yolundan çabucak geçerek kan dolaşımına katılır. Basit karbonhidratlar, sebze, meyva ve süt gibi yiyeceklerde doğal olarak bulunur. Ayrıca, şeker ve soda gibi pek sağlıklı olmayan yiyeceklerde de bulunur.
Kahverengi pirinç, tahıllı ekmekler ve fazulye de bulunan kompleks karbonhidratlar yapısal olarak basit karbonhidratlardan daha komplikedirve kan dolaşımına karışana kadar daha fazla sindirim gerektirir. Kompleks karbonhidratlar vitamin, mineral ve lif bakımından daha zengindir.
Patates ve mısır gibi yiyecekler hem basit hem de kompleks karbonhidratları içerirler. Birçok meyva basit karbonhidrat ve lif içerirken, sebzeler iyi bir beslenme vasıtası olmalarını sağlayan kompleks karbonhidratları içerir.
“116. haftanın armağan kazanan Cosmoturk okurları...”
“Olumsuz Düşünceler Depresyon Habercisi Olabilir”
“Metropol Kadınının Yeni Tercihi ”
“İlişkinizi Farklı Boyutlara Taşıyabilirsiniz”
“Cosmoturk'ü tavsiye et, kazan...”
“Facebook’un Yeni Çılgınlığı: Çantaya Göre Kişilik Testi ”
“Aldatmak”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32