>

DİYET

Diyet Yaparken Çikolatadan Vazgeçmek Şart Değil

Küçük bir parça çikolata, günlük hayatta almanız gereken minerallerin 5’te birini barındırıyor.
 
   
 
 
     

Peki çikolata yiyerek diyet yapmak mümkün mü? Günde kaç gram çikolata tüketilmeli? İşte yanıtları ve 1 haftalık çikolata diyeti listesi…

Diyet yapmak hep sevilen besinlerden ayrı kalmak gibi düşünülür, ancak gün içindeki kalori dengesi doğru kurulursa, çikolata diyetiyle de kilo vermek mümkün. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Diyetisyeni Dilara İsmailoğlu, çikolatanın diyette genellikle meyve yerine tüketilmesini önerdiklerini belirtti. İsmailoğlu, “Çikolatanın içinde demir, fosfor, magnezyum ve kalsiyum mineralleri bulunur. Küçük bir parça çikolatada gündelik hayatta almamız gereken bu minerallerin en az 5'te biri bulunur. Bu mineraller kemik yapısını güçlendirir. Kas ve sinir sistemi fonksiyonlarının da harekete geçmesini sağlar” dedi.

Çikolataya düşkün bireylerin bu diyet ile daha rahat edeceğini vurgulayan İsmailoğlu, çikolatanın beynin endorfin hormonu salgılamasına neden olarak diyette daha mutlu hissedilmesini de sağladığını sözlerine ekledi. Diyetisyen İsmailoğlu, çikolata diyeti konusunda şu bilgileri verdi:

YEŞİL ÇAYDAN 3 KAT FAZLA ANTİOKSİDAN İÇERİYOR

Yapılan araştırmalara göre 50 gramlık bir çikolata ya da iki kaşık şekerle karıştırılmış bir bardak kakao, yeşil çaya oranla üç kat fazla antioksidan madde içerir. Kakaodaki polifenol flavanoid maddesi hücre yenilenmesini sağlar, hipertansiyonu düşürür ve beyin kanaması riskini azaltır. Düzenli çikolata (bitter) tüketmek, kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olur ve iyi huylu kolesterolü arttırır.

İÇİNDEKİ MADDELER KALBE FAYDALI

Çikolatanın içindeki yağ, üç kaynaktan gelir; kakao yağı, bitki yağları ve süt içindeki yağlar. Kakaonun içindeki stearic asit içeren yağ, bir çeşit doymamış yağdır. Doymamış yağların da sağlığa ve özellikle kalbe zararlı olduğu bilinir. Ancak kakao içindeki stearic asit, tıpkı zeytinyağında olduğu gibi vücuda girince oleic asite dönüşür. Bu yağ türü de kalbe çok faydalıdır. Yapılan araştırmalarda çikolatanın yanı sıra bazı meyve ve sebzelerde de bulunan ‘procyanidin’ maddesinin, koroner kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görevi olduğu gözlemlenmiştir.

GÜNDE 40 GRAM ÇİKOLATA YETERLİ


Bitter çikolata, nitrik oksit üretimini uyarır. Bitter çikolatanın düşük glisemik indeksi vardır. Bu da diğerlerinin aksine bitter çikolata tüketiminin ardından kan şekerinin yavaş salınması anlamına gelir. Beyne giden kan akışını hızlandırarak beyin fonksiyonlarını artırır. Ancak doymuş yağ ve kalori oranı yüksek olduğu için bitter çikolata tüketiminin aşırıya kaçılmadan yapılması gerekir. Bu yüzden uygulanacak çikolata diyetinde günde 40 gram çikolata yeterli olacaktır.

BİR HAFTA DOLUNCA ARA VERİLMELİ


Diyetin içeriğinin sürekli değişmesi kilo kaybı açısından daha verimli sonuç verebilir. Dolayısıyla, 7 gün çikolata diyeti yaptıktan sonra bir süre ara vermek gerekmektedir.

MİGREN HASTALARI UZAK DURMALI


Çikolata, migren hastaları için dikkatli tüketilmesi gereken bir besin. Çünkü migren hastaları ‘phenolsuphotransferase’ adlı bir enzim yetersizliği nedeniyle yoğun ağrılar çekerler. Çikolata ise damarları açarak bu enzimin daha çok tüketilmesine yol açar. Bu yüzden migren hastalarının çikolatadan uzak durmalıdır.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>