Diğer tüm besin kaynakları gibi karbonhidratlar da vücudun ana enerji kaynağı olan besinlerdir. Ancak bilim insanları özellikle işlenmiş formdaki karbonhidratların, bağımlılık yapıcı olduğunu ileri sürüyor. Karbonhidrat bağımlılığı yaratan gıdaların başında ise çikolata, cips, dondurma, pizza, sütlü tatlılar, patates kızartması ve kurabiye gibi karbonhidrat değeri yüksek besinler gösteriliyor.
Vücuda ve günlük hayata etkileri
Karbonhidrat tükettikten kısa süre sonra yorgun ve uykulu hissediliyorsa, sık sık tatlı yeme isteği varsa, acıkma durumu sinirlenmeye neden oluyorsa, kolayca kilo alınıyorsa, gün içinde enerji dalgalanmaları yaşanıyorsa, endişeli, yorgun veya stresli hissedildiğinde karbonhidratlı ve şekerli gıdalar tüketiliyorsa, metabolizmanın üstesinden gelebileceğinden daha fazla karbonhidrat tüketimi söz konusudur.
Gıdaların karbonhidrat değerlerine dikkat
Pek çok kişi karbonhidrat içeren besinleri günlük hayatta fazlasıyla tüketmekte ve bu durum ister istemez karbonhidrat bağımlılığına neden olmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için, gün içinde tüketilen gıdaların besin değerleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Düzenli tüketilen ürünlerin içinde ne gibi maddeler olduğundan ve karbonhidrat oranlarından haberdar olmak, hem sağlık açısından hem de kilo kontrolü açısından fayda sağlar.
Aşırı karbonhidrat içeren besinlere mesafe koymak
Ekmek, patates kızartması, pirinç, makarna, çikolata, cips, dondurma, pizza, kurabiye, sütlü tatlılar, muhallebiler, meyve suları, pasta, puding, baklava, reçel gibi gıdalar karbonhidrat değeri yüksek olan besinlerdir. Bu besinlerin düzenli ve aşırı tüketimi karbonhidrat bağımlılığının üst seviyeye çıkmasını tetikler. Bu durumun önüne geçmek için bu gibi gıdalarla araya mesafe konulmalıdır.
Yüksek kaliteli karbonhidratlar tüketmek
Yüksek kaliteli karbonhidratlar tüketilirken gerekli olan mineraller ve vitaminler alınarak, dinç hissedebilir. Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, haşlanmış patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir. Ancak düşük kaliteli karbonhidrat tüketiminde kan şekeri aniden yükselir ve bu yükseliş çok kısa sürede vücut tarafından dengelenir. Beyaz ekmek, makarna, çikolatalar, cips, dondurma, şekerli tatlılar, asitli içecekler, beyaz şeker ve meyve suları düşük kaliteli karbonhidratlara örnektir.
Çok çeşitli beslenmek
Dengeli bir beslenme tarzında yüksek kaliteli karbonhidrat kaynaklarının yanı sıra sebze, meyve, tahıllar ve baklagillere yer vermek, diğer bir ifadeyle çok çeşitli beslenmek önemlidir. Sadece karbonhidrat ağırlıklı beslenmek hem sağlık açısından hem de yaşam kalitesi açısından birçok dezavantajı beraberinde getirmektedir.
Aşırı Karbonhidrat Tüketiminden Kurtulmanın Yolları
Günümüzün en önemli sorunlarından olan ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyen karbonhidrat bağımlılığıyla ilgili mutlaka bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken noktalar…
“Aç Olduğumuz İçin Değil Can Sıkıntısından Yemek Yiyoruz!”
“Tek Stalkladığım Kişi Şeyma Subaşı!”
“Münevver Neden Diye Soruyor...”
“Siyahlı Kadın Sinemalarla Aynı Anda Yapı Kredi Yayınları’nda”
“İSTANBUL ARABESQUE PROJECT@BRONX`de! ”
“Turkcell Vadi Sezon Açılışını Duman Ve Yüzyüzeyken Konuşuruz Konserleriyle Yapacak”
“6. Malatya Uluslararası Film Festivali Ödülleri Sahiplerini Buldu”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32