Kuyucaklı Yusuf
"Kuyucaklı Yusuf Türk klasikleri arasında yerini almış bir roman. " Mürsel Sezen'in yeni yazısı...
Ben başka bir açıdan göz atmak istiyorum bu kitaba.
Kitap dönemin kadın-erkek ilişkileri açısından inanılmaz tespitler içeriyor ve bugünü anlamamız için önemli ipuçları veriyor.
1903 sonbaharı... Anne-babası eşkiyalar tarafından öldürülen ve kendisi Kaymakam tarafından evlat edinilen Kuyucaklı Yusuf, Kaymakam’ın evinde eşi Şahinde Hanım tarafından pek hoş karşılanmaz. Şahinde Hanım eve bir “köyle piçinin” getirilmesinden hiç memnun değildir, bağıra çağıra söylenir.
Peki Yusuf üzülür mü? Hayır.
Yusuf bir kadının çenesini bu kadar açabilmesine hayret eder ve Kaymakam’a biraz da merhametle bakar. Çünkü evde sözü geçecek, hükmü yürüyecek yegane adam evin erkeğidir, evin erkeği kendisini istediğine göre Şahinde Hanım’ın sözlerinin bir kıymeti yoktur.
Kuyucaklı Yusuf okula da çok az devam eder. Neden okumadığını soran Kaymakam’a şu sözleri söylemekten de çekinmez: “Sen bile okudun bildin de ne oldu sanki? Benim babam birşeycikler bilmezdi ama evinde sözü senden çok geçerdi.”
Sebahattin Ali o dönemin aile tablosunu çizmekten de geri durmaz;
“Bizim küçük Anadolu şehirlerimizde müzmin evlenme hastalığı daima hüküm sürmektedir. En kuvvetliler bile bir iki sene dayanabildikten sonra bu amansız mikroptan yakalarını kurtaramazlar ve kör gibi, önlerine ilk çıkanla evlenirler.
Tabii bu evlenmede herhangi bir müşterek hayattan ziyade, erkek için evde bir kadının bulunması; kız için de “münasipçe bir kısmet” varken kaçırılmaması düşünülmüştür...”
Evliliğin ileri safhası ise beterdir;
“... evde meram anlatmaya asla imkan olmayan, seviyesi, ahlak telakkisi, dünyayı görüşü ve itiyatları büsbütün ayrı bir mahlukla daimi bir beraberlik insanı dış hayatta da bedbin yapar ve bütün insanlardan şüpheye düşürür.”
Kitabın ilerleyen bölümlerinde Kaymakam Salahattin Bey ile Şahinde hanımın evlilik içi çatışmaları gerçekten okunmaya değer. Herkesin kendi dünyasında yaşayıp karşısındakini –ısrarla- anlamaması, anlayamaması bir ailenin git gide sonunu hazırlar.
Şimdilerde adı Playboy olarak geçen tiplere o dönemlerde de rastlanır. Bunun en güzel örneği Şakir tiplemesidir;
“Şakir’in kendisine benzeyenlerden ibaret bir partisi vardı. Ne candarma, ne hükümet bunlara karışamazdı. Çünkü, parayı bolca oynatıyordu.”
Bu playboylar her tür eğlenceye içerisinde gününü gün ederken yine de ailesinin isminden dolayı kızlar için “en münasip koca” adayı olarak görülür, hayat kadınları ile düşe kalka kaptıkları hastalıkları eşlerine bulaştırıp kapalı kapılar arkasında aile dramları yaşanmasına neden olurlarmış.
Bu anlatılanlarla bugünün tek farkı hastalık kapma ihtimaline karşılık prezervatifin araya girmiş olması ve hijyenik koşulların yaygınlaşması.
Bunun dışında 1910’larda yaşanan neyse, bugün de o...
Keşke Sabahattin Ali öldürülmeseydi de, Kuyucaklı Yusuf’un İnce Memet gibi devam kitaplarını yazılabilseydi.
Mürsel Sezen
msezen@cosmoturk.com
DİĞER HABERLER
Kadınların Araba Seçiminde Dikkat Ettiği Özellikler
Kadınların alışveriş konusunda ne kadar titiz olduklarını eminiz ki bilmeyen yoktur.
Annelerini Dinleyen Genç Kadınlar Riskten Kaçıp Nakite Sarılıyor Yatırım Yapmıyor
Genç girişimci kadınları riskten kaçmadan yatırım yapmaya davet etti...
“Vicdansızlık Psikiyatrik Bir Sorun!”
“Seda Sayan: “Ben Egoist Bir Kadınım””
“Dişetlerine Botoks Mucizesi! ”
“Grup halinde yapılan diyette başarı sağlanıyor.”
“Yeni Normalin Yükselen Yıldızı Dijital Pazarlama”
“Fendi Yeniyıl Koleksiyonunu İstinyepark Mağazasında Gerçekleşen Bir Davet ile Tanıttı”
“Daha Ciddi Düşünmenin Zamanı! Merkür Oğlak Burcunda...”
“Cildinizdeki Lekeleri Tedavi Edelim”
“Burberry Kisses Sheer Yeni Ruj Koleksiyonu”
“İşte 21. haftanın armağan kazanan şanslı Cosmoturk okurları... ”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32