>

DİĞER HABERLER

Boşanmayı Başarma Kılavuzu

Neden boşanmayı başarmak gerekir ?
Başarılı boşanmaların sonucunda çocukların özerk, geniş bir adaptasyon ruhuna sahip, beklenmedik bir sosyal olgunluğa sahip oldukları gözlenmiştir...
 
   
 
 
     
Anne babası ayrılan her çocuk dengesini kaybeder. Ana babasının birbirlerine saygı göstermesi ve çatışmaya izin vermeden uygarca ayrılık kararı vermesi ve çocuğun bunu hissetmesi bu olayı daha rahat atlatmasına neden olur. Bu da çocuğunuzu korur. Aksine ayrıldıktan sonra uygarca davranmayıp birbirleriyle çatışmalarını devam ettiriyorlarsa, çocuk bundan acı duyar ve ayrılığı oldukça zor kabullenir.

Ana babasının durmadan birbirleriyle çatışmalarına tanık olan çocuklar özerklik ve sorumluluk duygularını geliştiremezler. Aksine başarılı boşanmaların sonucunda çocukların özerk, geniş bir adaptasyon ruhuna sahip, beklenmedik bir sosyal olgunluğa sahip oldukları gözlenmiştir.

Ayrılıktan sonra çocuğun diğer anne babasına saygı duyulduğunu çocuğa kanıtlamak gerekiyor. Eşinizle savaşmayı bırakmadığınızda ve bunun için her türlü bahaneyi yarattığınızda böylece çocuğa babasının boşanmadan tek sorumlu olduğu ve onun istenmediği hissi verilir ve bu çocuğa babasını serbestçe kendi yargılarıyla sevme yetkisi verilmemiş olur. Bu nedenle çocuğun annesiyseniz babasını, babasıysanız annesini kötülemeden tarafsız bir tutum içerisinde olmalısınız.
Gelecekte kendisi de ana baba olacak çocuğun bu yöndeki kapasitesi de artacaktır. Boşanmayı "başaran" eşlerin çocukları, aile kurmanın verdiği endişelere karşı daha güçlü olacaklar ve bu sorumluluğu üzerilerine almaktan kaçınmayacaklardır.

Boşanmayı Başarabilmek Ancak Nasıl?
1. Her şeyi birbirine karıştırmayın.
Eğer eşinizle ayrıldıktan sonra sık sık bir araya gelip örneğin, yazlık evde bir araya gelen, birlikte kağıt oynayan ya da birbirlerini sürekli ziyaret için davet eden çiftlerseniz, çocuğunuzun tekrar beraber olabileceğiniz konusunda kafası karışabilir. Bu nedenle çocuğunuza karşı daima net olun. Eşler birbirlerine karşı saygılı ve uygarca davransalar da eşlerin hayatları birbirinden farklı olmalıdır.
2. Birbirinize olan saygınızı koruyun.
Eski eşinizin hayatını konu alan sorular ve konuşmalar ayrılık gerçekleştikten sonra artık yapılmamalıdır. Mahkeme tarafından verilen ana babalık yükümlülükleri dışında siz başka bir konuyla ilgilenmemelisiniz. Çocuğunuz sizinle yaşıyor olsa bile diğer anne ve babasını sevmesine izin verilen bir ortam yaratılmalıdır.
Siz ve eşiniz arasında saygılı ve gerçek bir iletişim kurun. Çocuğunuzun birlikte çözebileceğiniz sorunlarınızı sabırla ve çocuğun ve diğer yeni eşlerin önünde olmamak koşulu ile tartışın. Diğer eşlerin de önerilerini dikkatlice dinleyin ve bazen boyun eğmeyi öğrenin.
3. Yeni partneriniz bundan sonra hayatınızı paylaştığınız bir kişi olması nedeniyle hayatınızdaki önemi yadsınamaz ancak unutmayın ki bu kişi sizin çocuğunuzun gerçek babası değildir. Bu nedenle vereceğiniz kararlarda çok müdehale etmesine izin vermeyin.
4. Etkili olabilecek unsurlar
Çocuğunuzun kendisine ve babasına duyduğunuz saygıyı gösteren, biraz ödün vermeniz ve fedakarlık yapmanız gereken unsurları sıralıyoruz…


· Çocuğunuzla beraber onun odasına babasının bir resmini asmalısınız.
· Çocuğunuzun evinden babasıyla telefon konuşmalarını sürekli olarak dinlemeden onun konuşmasına izin verin ve onun babasından ve yeni eşinden bahsetmesine müdehale etmeyin ve kızmayın.
· Okulların açıldığı ilk gün babasının da size eşlik etmesini kabul edin.
· Dışarıya herhangibir nedenle çıktığınızda bakıcınıza eğer size ulaşabilmesi mümkün değilse eski eşinizin telefonunu bırakın.
· Çocuğunuz çok önemli bir yanlış yaptığında onu nasıl cezalandıracağınız konusunda birlik olun.
· Eski eşinizin müsait olmaması durumunda, çocuğunuzun hafta sonunu sizinle beraber geçirmesine izin verin ama bu kural haline gelmesin.
· Eğer sabah çok erken bir işiniz varsa babasının çocuğu okula götürmesine izin verin.
· Babasının doğum günü ya da babalar günü gibi özel günlerde çocuğunuzun babasını aramasını teşvik edin.
· Babasının verdiği ve yakınlarının bulunduğu özel davetlerde çocuğunuzu özel giydirin.
· Çocuğunuzun babasıyla geçirdiği hafta sonunda onun verdiği hediyeyle dönmesi durumunda, hediyeyi beğenmeseniz bile bunu belli etmeyin ve kullanmasına izin verin.
· Eğer eşinizden normalde hep beklediğiniz şeyler konusunda onun zamanı yoksa siz yapabilirsiniz.
· Eğer eşinizin maddi durumu şu aralar pek iyi değilse anlayış göstererek çocuğunuzun bazı gereksinmelerini siz karşılayabilirsiniz.
· Babasının yeni eşinden olacak çocuğu için kendi çocuğunuzun hediye alması konusunda onu destekleyin ve buna alıştırın.
· Siz yukarıda sayılan fedakarlıklarınızı babası değil, çocuk mutlu olsun diye yapıyorsunuz, bunu unutmayın.Çocuk babasının da mutlu olmasıyla sonuçlanacak bu fedakarlıkların yarattığı ortamda daha huzurlu ve mutlu bir çocuk olacaktır.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>