Hangi döşemelik nerde kullanılır?
Ev tekstiline karşı ilgilisiniz, trendleri takip ediyorsunuz ama hangi kumaşın nerede kullanılacağını biliyor musunuz?
Yüzde 60 polyester ipliğin yüzde 40 poliüretan iplik ile karıştırılmasından elde edilen alkantra sağlam yapısı ile ön plana çıkıyor. Alkantra ağırlıklı olarak perde, duvar kaplamaları, örtü, kanepe ve koltuklarda kullanılıyor.
İŞLEMELİ:
Elde veya makinede yapılan işlemelerle süslenen kumaş genellikle koton veya ipek ipliklerden üretiliyor. Perde, duvar kaplamaları ve örtüler için ideal.
KAŞMİR:
Çin, Tibet ve Mongolya´daki kaz ve keçi tüyünden elde edilen ipliklerle üretiliyor. Sıcak ve yünlü bir dokusu var. Perde, battaniye ve yastıklarda kullanılıyor.
EMPRİME:
Resimlendirilen hafif koton kumaş. Duvar kaplaması, perde, kanepe, masa örtülerinde.
DAMASKO:
Avrupa´da XV. yüzyıldan beri üretilen kumaş ağır olmasıyla tanınıyor. Genellikle iki taraflı olarak dokunan kumaşta desenler mat saten iplikler üzerine parlak saten dokuma kombinasyonu ile oluşturuluyor. Duvar kaplamaları, perde, koltuk ve yastıklarda kullanılıyor.
YAPAY DERİ:
Sıvı PVC´nin gözenekli, ince dokulara dönüştürülmesiyle üretiliyor. Soğuduktan sonra sıcak etkili emprime makinesi ile istenilen deri çeşidi dokusu kumaşa kazandırılıyor.
YAPAY KÜRK:
Tüylerin bir araya getirilmesi ile elde edilen doku. Farklı renklerdeki tüylerin bir arada kullanılması ile ayı, tilki veya vizon görünümü elde ediliyor. Koltuk, örtü, yatak örtüsü ve yastıklar için ideal bir kullanıma sahip.
JAKAR:
1801´de Joseph-Marie Jacquard´in keşfettiği bu dokuma şekli, yaratıcısının adını taşıyor. Bu yöntemle geliştirilen tüm kumaşlar onun adıyla anılıyor. Koltuk, kanepe, duvar kaplamaları ve perdelerde kullanılıyor.
YÜNLÜ:
Koyun yapağının işlenmesiyle elde ediliyor. Yün dokunurken pek çok farklı görünüm kazanıyor. Sandalye, perde, duvar kaplaması ve yastıklarda geniş bir kullanım alanına sahip. İran ipeği: İran´dan gelen ipek kumaş, en görkemli döşemelikler arasında yer alıyor. Hiçbir zaman tek renk olarak kullanılmayan kumaş, çoğu zaman işlemeli olarak üretiliyor.
KETEN:
Tarih öncesinden beri kullanılan bu kumaş türü koton ile kolayca karıştırılabilir. Ev tekstili, perde, kılıf ve yastıklarda kullanım alanı buluyor.
MOHER:
En iyi yapağı anlamına geliyor. Bu çok ince ve parlak hayvan lifi, genellikle keçi yünü angoradan Yılda iki kez elde ediliyor. Perde ve sandalyelerde kullanılıyor.
HARELİ:
Doğal ipek, koton ve viskondan üretilen pırıltılı, hareli bir kumaş türü. Hareli kumaş, çizgili ve emprime olarak da dokunabiliyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanım alanına sahip.
OSMANLI:
Eskiden Osmanlı İmparatorluğu´nda viskon ve koton karışık üretilen kumaşta çoğu zaman çizgili desen kullanılıyor. Kumaş; ipek, yün ve koton karışımından oluşuyor. Duvar kaplaması, perde ve koltuklarda kullanılıyor.
İPEK:
Çinliler tarafından keşfedilen ipeğin çok çeşidi bulunuyor. Perde, duvar kaplaması ve yastıklar için ideal.
TAFTA:
Sık dokunmuş ipek görünümlü kumaşı parlak görünümünden tanıyabilirsiniz. İpek iplik yerine viskon ile dokunduğu için daha ucuz. Perde ve duvar döşemelerinde kullanılıyor.
KADİFE:
Kadife kumaşın pek çok çeşidi bulunuyor. Koton, ipek, yün ve keten kadifeler gibi... Motiflerine göre farklı biçimlere sahip olanları da var. Koltuk, duvar kaplaması ve perdelerde geniş bir kullanım alanına sahip.
KOTON KUMAŞ:
İpek kumaş ile tersten dikilerek desenlendirilen koton kumaşın ipek olan tarafı ipek iplikle tekrar dokunuyor. Böylece kumaş işleme etkisi kazanıyor. Perde, duvar kaplaması, koltuk ve yastıklar için ideal.
BUKLE KADİFE:
Üretimin değişik çeşitleri bulunuyor. Ön yüzü çok sıkı bir bukle etkisi gösteriyor. Motif ile kumaşın fonu arasında bir yükseklik farkı bulunuyor. Koltuk, perde ve yastıklarda kendine kullanım alanı buluyor.
DİĞER HABERLER
Evinizin Renkleri Sizi Anlatıyor Mu?
Renkler bireylerin hayatını, bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan etkiliyor.
“8. Bodrum Türk Filmleri Haftası Yenilikleri ve Sürprizleriyle 13 Eylül’de Başlıyor!”
“Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 1 Ekim’de Başlıyor!”
“Estetik Sonrası Bunları Tüketin!”
“Zamanlar Zamandı Benim Yarattığım Masalımın İçinde…”
“Erkek Cilt Bakımına İlişkin Mitler”
“Doğal Pigment Makyajı İle Gelen Kalıcı Güzellik”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32