Orgazm bozukluğu
Her kadın için cinsel uyaranın türü ve yoğunluğu farklıdır. Bu durum kişide belirgin bir gerilime ve sosyal ilişkilerde güçlüklere yol açar. İşte orgazm konusunda bilmeniz gerekenler.
Hekimin kişide yaş, cinsel deneyimlerin öyküsü ve gelen cinsel uyarının yeterli düzeyde olup olmamasını değerlendirerek bu tanıyı koyması gerekmektedir.
Kadınlarda orgazma ulaşma durumu yaşın ilerlemesi ile artmaktadır. Daha çok genç yaşta rastlanmaktadır. Eğer kişide bu durumun nasıl yaşanabilecegi öğrenilirse , cinsel travmatik yasantilar, evlilik sorunlari, depresif durumlar ya da baska vücutsal hastaliklarla karsilasilmadigi surece bu halin uzun sureli olarak kaybolmasi nadirdir. Beraberinde cinsel istek ve uyarilma bozuklugu da bulunabilir. Kadinlar kendi bedenlerin, haz noktalarini ve özelliklerini daha iyi taniyip, eslerine tanittikça bu durumu daha yogun yasayabilirler. Yurt disinda yapilan bir çalismaya göre (Kinsey) 35 yas üzerinde evli kadinlar arasinda hiç orgazm yasamayanlar % 5 oraninda bulunmustur. Baska bir çalismada ise kadinlarin % 46 si orgazma ulasmakta güçlük çekerken, % 15 oraninda orgazm olamamaya rastlanmistir.
Bu duruma yol açabilecek diger faktörler arasinda hamile kalma korkusu, esi tarafindan reddedilme korkulari, vaginaya zarar gelebilecegi endisesi, erkeklere karsi düsmanca tavirlar, cinsel dürtülere karsi kendini suçlu hissetme sayilabilir. Bu durumdaki bazi kadinlarda karin alt bölgelerinde agri, cinsel bölgelerde kasinma ve akinti, gerginlik, bitkinlik yakinmalari bulunabilir.
Orgazm bozuklugu (erkeklerde):
Orgazm bozuklugunun kadinlar için belirtilen sartlari erkekler için de geçerlidir. Erkeklerde en yaygin olarak görülen sekli esin el ya da oral uyarisi ile cinsel bosalma saglanabilmesine karsin , cinsel iliski sirasinda orgazmin olmamasi durumudur. Bazi durumlarda sadece mastürbasyon ya da sadece cinsel düslemler ile orgazma ulasilabilmekte, iliski sirasinda bu gerçeklesmeyebilmektedir. Orgazmin saglanmasi için yeterli düzeyde cinsel uyarinin olmasi ve yas artisi ile uyari yogunlugunun artmasi gerekmektedir.
Neden olabilecek vücutsal hastaliklar
Prostat operasyonlari sonrasi, “Parkinson” hastaligi, omurilik kanalinda bozukluklara yol açan nörolojik hastaliklar, bazi tansiyon ilaçlari, bazi anti psikotik ilaçlar da bu durumu olusturabilmektedir. Geçici olarak yogun alkol alimi , kandaki seker düzeyinin çok yükselmesi , bazi hipofiz bezi tümörleri varliginda da görülebilmektedir.
Psikiyatrik kökenli olan sekil kimlerde görülmektedir:
Etkilenen kisilerin daha çok Bu rahatsizligin “obsesif-kompulsif” bozuklugu olanlarda daha çok görüldügüne dair arastirmalar bulunmaktadir. Baski altinda ve kati kurallarin oldugu ailelerden gelen kisilerde , cinsel konularin tabu oldugu ailelerde bu duruma daha çok rastlanmaktadir. Bazi kisilerde de kadinlara veya iliski kurulan kisiye yönelik düsmanlik hislerinin sonucu olarak ortaya çikabilmektedir. Karsisin da kinin kendi gözünde cinsel çekiciliginin kalmamasi durumunda böyle bir sonuç ile karsilasilabilmektedir
Tedavi:
Esle birlikte yapilan cinsel tedaviler basarili sonuçlar vermektedir.
Erkek cinsel organi sertlesme (ereksiyon ) bozuklugu:
Devamli olarak ya da tekrarlayan bir sekilde , erkek cinsel organinda (penis) cinsel iliski için gereken düzeyde sertlesmenin elde edilememesi ya da cinsel iliski sonuna dek bu düzeyin korunamamasi durumudur. Bu durum kiside önemli derecede gerilime ya da sosyal iliskilerde güçlüklere yol açar. Bu teshisin konmasi için baska bir psikiyatrik hastalik, bir ilaç,madde ya da bir vücutsal hastaliga bagli olmamasi gerekmektedir.
Bazi durumlarda cinsel yasantinin hiç bir döneminde ereksiyon saglanamamisken, bazi kisilerde baslangiçta bu durum varken, cinsel birlesme aninda bu kaybolabilir. Bazen de sadece mastürbasyon esnasinda ya da uykudan uyanirken ereksiyon olusur, cinsel birlesmelerde olusmayabilir.
Bu durum kiside bir cinsel kaygi, gerekli performansi gösteremeyecegi endiseleri ya da cinsel uyarima ve zevk alma hislerinde azalma ile iliskilidir. Depresyon geçirmekte olan ya da madde kullanim bozuklugu olanlarda bu soruna rastlanabilmektedir. Bu durum tedavi edilmezse ne yazik ki evlilik sorunlari, bosanmalara , alkol-madde kullanim bozukluklarina, diger esin evlilik disi iliskilerine yol açabilmekte, bu nedenle intihar ya da cinayetlerle sonuçlanabilmektedir.
Yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme orani artmaktadir.
Yurt disinda yapilan çalismalara göre ( Kinsey) rahatsizligin 35 yas civarindakilerde % 2-4 oraninda ;80 yas civarinda ise % 77 oraninda görüldügü saptanmistir. Ancak eger kisinin saglik durumu yerinde ve uygun cinsel esi varsa ileri yaslarda bu durum görülmeyebilir.
Bu duruma yol açabilen vücutsal hastaliklar:
Kabakulak ve fil hastaligi, kalp yetmezligi, damar sertligi, aort anevrizmalari, böbrek yetmezligi, hidrosel ve varikosel gibi ürolojik hastaliklar, siroz, solunum yetmezlikleri, penis damar ve yapi bozukluklari, Klinefelter gibi genetik hastaliklar, vitamin eksiklikleri, seker hastaligi, hipertiroidi, Addison hastaligi ve böbreküstü bezi tümörleri gibi endokrin sistem hastaliklari, MS, Parkinson , ALS, bazi sara hastaligi tipleri, sinir sistemini tutan tümörler, omurilik kanalini etkileyen travmalar ya da burayi tutan tümörler, alkol-madde bagimliliklari, kursun ve bitki oldurucu ilaçlarla zehirlenme durumlari, bazi ilaçlar ( östrojen, bazi tansiyon ilaçlari, bazi antipsikotik ilaçlar) , isin tedavisi, pelvis kemigi kiriklari, agir düskünlük hallerine yol açan hastaliklar ve o bölge veya o bölgeye yakin sinir ve damarlarina yönelik ameliyatlar ( prostat , kalin bagirsak, mesane , iliak damar operasyonlari gibi) sayilabilir.
Tedavi:
Esler birlikte tedaviye alinir. Bu tedavi için düzenli bir cinsel es gereklidir. Cinsel tedavide eslerde bu duruma yol açabilecek baska bir vücutsal hastalik yoksa basarili sonuçlar alinmaktadir
Erken bosalma (Prematur ejekulasyon) :
Devamli olarak ya da ara ara tekrarlayan bir sekilde bosalma için yetersiz bir cinsel uyarilma ile, kisinin istegi disinda , penisin vaginaya girisi öncesi ya da hemen sonrasinda bosalmanin (ejekulasyon) gerçeklesmesi durumudur. Bu durum kiside önemli derecede gerilime yol açarak, karsisindakilerle iliskilerinde güçlüklere yol açmaktadir. Bu teshisin konmasi için olusan durumun baska bir maddenin etkilerine bagli olmamasi gerekmektedir. Bu taniyi koyarken kisinin yasi, esin ya da cinsel aktivite durumu ve yerinin özellikleri, yakin zamandaki cinsel girisimlerin miktari gibi etkenler dikkate alinir.
Kimlerde daha çok görülmektedir:
Genellikle genç yastakilerde ve cinsel iliskilere yeni baslayanlarda görülür. Bazi kisilerde de , devamli alisilmis esle degil de ek olarak baska bir iliskiye baslayinca olusabilmektedir.
Daha çok egitim düzeyi yüksek kisilerde rastlanmaktadir. Erkeklerin % 30 unda oldugu düsünülmektedir. Daha önceki cinsel girisimleri hayat kadinlari ile alelacele bir sekilde olan kisilerde, fark edilmeleri halinde rezaletler çikacagi olasi yerlerde bu girisimlerde bulunanlarda çok kisa sürede orgazm saglama aliskanligi nedeniyle olusmaktadir.
Erken bosalma nedenleri :
Iliskide bulunan kisi ile ilgili sorunlar, evlilik sorunlari bu duruma yol açabileceginden, hem bozuk giden evlilikler bu soruna yol açmakta, hem bu sorun evliliklerde zorluklara yol açmaktadir.
Baslangiçta olmayan, ancak devam eden iliskilerde ortaya çikan erken bosalmaya cinsel iliski yogunlugunun azalmasi , sertlesme bozuklugu olacagi endisesi sebep olabilmektedir.
Bazi kisilerde bilinçaltinda yatan cinsel iliski ile ilgili düsünceler bu duruma sebep olmaktadir. Sertlesme bozukluklari konusunda belirtilmis olan ailesel yapi ve bu durumun gelismesindeki etkenler bu konuda da söz konusudur.
Tedavi:
Es birlikteliginde ya da essiz olarak yapilan bosalma suresini uzatici cinsel tedaviler basarili olmaktadir.
“Hayalleriniz Kontrolden Çıkabilir Mi?”
“Anne adayları! İşte uzak durmanız gerekenlerin listesi... ”
“Kışın Gözdesi Narın Sağlığa 9 Faydası”
“45. Siyad Ödülleri Sahiplerini Buldu! ”
“Ramazan Sonrası Rutine Dönerken Bu Önerilere Kulak Verin!”
“Baş ağrısına karşı öneriler ”
“İlişkilerin Dijital Problemi: “Onu Neden Like/Stalkladın!””
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32