>

AŞK - CİNSELLİK

Öfke, sizi kontrol etmeden siz onu kontrol edin

Sevdiğiniz kişiyle belli saatlerde, belli konulardaki konuşma hep tartışmayla sonuçlanıyorsa, konuşma saatini değiştirin.
 
   
 
 
     
Psikologlar, “kafanın tasını” attıran olaylar karşısında, başkalarına zarar verilmemesi için değişik yöntemler öneriyorlar. Öneriler: “Çocuğunuzun odasının dağınıklığı sizi olumsuz etkiliyorsa, kapıyı kapatın. trafik sıkışıklığına öfkeleniyorsanız, güzergahı veya trafiğe çıkış saatinizi değiştirin.”

Tümüyle normal ve sağlıklı bir insani duygu olan öfkenin, değişik yöntemlerle kontrol altına alınarak, başkalarına zarar verilmesinin önlenebileceği bildirildi. Türk Psikologlar Derneği’nin internet sitesi “psikolog.org.tr”de, insanların “kafasının tasını” attıracak olaylar karşısında, uygulamaları gereken yöntemler anlatıldı.
       
Uzman psikologların görüşlerinden yararlanarak belirlenen “Öfkeyi kontrol altına alma” yöntemleri şunlar:
       
Ara verme: Gün içinde özellikle stresli olacağını bildiğiniz saatlerde, sadece kendiniz için kullanacağınız bir zaman ayırın. Örneğin çalışan bir anne, eve geldiğinde kendisine ayıracağı bir 15 dakikalık süre olursa, çocuklarının isteklerine, parlamadan daha iyi yanıt verebilir.
       
Zamanlama: Eğer sevdiğiniz kişiyle belli konuları belli saatlerde konuşuyor ve bu konuşmalar da hep tartışma ile sonuçlanıyorsa, bu tür konuları konuşma saatinizi değiştirin. Belki yorgun, dikkatsiz oluyorsunuzdur ya da bu sadece böyle bir alışkanlık haline gelmiştir.
       
Kaçınma: Eğer çocuğunuzun odasındaki dağınıklık odanın önünden her geçişte “kafanızın tasını attırıyorsa”, kapıyı kapatın. Sizi öfkelendiren şeylere bakmaktan kendinizi alıkoyun. “Ama, öfkelenmemem için çocuğumun odasını temiz tutması gerekir” demeyin. Konu şu anda bu değil. Konu kendinizi olabildiğince sakin tutabilmektir.
       
Alternatifler bulma: Eğer her gün işinize gittiğiniz yoldaki trafik, sizi engellenmişlik ve öfke duyguları içinde bırakıyorsa, bunu çözmeyi bir iş edinin. Elinize bir harita alıp aynı yere farklı, belki daha uzun ama daha rahat, manzaralı, hoş bir yoldan gitmeyi ya da evden daha erken/geç çıkmayı deneyin.
       
BİR UZMANA DANIŞIN
       
Psikologlara göre, yüksek düzeyde öfke yaşayan kişiler, öfkelerini kontrol altına alamıyorsa, mutlaka bir uzmana danışmaları gerekiyor. Danışman aracılığıyla bu kişilerin öfkesi, 8-10 hafta içinde orta düzeye inebiliyor.
       
Uzman psikologlar, insanların kızgınlığı yok etmelerinin mümkün olmadığını da vurgulayarak, “Yaşam her zaman için engellerle, acılarla, kayıplarla ve diğer insanlardan beklenmedik davranışlarla dolu olacaktır. Bunu değiştiremezsiniz. Ama bu olayların sizi etkileme biçimini değiştirebilirsiniz. Kızgınlık ve öfke tepkilerinizi kontrol ederek, uzun vadede onların sizi daha mutsuz kılmasını önleyebilirsiniz” diye öneride bulunuyorlar.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>