Türkiye’de gönüllü karantinanın başlamasından bu yana buluşma uygulamalarında rekor artışlar görülüyor. Corona günlerinde aşk dijital platformlarda yaşanıyor, karantina sonrasına partner stoklanıyor.
Yaklaşık iki haftadır Türkiye’de uygulanan gönüllü karantina uygulamasının hayatımızın her alanındaki etkilerini gözlemliyoruz. Sokaklar boşalıyor, hava kirliliği azalıyor ve açık alanlarda in cin top oynuyor. Giderek daha fazla insan karantina altında yaşamaya alışıyor ve kendi hayat pratiklerini geliştiriyor. Evde kısıtlı kalmanın getirdiği “kabin basıncı” her geçen gün birikmeye devam ediyor.
Hepimiz bu yeni şartlara ayak uydurmak ve ruhsal dengemizi koruyabilmek adına kendi hayat pratiklerimizi geliştiriyoruz. Sosyal ağlarda bu ara sıkça gördüğümüz manzaralar arasında; bina içinde maraton yapanlar, tabak süsleme sanatında uzmanlaşanlar, balkondan halk konseri verenler ve daha neler neler... Daha az seyirciye hitap eden kişiselleştirilmiş eğlenceleri tercih edenler de, dijital platformlarda flört etmeyi ve hem karantinayı eğlenceli geçirmeyi hem de karantina sonrasına kaçamaklar dizmeyi tercih ediyorlar.
COVID-19: Dijital kaçamaklarda rekor artış
Türkiye’de gönüllü karantina uygulamasının başladığı Mart ortasından bu yana, kadınların kurup yönettiği Gleeden buluşma platformundaki Türk üyeler arasındaki etkileşimlerde rekor artış gözlemlendi. Bir önceki sene Mart ayına göre siteye girişlerde %170 artış olurken, yeni üye sayısında %130'dan fazla artış oldu.
Dünyada 6.7 milyon, Türkiye'de ise 600 binin üzerinde üyeye ulaşan Gleeden üzerinde gerçekleşen ortalama sohbet süresi iki kat uzarken, ortalama çevrimiçi zaman da 2 saate çıkarak normal dönemlere göre iki kat arttı. Ayrıca profil resmi güncelleme, profil tanıtımı düzenleme, yeni fotoğraf yükleme eylemlerinde de bariz artışlar meydana geldi.
Aile üyeleri ile evde birlikte kısıtlı kalmanın bir diğer sonucu da üyelerin kişisel mahremiyetini koruyan gizlilik fonksiyonlarının her zamankinden çok daha fazla kullanılması oldu. Bilgisayar üzerinden siteyi kullanmak yerine mobil uygulamayı tercih edenlerin oranı %87’ye ulaşırken, üyelerin %79’u uygulamayı sahte logoyla kullandı. Üyelerinin %76’sı ise Acil Çıkış özelliğini etkinleştirdi (telefonu iki yana sallayınca uygulamanın kendini kapatması).
Sanal eğlence hayata tad katıyor
Akdeniz iklimini ve ruh hâlini yaşayan Türkler için eve kapanmanın en zorlayıcı sonucu, sosyal etkileşimin sonlanması oldu. Sosyal ilişki yoğunluğunu kültürel bir kod haline getirmiş insanlar için izolasyon, kuzey ülkelerinde yaşayan insanlara göre çok daha zor oldu.
Gleeden iletişim direktörü Solène Paillet: “Açıkçası bu dönemde üyelerimizin Gleeden üzerindeki etkinliklerinin ne düzeyde olacağı bizim için de soru işaretiydi. Karantina döneminde birileriyle görüşme, buluşma umudu olmadan çevrimiçi sohbet etme konusunda insanların ne kadar istekli olacağını bilemiyorduk. Gönüllü karantinanın başladığı ilk günlerden itibaren platform üzerindeki trafik ve yeni üye kaydı başvurularındaki müthiş artış, bizi Corona günlerinde aşkın yeni hâliyle tanıştırıyor”
“Evde karantina uygulamasının tüm çiftlerin ilişkisini tartan bir sınav olduğunu düşünüyoruz. Zira birkaç aylık zorunlu ev hapsinin Çin’de meydana getirdiği boşanma sayıları azımsanacak gibi değil. Açıkça görülüyor ki çift olarak yaşayanlar, bekârlardan çok daha fazla etkileniyorlar bu krizden. Bu uzun süreli kapalı oturumların insanlar arasında gerginlikler doğurması çok olağandır. Hiçbir kaçış kapısı bulunmayan kafeste yaşıyor hissi verebilir. Bu dönemde dijital platformlara gösterilen yoğun ilginin sebebini, bu hissi üzerinden atmak ve özgürlüğe açık kapı bırakabilmek olarak açıklanabilir.”
“Kıyafetlerinizin Ömrünü Uzatın Doğaya Katkıda Bulunun”
“Şeyda Coşkun: “İnsanların Hayatlarına Dokunuyorum””
“Yönetmenle Yan Yana Sinema Keyfi”
“Unutkanlığa İyi Gelen Besinler”
“Diş Fırçalarınızın Mikroplardan Arındırılmasında Devrim!”
“Saç Dökülmesine Engel Olacak Tüyolar!”
“İş Hayatında “Pinokyo Sendromu””
“Uzak Diyarlar - Doğu Notları”
“H&M Metropolitan Museum Of Art 2015 Kostüm Galasında İlk Kez Boy Gösterdi”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32