Hiçbir şey sizi bebekle bir hayata tam olarak hazırlayamaz. Bebek sahibi olmadan önce muhtemelen kitaplar okuyacak, dostlarınız ve ailenizle konuşacaksınız ama herkesin durumu kendine özeldir. Sizin deneyimleriniz de daha farklı olacak. Tam alıştığınızı düşündüğünüz anda, durumun tekrar değiştiğini de göreceksiniz. Bebeğinizin ihtiyaçları acildir. Bu durumdan hoşlanın, ya da hoşlanmayın, bir süre için o her şeyden önce gelecektir. Kendiniz ve ilişkinizle ilgili arzularınızsa ikincil olacaktır. Ancak ikincil olması, aynı derecede önemli olmadığını da göstermez. Mutlu bir ailenin temeli mutlu bir çifttir.
YENİ ROLLER
Anne-babalağın getirdiği yeni rollere adapte olmak zaman alır. Bu noktada, hem annelerin, hem de babaların bu konuda duydukları bazı ortak endişeler olabilir.
BABALARIN DUYABİLECEĞİ ENDİŞELER:
• Yeterince iyi bir baba olabilecek miyim?
• Aynı anda hem çalışıp, hem eşime yardımcı olup, hem çocuğumla beraber olup, hem de kendime zaman ayırabilecek miyim?
• Aileme bakmak için yeterince para kazanabilecek miyim? Ya işimi kaybedersem?
• Eşim tüm vaktini bebeğimize harcıyor. Bir gün tekrar normak bir çift olabilecek miyiz?
ANNELERİN DUYABİLECEĞİ ENDİŞELER:
• Yeterince iyi bir anne olabilecek miyim?
• Vücudum tekrar eskisi gibi olabilecek mi?
• Bebeğimi dünyadaki tehlikelerden koruyabilecek miyim?
• Eşime bağımlı olmak konusunda ne hissediyorum?
• Bir gün tekrar kendi hayatım olabilecek mi?
EBEVEYN OLMANIN KEYFİ
Pek çok çift için ebeveyn olmak keyifli bir deneyimdir. Muhtemelen bebeğinize buğulu gözlerle bakarak saatler geçirecek, o mükemmel minik el ve ayaklara defalarca göz atıp, bunun bir mucize olduğunu düşüneceksiniz. Bebeğinizdeki her yeni gelişim, paylaşacağınız şeylerden biri halini alacak. Anne-baba olmayı öğrenmek eşleri birbirine bağlayacak bir deneyime dönüşebilir.
EBEVEYN OLMANIN ZORLUKLARI
Keyifli olduğu kadar zorlukları da var anne baba olmanın. Başlangıç için tabii ki en büyük zorluk, az uyumak zorunda kalmak. Yorgunluk, hastalanmanıza neden olabilir, duygusal açıdan sizi yıpratabilir. En küçük anlaşmazlıklar bile büyüyebilir. Hemen her ailede ise benzeri şeyler kavga konusu olabilir.
Para: Yokluğu her zaman sorundur. Ayrıcı eşlerden birinin işi bırakması halinda para dengesinin bozulması da tartışma konusu olabilir. Aileyi geçindiren tek bir kişi olmak büyük bir sorumluluk gerektirirken, eşlerden birinin diğerinin parasal olarak bağımlı olması, güven ve sabır ister.
Zaman: Çocuğunuz olduğunda zaman uçar gider. Bebeğiniz, eşiniz, işiniz ve kendiniz için zaman ayırabilmek bir savaşa döner. Bu da tartışmalara zemin hazırlar.
Seks: Eğer zaman ve enerji bulmayı başarırsanız, iyi zaman geçirmeniz mümkün. Ancak yeni annelerin yüzde 80'i ilk aylarda bu konudaki isteklerinin azaldığını belirtiyorlar.
Ev işleri: Kim yemek pişirip, evi temizleyip, bebeğin bezlerini değiştirecek? Ayrıca daha sırada alışveriş ve bebeğin diğer bakım işleri de var. Yorgun düştüğünüzde birbirinizi suçlamak yerine, birbirinizi rahatlatmaya çalışmak daha pozitif bir ortam yaratacaktır. Hayatınız er ya da geç normale dönecek. Evde yemek yoksa bir pizza hazırlayıp, ışıkları da loş hale getirin ki, dağınıklık sizi rahatsız etmesin.
Aileler: Yardımcı olmakla, karışmak arasında çok ince bir çizgi vardır. Verilecek tepki ise, o anki ruh halinize ve karşınızdaki kişinin kimin ailesinden olduğuna göre değişir. Size yardım önerildiğinde bunu kabul edin ama sizin için önemli olan konularda da ısrarcı olmayı unutmayın.
BEBEĞİNİZLE OLAN BAĞLARINIZI HEM ANNE, HEM DE BABA OLARAK GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÖNERİLER:
• Bebeğin banyosunu birlikte yaptırın.
• Sabahları kanepede üçünüzün birlikte sarılıp oturabileceği bir zaman yaratmaya bakın.
• Sorumlulukları aranızda bölüşseniz de, bazı işleri birlikte yapmaya çalışın. Mesela biriniz bebeğin altını değiştirirken, diğeriniz onu eğlendirmeye çalışabilir. Ya da biriniz onu beslerken, diğeriniz gazını çıkarabilir.
PROBLEMLERİ ÇÖZMEK
Konuşmak, konuşmak ve daha çok konuşmak. Eşlerin her ikisi de bitap düşmüşken, ya da bebek ağlarken iletişime açık olmak zor olabilir. Ancak küçük problemlerin büyük sorunlara dönüşmemesi için yapabileceğiniz en iyi şey de budur. Ayrıca bebeğin varlığı bir şeyleri planlamayı zorlaştıracağından, birbirinizle düzenli olarak konuşmanız iyi olacaktır.
Haftada en az bir kez konuşmaya zaman ayırın. Duygularınızı paylaşın ama agresifleşmeyin. Unutmayın, ilişkinize zaman ayırmak, çocuğunuzun ve kendinizin gelecekteki mutluluğuna yaptığınız yatırımdır.
EŞİNİZLE KENDİNİZE ZAMAN AYIRMAK İÇİN ÖNERİLER:
• Öncelikle birlikte yapacağınız her şey işe yarar, bu iki dakikalık bir sarılış bile olsa.
• Birlikte zaman geçirebileceğiniz her anı değerlendirin.
• Önceden hoşlandığınız şeylerin bir listesini yapın ve bebekle bunların hangilerini yapabileceğinizi bulmaya çalışın.
• Arada bir bebek bakıcısı tutun. Bu zamanı birlikte geçirmeye ayırın.
• Hayal gücünüzü kullanın ve mutfağınıza restoran, salonunuza sinema, banyonuza sauna ve yatak odanıza otel odası havası verin!
Yeni Bebek, Yeni Hayat!...
Bebek bekliyorsanız işte eşinizle kendinize zaman ayırmak için çok özel öneriler...
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Kalıcı Makyaj Ve Dövmelerinizden Sıkıldınız Mı?”
“Eyvah! Kızım ‘Genç kız’ Oldu!”
“Dekorasyonda 2016 Trendleri ”
“Gözünüz Kaşınıyor ve Sulanıyorsa Dikkat!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32