Hamilelikte yaşanan değişimler
Hamileliğiniz esnasında güzel görünmekten çok uzak olduğunuzu düşünebilirsiniz. Görüntünüzde pek çok değişiklik saptayacaksınız, özellikle de cildinizde ve saçlarınızda.
Hamile kadınların ayrı bir güzel göründükleri söylenir. İçlerinde yeşeren yeni bir hayat taşıdıklarından, bunun mutluluğuyla ışıldarlar. Ya da en azından bize empoze edilmeye çalışılan budur. Gerçekte ise işler bundan biraz farklı olabilir.
Hamileliğiniz esnasında güzel görünmekten çok uzak olduğunuzu düşünebilirsiniz. Şüphesiz ki görüntünüzde pek çok değişiklik saptayacaksınız, özellikle de cildinizde ve saçlarınızda. Bu nedenle cildinize ve saçınıza uyguladığınız bakımda da değişiklikler yapmanız gerekebilir.
PİGMENT DEĞİŞİKLİKLERİ
20. haftadan itibaren cildinizdeki değişim fark edilir hale gelir. Cilt rengi koyulmaya başlar. Ancak cildiniz çok açık renkse, ya da kızıl saçlıysanız, farklılık görmeyebilirsiniz.
OLASI DEĞİŞİKLİKLER ŞUNLARDIR:
• Meme uçlarının rengi koyulaşabilir. Ayrıca meme uçları büyüyebilir ve daha belirgin hale gelebilir. Meme ucu etrafındaki kahverengi olan bölge genişleyebilir.
• Göğsünüzün ortasından karnınıza inen koyu renk bir çizgi fark edebilirsiniz.
• Bazı kadınların yüzlerinde maskeyi andıran bir renklenme görülebilir, ancak bu genellikle yüzün her yanına yayılan düzenli bir renklenme değil, dağınık ve bölge bölgedir.
• Güneşlenme sonucunda cildinizin aldığı renk, cildinizdeki pigmentlerin düzensiz dağılımı nedeniyle, eşit olarak dağılmamış bir renk olabilir. Güneşlenmenin bebeğinize herhangi bir zarar verdiğine dair herhangi bir bilgi olmamasına rağmen, güneşlenmek sizi rahatsız edebilir. Çünkü sizi rahatsız edecek kadar sıcak gelebilir, baş dönmesi yapabilir.
CİLT YAĞLANABİLİR, YA DA KURUYABİLİR
Cildiniz kuruysa ve kaşıntı varsa, nemlendiricili banyo ve duş ürünleri işe yarayabilir. Şansınız gerçekten kapalıysa, o zaman sürekli kaşınma problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Kaşıntı özellikle gövdenizde görülür. Bu, nadiren karaciğer ve böbrekleri etkileyen bir hastalık olan kolestazın (tıkalı safra yolları hastalığı) belirtisi olabilir. Bebeğinize zarar verebileceğinden doktora başvurmak en iyisi olacaktır.
ÇATLAKLAR
Çatlaklar daha ziyade karın, göğüs ve üst bacaklar ve basende oluşur. Bunlar, genelde 6. aydan itibaren görülmeye başlanır. Çatlakların sebebi, ciltteki esnek liflerin kopmasıdır. Renkleri önceleri kırmızıyken, daha sonra cildin kendi rengine dönmeye başlarlar. Bunların önlenebileceğine dair herhangi kesin bir kanıt bulunmamasına rağmen, bazı uzmanlar hastanın çatlaklar kırmızıyken tedaviye başlaması halinde bunların bir ölçüde iyileştirilebileceğini belirtmektedirler. Çatlaklar için hazırlanmış özel jel ve kremler, acıbadem gibi bol yağlı kremler de cildin esnekliğini sağlamada faydalı olabilir. Ancak liflerin kopması cilt yüzeyinin altında gerçekleştiğinden, bu ürünlerin ne kadar faydalı olacağına dair kesin bir şey söylemek zordur. Çatlaklar genellikle kalıtımsaldır. Yani annenizde varsa, sizde de olması muhtemeldir.
SAÇLAR
Saçınız hamilelik esnasınsa parlak ve kalın görünebilir. Bunun muhtemel nedeni, günlük olarak dökülen saç miktarının bu dönemde azalmasıdır. Doğumdan sonra saçlarınızın eskisi gibi daha çok dökülmeye başladığını gözlemeyebilirsiniz. Ancak bu dökülme çok fazla olursa, doktorunuza danışabilirsiniz.
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Kenan ile Tuğçe'nin Aşkları Ticarileşti!”
“Bu Hareketleri Sakın Yapmayın!”
“MIX Festival’in Tarihleri Açıklandı”
“Barbie Çılgınlığı Saçlarda Yeni Bir Akım Başlattı”
“Masalsı Filmlerin Ustası Nacer Khemir Malatya’da”
“%100 Music Sunar: Park’ta Rock’ta Sahne Sırası Gripin’de!”
“Pandemi Döneminde Müzikle Sakinleşin”
“Tablet Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Nokta!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32