Hamileliğin 40 haftasında neler oluyor?
Hamilesiniz… Peki önünüzdeki 40 hafta nelerle karşılaşacaksınız? İşte hamileliğinizin 40 haftası yaşayacaklarınız…
Muhtemel bir hamilelik için sağ ya da sol yumurtalıklarınızdan bir tanesi hormonlarınızın etkisiyle gelişir ve bu yumurtanızın içinde büyüyen, içi sıvı dolu kesecik çatlayarak yumurtanızı ortama bırakır. Acıbadem Sağlık Grubu’ndan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Tolga Ergin, Dr. Nilgün Öztürk Doğan, Dr. Aylin Karahasan ve Dr. Yıldız Ayhan Tuncay; hamileliğin 4-40’ıncı haftalarında hangi gelişmelerin olduğunu şöyle özetledi:
4. HAFTA:
Yaptıracağınız kan tahliliniz (BhCG) ile hamileliğiniz kesin olarak tespit edilir. Bu süreçte hafif bir kanamanız olabilir. Genelde masum bir lekelenme kanaması olsa dahi, kan tahlili ile birlikte mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Bu dönemde sanki adet olacakmışsınız gibi kasık ağrısı hissedebilirsiniz. Sık idrara gitme, göğüslerinizde gerginlik-dolgunluk, uykuya eğilim, yorgunluk hissi gibi bulgular yaşarsınız.
5. HAFTA:
Bu dönemde yaklaşık 4–5 mm çapında gestasyon keseniz, 2 mm çapında yol keseniz, 2–3 mm uzunluğunda embriyonuz oluşur. Bebeğinizde ilk gelişen organ olan kalp, kan pompalamaya başlar. Beyin ve omurilik dokusunun temel yapısı meydana gelir. Bu haftanın sonunda, bebeğinizin kan hücreleri oluşur. Hamileliğinizin 4. haftasında hissettiğiniz belirtiler, bu haftalarda da devam eder. Özellikle gaz ve hazım problemleriniz biraz daha artabilir.
6. HAFTA:
Bu dönemde 10–12 mm çapında gestasyon keseniz, 4 mm çapında yol keseniz, 4 mm uzunluğunda embriyonuz oluşur. Bebeğinizin kalbinde, karıncık ve kulakcıkları ayıracak olan septalar belirir. Kalp kapakçıkları belirginleşmeye başlar. Beyin ve omurilik dokusu hızla gelişir. Bebeğiniz ve sizin aranızdaki tüm alışverişi sağlayan plasenta belirir.
Hamileliğinizde salgılanan hormonların artması ile birlikte, özellikle sabahları daha belirgin olan bulantı hissiniz oluşur. Yine hormonal etkilerden dolayı, duygusal dalgalanmalar yaşayabilirsiniz. Sık idrara çıkma, uterusun büyümesi ve baskısı nedeni ile daha belirginleşir. Göğüsleriniz de renk değişikliği ve ağrılar oluşabilir.
7. HAFTA:
Bebeğinizin göz, burun, kulak taslakları, hatta gözün ağ tabakası olan retina oluşmaya başlar. Kolları ve bacakları yavaş yavaş çıkar. Göbek kordonu belirir. Embriyo kalp ritmi, hamileliğinizin 7. haftasında, dakikada ortalama 125 atar. Bulantılarınızın yanına, baş ağrılarınızda eklenebilir. Özellikle bulantı nedeni ile beslenme problemi yaşıyor veya sık kusmalarınız oluyorsa, mutlaka doktorunuzdan beslenme ve bazı ilaç önerileri almalısınız.
8. HAFTA:
Bebeğinizin vücut hareketleri ultrasonografi sırasında fark edilebilir hale gelir, ancak bu hareketlerin sizin tarafınızdan hissedilmesi 19–20 haftalar civarında olur. Lens ve damağı oluşmaya başlar. Bebeğinizin yemek borusu farklılaşarak, nefes borusundan ayrılır. Kalbi içindeki kapakçıklar fark edilmeye başlar. Omurga kıkırdak halindedir. Bebeğinizin ağırlığı yaklaşık olarak 2 gr civarında olur. Bulantılar ile beraber sık idrara gitme şikayetleriniz devam ediyor olabilir. Ara ara karın-kasık bölgelerinizde, uterusun büyümesine bağlı olan kramplar hissedilebilir, ayrıca cildinizde yağlanma ve sivilceler de oluşabilir.
9. HAFTA:
Bebeğinizin gözleri belirginleşir ve yanlardan ortaya doğru yaklaşmaya başlar. Göbek kordonunun gelişimi ile birlikte, bağırsaklar karın içerisine hareketlenirler. Göz kapakları fark edilebilir. Burun delikleri belirir. Yemek borusu uzar ve kalpten çıkan kan iki ayrı yönde pompalanmaya başlar. Bebeğiniz ortalama 4 gr ağırlığındadır. Bu haftalarda mide bulantınızın dışında, mide yanması, hazımsızlık ve göğüslerinizde dolgunluk şikayetleriniz olabilir.
10. HAFTA:
Bu haftanın en önemli özelliği, bebeğinizin böbreklerinin çalışması ve idrar üretmeye başlamasıdır. İçinde bulunduğu sıvının yapımı ve devamlılığı bu şekilde sağlanır. Steril olan bu sıvı, yaklaşık olarak kanın filtre edilmiş halidir. Gonadlar gelişir ve testis ya da over olarak farklılaşır. Bu haftanın sonunda organogenez adı verilen organ, gelişim dönemini tamamlar. Artık bebeğiniz yaklaşık 6 gramdır. Bulantılarınız bu haftalarda hafiflemeye başlar. Duygusal dalgalanmalar, yine bu haftaların belirgin şikayetleri arasındadır.
11. HAFTA:
Bu haftadan itibaren hamileliğinizde ortalama 400 ila 500 gram alırsınız. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nilgün Öztürk Doğan: “Memelerdeki hassasiyet devam edebilir. Bebeğin organlarının büyük ölçüde gelişimini tamamlandığı haftadır. Bebeğin koku, tad alma ve dokunma duyusu gelişmeye başlar. El ve ayakların arasındaki perdeler kalkar.” diyor.
12. HAFTA:
Bu haftadan itibaren rahim pelvisin (yani kemik çatının) dışına çıkmaya başlar. Eliniz ile top gibi rahminizi hissedebilirsiniz. Mesaneniz üzerindeki baskı da ortadan kalktığı için sık idrara çıkma şikayetleriniz hafifler. Bebeğinizin artık tüm organları oluşmuş ve işlevleri belirlenmiştir. Bundan sonra organlar hacim olarak büyür. Saçı ve tırnakları uzamaya başlar. Ses telleri oluşur. Bebeğinizin ağzını açma, kapama, yutma, hıçkırma ve emme hareketleri ultrasonda artık gözlenebilir. Bu haftada artık bebeğiniz yaklaşık 5–6 cm ve ağırlığı da 14–15 gram civarındadır.
13. HAFTA:
Bulantı, kusma, yorgunluk, keyifsizlik ve sinirlilik halleriniz azalır, hamileliğinizde artık daha rahat olan 2. dönemine girersiniz. Bebeğinizin boyu 7–8 cm, ağırlığı yaklaşık 24 gramdır. Ses telleri gelişimini tamamlar. Bağırsakları vücut dışından, karın boşluğuna yerleşir. Bebeğiniz, amniotik sıvıyı akciğerlerine alıp vermeye, solunum hareketleri yapmaya başlar. Karaciğeri safra üretir ve bu safhada pankreası da şeker dengesinden sorumlu insülin hormonunu sagılamaya başlar.
14. HAFTA:
Memelerinizdeki büyüme devam eder. Hatta meme uçlarınızda colostrum adı verilen süt gelmeye başlar. Hamilelik hormonlarınızın, tüm vücut düz kaslarınızı gevşetici etkisi nedeniyle, kabızlık şikayetiniz bu haftalarda ortaya çıkabilir. Bebeğiniz artık 8–9 cm ve yaklaşık 45 gramdır. Kemik yapısı sertleşip, şekil almaya başlar. Tiroid bezleri çalışır. Bebeğiniz erkek ise prostat gelişimi başlar, kız ise yumurtalıkları karın boşluğundaki yerlerine yerleşirler.
15. HAFTA:
Hamileliğiniz artık dışarıdan belli olmaya başlar. Karnınızda çatlaklar oluşabilir, bu yüzden çatlak önleyici kremler uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin boyu 10 cm ve ağırlığı 70 gram olmuştur. Bebeğinizin cildi bu haftalarda çok incedir, altındaki damarlar görülebilir. Bütün vücudu kaplayan lanugo isimli tüycükler, büyür. Kaş ve kirpikleri oluşmaya başlar.
16. HAFTA:
Hormonlarınızın etkisi ile burun kanamalarınız ve burun tıkanıklığınız olabilir. Yüzünüzde, karnınızda, meme uçlarınızda, daha sonra geçecek olan renk değişiklikleri meydana gelebilir. Bebeğiniz artık 100 gram ağırlığa ulaşmıştır. Dış genital organları, bu haftadan itibaren ultrasonda saptanabilir. Cildi, altında yağ depolanmaya başlar.
17. HAFTA:
Büyüyen damarlarınızın ana damarlara baskı yapmaya başlaması nedeniyle, artık sırt üstü yatmaktan rahatsız olmaya başlarsını, bu yüzden sol yan pozisyonda yatış önerilir. Bebeğinizin baş popo mesafesi 13 cm ve ağırlığı 140 grama ulaşmıştır. Bebek ve plasenta (bebeğin eşi) bu haftada yaklaşık aynı boyutlardadır. Bağırsaklarında mekonyum (dışkı) yapımı başlar. Bebeğinizin gözleri hareketlenir ve artık insana daha fazla benzemeye başlar.
18. HAFTA:
Bebeğinizin ilk hareketlerini, bu haftadan itibaren, 22. haftaya kadar hissedebilirsiniz. Bebeğinizin kol ve bacakları uzamaya devam eder. Artık neredeyse 200 gramdır. Ses telleri gelişimini tamamlar.
19. HAFTA:
Büyüyen rahminizin midenize baskısı ve hormonal dengeleriniz nedeniyle, reflü probleminiz oluşabilir. Bu haftada bebeğinizin boyu 20–22 cm ve ağırlığı yaklaşık 270 gramdır. Bebeğinizin sinir uçları artık gelişmiştir. Dışarıdan gelen sesleri hissedebilir. Damak yapısı ve süt dişlerinin taslakları oluşmaya başlar.
20. HAFTA:
20. haftada artık hamilelik yolunuzun yarısındasınızdır. Rahminiz, göbek deliği hizanıza ulaşır. Bu haftada bağışıklık hücreleriniz, bebeğinize aktarılır. Bebeğinizin beynindeki tat, koku, işitme ve görme duyuları hızla gelişmeye devam eder. Artık şiddetli seslere tepki vermeye başlayabilir. Bu haftada 24 cm ve 330 gramdır.
21. HAFTA:
Bebeğinizin cildi ince ve altındaki dokuyu gösterecek kadar saydamken, artık yavaş yavaş kalınlaşmaya başlar. Dili tamamen gelişir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Yıldız Ayhan Tunçay: “Eğer bebeğiniz kız ise, rahmi ve vajinası oluşur. Yumurtalıklarında yumurta hücre sayısı 6 milyon kadardır. Bebeğinizin bu haftada yutma refleksi de gelişir. Yemek yeme ve uyku alışkanlıklarınız kadar, dışardan etki eden ışık ve gürültü seviyeleri de bebeğinizi uyaracak ve aklında kalacaktır. Bu uyaranlar bebeğinizin gece gündüz ayırımını ve bioritminin gelişmesine yardımcı olur. Bebeğiniz yaklaşık 360 gr ağırlığa ve 26.7 cm boya ulaşmıştır.” diyor.
22. HAFTA:
Artık bebeğiniz konuşmalarınızı daha iyi algılar. Konuşurken, kitap okurken veya şarkı söylerken sizi duyar. Göz kapakları ve kaşları tamamen ortaya çıkar. Tırnakları, parmak uçlarına kadar uzanır. Bebeğinizin beyin gelişimi hızla oluşmaya devam eder. Eğer bebeğiniz erkekse ilkel sperm hücreleri ve erkeklik hormonu testesteron salgılamaya başlar. Bebeğinizin boyu 27,8 cm ve ağırlığı 430 gramdır.
23. HAFTA:
Bebeğiniz artık tamamen yeni doğan bebek görünümüne benzemektedir, ancak halen deri altı yağ dokusu tam oluşmadığından, ince yapılıdır. Orta kulaktaki kemikleri sertleştiği için daha iyi duyar. Bu evrede, düşük frekansdaki sesler rahminize daha iyi ulaşır. Gözleri oluşmuştur, ancak renkli olan iris dediğimiz göz bebekleri hala renklenmemiştir. Ortalama bebeğinizin ağırlığı 501 gr ve boyu 28.9 cm’dir.
24. HAFTA:
Bebeğiniz hızla kilo almaya ve vücudu dolmaya başlar. Dış görünümü yenidoğan daha da benzer hale gelir. Tat duyusu gelişmeye başlar. Avuç içlerinde kırışıklıklar ortaya çıkar. Ellerinde kas koordine hareketleri görülmeye, başparmağını emmeye başlar. Akciğerlerinde solunum yolları gelişir. Akciğer hava kesecikleri içinde surfaktan denen ve havanın kolayca girmesini sağlayan, iç yüzeylerinin yapışmasını önleyen maddenin yapımı başlar. Bu haftada bebeğiniz ortalama 600 gr ve 30 cm boya ulaşır.
25. HAFTA:
Omurga yapısı, eklemleriyle ve bağlarıyla artık gelişmiştir. Akciğerlerinde kan damarları oluşur. Burun delikleri açılıp kapanmaya başlar. Bebeğiniz artık yakalama hareketleri yapmaya başlar. Bebeğiniz bu haftada, yaklaşık 34,6 cm boya ve 660 gr ağırlığa erişir.
26. HAFTA:
Gelişen bebeğinizin omurgası güçlü hale gelir. Akciğerlerinde hava kesecikleri oluşmuştur. Bebeğiniz bu haftada gözlerini açar ve göz kırpma hareketi yapmaya başlar. İris dediğimiz göz bebekleri de renklenmiştir. Ses ve ışığa karşı beyin dalgalarının aktivitesinin başladığı, yapılan çalışmalarda görülmüştür. Dokunmaya karşı beyni cevap başlamıştır. Parlak bir ışığı karnınıza dayadığınızda, bebeğiniz başını o yöne çevirecektir. Bu haftada 35,6 cm boya, 760 gr ağırlığa ulaşır.
27. HAFTA:
Bebeğinizin beyin gelişimi hızla ilerler. Müzik dinleyin, konuşun, hatta ona kitap okuyun. Kulaklara giden sinirlerinin oluşumu tamamlandığı için yedinci ayın sonuna doğru, seslere verdiği tepki daha da artar. Akciğerler ana rahmi dışında fonksiyonel olarak çalışmaya hazırlanır. Suyun içinde hava olmasa da, bebeğiniz küçük küçük solunum hareketleri yapmaya başlar. Göz kapakları artık daha fazla açılabilir. Bebeğiniz karanlık ve aydınlık arasındaki farkı ayırt edebilir. Göz dibindeki retina tabakası gelişmiştir yani görme başlamıştır. Bebeğinizin boyu 36,6 cm, ağırlığı da 835 grama ulaşır.
28. HAFTA:
Bu haftada bebeğinizin kaşları ve kirpikleri iyice belirginleşir. Bebeğinizin saçları uzamaya başlar. Gözler tamamen gelişmiştir ve artık içeriyi gözlemektedir. Bebeğinizin kilosu artmış ve cilt altı dolgunlaşmaya başlamış. Sıklıkla onunla konuşabilir, şarkı ve masal okuyabilirsiniz, çünkü bebeğiniz artık sesinizi tanır. Bebeğinizin boyu 37.6 cm, ağırlığı 1,005 gramdır.
29. HAFTA:
Bebeğinizin vücut oranları normale yaklaşır. Her geçen gün bebeğiniz yeni doğmuş bir bebeğe daha çok benzer. Cilt altında yağ depolaması, gerçek hayata geçiş için hazırlanmaya başlamıştır. Bebeğinizin gelişen beyni, artık nefes alışverişini ve vücut ısısını ayarlayabilir. Bebeğiniz tat alma, görme, işitme ve koku duyuları iyice gelişmiştir. Bebeğinizin boyu 38,6 cm ve kilosu 1,153 grama erişir.
30. HAFTA:
Bebeğinizin kafatası, hızla beyin gelişimine ayak uydurmak için büyür. Amniyotik sıvı, 1,5 litreye ulaşır. Bebek büyümeye devam ettiği için hareketlerini daha güçlü hissedersiniz. Kemik iliği alyuvar üretimine geçmiştir. Ana rahminde olmasına rağmen bebeğinizin gözyaşı üretimi başlamıştır. Bu haftanın sonuna doğru, bebeğinizin boyu 39,9 cm ve kilosu 1.319 grama erişir.
31. HAFTA:
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Aylin Karahasan: “Bebeğiniz yaklaşık 1,500 gr ağırlığa ulaşır. Rahminizin pelvise baskısı ve buna bağlı bacaklarınızdaki kan dolaşımının engellenmesi sonucunda, uzun süreli hareketsizlik ve ayakta kalma ile artan hafif ayak bileği ödeminiz oluşabilir. Bu nedenle son 3 ayına giren hamileler; çok dar kıyafetleri tercih etmemeleri, uzun süre hareketsiz olarak aynı pozisyonda kalmamalı ve topuk boyu 2-3 cm olan ortopedik ayakkabıları tercih etmeleri önerilir.” diyor.
32. HAFTA:
Bebeğinizin baş popo uzunluğu 28 cm, ağırlığı ise 1,700 gr ulaşmıştır. Bebeğin deri yüzeyi hala kırmızı ve buruşuktur. Testisleri aşağı iner. Karnınız artık dışa bombedir. Rahminizin büyümesine bağlı, karın cildinde gerginleşme daha çok hissedilir ve göbeğinizin orta hattındaki koyulaşması belirginleşmeye başlar. Bu nedenle, bu haftalardan sonra cilt nemlendiricilerini daha düzenli kullanmanızı öneriyoruz.
33. HAFTA:
Bebeğiniz artık 2,000 gr üzerindeki ağırlığa ulaşmıştır. Bu haftalarda bebeğinizin artan kalori, vitamin ve kalsiyum gibi mineral ihtiyacı nedeniyle, süt ve süt ürünlerinin düzenli kullanmaya özen göstermelisiniz.
34. HAFTA:
Bebeğiniz baş popo uzunluğu 30cm olup, yaklaşık 2,150 gr ağırlığa ulaşmıştır. Ayak uzunluğu 68 mm’dir. El parmaklarındaki tırnakları, parmak uçlarına erişir. Bu haftalara kadar deri görünümü buruşuk olan bebeğinizin, bu haftadan sonra cilt altı yağ dokusu artışı nedeniyle cilt düzgün ve gergin görünümünü alır.
35. HAFTA:
Bebeğiniz yaklaşık olarak 2,350 gr ağırlığa ulaşmıştır. Batın içinde iyice büyüyen uterus, mide aksını değiştirir ve zaten hamilelik hormonlarının etkisi ile gevşemiş olan mide üst kısmından ağza doğru, yoğun asit yapıda olan mide içeriği kaçışı olabilir. Reflü olarak adlandırılan bu durum, son ayına girmek üzere olan her 10 hamilenin birinde ciddi boyuta ulaşır.
36. HAFTA:
Bu haftadan itibaren 9. ayınıza girersiniz. Bebeğiniz 2,550 gr ağırlığa ulaşmıştır. Baş popo uzunluğu yaklaşık 32 cm’dir. Cilt altı yağ dokusu depolanmaya devam eder ve bebeğiniz daha dolgun görülür. Bundan sonra ‘matür’ olgunlaşmış kabul edilen bebeğiniz, doğum sancılarınızın başlaması halinde doğum eylemine bırakılır.
37. HAFTA:
Bebeğiniz 2,750 gr ağırlığa ulaşmıştır. Suyu bu haftalardan sonra azalmaya başlar ve aynı zamanda artan hacmi nedeniyle, bebeğinizin hareketleri kısıtlanır. Başı artık doğum kanalınıza yerleşmeye başlar. Kasıklarınızda dolgunluk, vajeninizde basınç hissi, yürüyüşlerinizde artan kasık huzursuzlukları ve daha sık idrara çıkma şikayetleriniz görülebilir.
38. HAFTA:
Bebeğinizin baş popo uzunluğu 34 cm olup, yaklaşık 2,900 gr ağırlığa ulaşmıştır. Ayak uzunluğu 79 mm’dir. Ayak parmak tırnakları parmak uçlarına erişir. Lanugo tüyleri hemen hemen tamamen kaybolmuştur.
39. HAFTA:
Bebek 3,200 gr ağırlığa ulaşmıştır. Bu haftada kanamanızın olması, vajeninizde ıslanma hissetmeniz veya bebeğinizin hareketlerinde azalma yaşamanız durumunda, doktorunuza başvurmanızı öneriyoruz. Sırt üstü yatış pozisyonunda oluşabilecek tansiyon düşmelerinizi önlemek için sol yan yatış pozisyonunu tercih edin.
40. HAFTA:
Bebeğinizin baş popo uzunluğu 36 cm olup, yaklaşık 3,400 gr ağırlıktadır. Bebeğiniz doğum zamanına (terme) ulaşmıştır. Belirgin bir göğüs kafesi vardır ve memeleri çıkıntılıdır. El tırnakları, parmak uçlarını geçmiştir. Ortalama ayak uzunluğu 83 mm’dir. En olası doğum haftanıza girmiş sayılırsınız.
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“İz Birakmak İsteyen Markalar 2016 Pazarlama Bütçelerinde Dijitale Ağırlık Versinler”
“Annelere en güzel hediye: Twigy”
“Selfie Modası Estetik Operasyona İlgiyi Arttırdı”
“Başınız Dönüyorsa Kulağınızı İhmal Etmeyin”
“İstanbul Fashion Week 2011: Özlem Kaya”
“Duru”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32