Bunlar sağlıklı bir hamilelik dönemi ve doğum süreci için çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların aylar öncesinden sağlıkları ile ilgili almaları gereken önlemlerden sadece birkaçı… Memorial Hizmet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Meltem Eğilmez Kalkavan, gebelik planlaması öncesinde anne adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu.
PSİKOLOJİK DURUM ÇOK ÖNEMLİ
Anne ve baba adaylarının psikolojik açıdan tam anlamı ile çocuk sahibi olmaya hazır olmaları, herhangi bir psikolojik rahatsızlık nedeni ile tedavi görüyor olmamaları gerekmektedir. Depresyon çağımızın oldukça sık rastlanan bir sorunudur. Antidepresan ilaç kullananlar gebelikten korunmaya özellikle çok dikkat etmelidir. Depresyon tedavisinin tamamlanmasından yaklaşık 3-6 ay sonra korunmanın bırakılması tavsiye edilir.
SİGARAYI BIRAKIN
Gebelik öncesi düzenli çalışma ve dinlenme saatleri, uyku saatlerinin yeterli ve uygun koşullarda olması, sigara ve alkol tüketiminin olmaması ve yoğun sigara dumanı olan yerlerde zaman geçirilmemesi önemlidir. Sigara bilindiği gibi tüm olumsuz etkilerini damar sistemi üzerinden göstermektedir. Bebeği anne ile ilişkilendiren, onun beslenmesini, oksijenlenmesini sağlayan ve atıklarını boşaltan sistem olan placentanın tamamen bir damar sistemi olduğu düşünüldüğünde sigaranın gebelik üzerindeki zararları açıkça görülmektedir. Doğurganlık çağında bir kadının hiç sigara içmemesi ideal olmakla birlikte en azından gebeliğin fark edilmesi ile birlikte hemen sigara kullanımı bırakılmalıdır.
KAPSAMLI BİR SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİN
Toplumumuzda sıklıkla gebeliği komplike edebilecek hastalıklar arasında anemi ( kansızlık) , diyabet (şeker hastalığı), guatr, kalp romatizması ve doğuştan kalp kapak sorunları gelmektedir. Ayrıca kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak, herpes, toksoplazma ve brusella gibi enfeksiyon hastalıklarının bazıları da oluşacak gebelik için çok ciddi riskler oluşturur. Bu enfeksiyonlar erken gebelik döneminde geçirildiğinde bebeğin sakat kalmasına ya da gebeliğin düşükle sonlanmasına neden olabilecek enfeksiyonlardır. Gebe kalmaya karar veren bir kadının ise gebeliğin planlandığı tarihten yaklaşık 3 ay önce kapsamlı bir muayene olması ve bazı tetkiklerin yapılması gereklidir. Hamilelik planlayan bir kadın 2 ay öncesinden folik asit almaya başlamalıdır. Bu durumun bebeğin beyin-omurilik sakatlıkları riskini azalttığı bilinmektedir. Gebeliğin ilerleyen aylarında diş ve dişeti üzerindeki olumsuz etkileri iyi bilinmektedir. Bu nedenle gebelik planlayan bir kadın diş kontrolünü ihmal etmemeli, var olan diş sorunları gebelik öncesinde giderilmelidir. Gebelik sırasında da düzenli diş kontrolleri yapılmalıdır.
HEMOROİDE DİKKAT!
Yine gebeliğin ilerleyen aylarında anne adayını en çok rahatsız edebilecek sorunlar arasında hemoroid (basur) ve anal fiisür (makat yırtığı) vardır. Gebelik öncesinde bu tür sorunlar yaşayan anne adaylarının gebe kalmadan önce bu hastalıklarının tedavisini tamamlamış olmaları önerilmektedir. Gebelik planlayan bir kadın korunmayı bıraktığı adet döneminden itibaren ilaç kullanımı ve röntgen filmi çekimi konusunda azami dikkat göstermelidir. Erken gebelik döneminde bazı ilaçlar ve röntgen ışınlarına maruz kalmak düşük, özürlü bebek, düşük doğum ağırlıklı bebek gibi pek çok soruna yol açmaktadır. Korunmayan bir kadın çok zorunlu durumlarda karın bölgesinin özel bir örtü ile örtülmesinden sonra diş, kol, bacak, kafa ve akciğer filmi çektirebilir. Günümüzde giderek yaygınlaşan MR ( Manyetik Rezonans) tekniği ile fetus üzerinde bilinen herhangi bir risk oluşturmaksızın radyolojik inceleme yapmak mümkün olmaktadır.
İDEAL KİLONUZLA HAMİLE KALIN
Kadınlarda ortalama ideal vücut kitle indeksi (BMI) 20-25 arasındadır. Gebelik öncesi bu sınırlar içerisinde olan ya da en azından buna yakın değerlerde olan kadınların gebelikte kilo kontrolü ve kilo sorunlarına bağlı komplikasyon oranları daha az olmaktadır.