Düşükler Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey-1
Düşük 20 inci gebelik haftasından önce sonlanan gebeliktir. Bebek ağırlığı bu dönemde çoğunlukla 500 gramın altındadır. Üreme hayatında bir kadın ard arda iki ve daha fazla...
Tekrarlayan düşük nedir?
Düşük 20 inci gebelik haftasından önce sonlanan gebeliktir. Bebek ağırlığı bu dönemde çoğunlukla 500 gramın altındadır. Üreme hayatında bir kadın ard arda iki ve daha fazla düşük yaparsa buna tekrarlayan düşük denir. Hamileliğin en sık komplikasyonu düşüktür. Bir çok kadın çok erken dönemde düşük yaptığından düşüğü ağır bir adet kanaması zannederek fark edemeyebilir. Gebeliklerin %20'si düşükle sonlanır. Çiftlerin %5'inde iki, %2'sinde üç tekrarlayan düşük görülür.
Tekrarlayan düşük nedenleri nelerdir?
Bir çok nedeni vardır. Kimi zaman neden saptanamaz. En yaygın düşük nedeni fetusun gelişimindeki anormalliktir. Çalışmalar düşüklerin yarısından fazlasının kromozon (genetik) anomalilerine bağlı olduğunu göstermiştir. Bunun yanında bir çok çevresel ve anne-babaya bağlı faktörlerde rol oynamaktadır. Rahimdeki anomaliler, myomlar, yapışıklıklar, rahim ağzı yetmezliği, hormonal nedenler, enfeksiyonlar ve bağışıklık sistemindeki bozukluklar tekrarlayan düşüklere neden olur.
Hangi çevresel faktörler düşük nedenidir?
Radyasyon, kimyasallar (ilaçlar), aşırı içki ve sigara tüketimi.
Anneye bağlı düşük nedenleri nelerdir?
•Mikrobik enfeksiyonlar (toxoplasma, ureoplasma, mycoplasma, frengi, lysteria v.b.).
• Progesteron hormonun yetersizliği.
• Annede oluşan ve bebeğe zarar veren antikorlar.
• Rahimdeki anomaliler ve rahim ağzı yetmezliği
• Aşırı içki ve sigara tüketimi.
Anormal yapıdaki bir rahim düşüğe nasıl neden olur?
Rahimin yapısındaki veya iç tabakasındaki bozukluklar düşüklere neden olur. Rahmin yapısındaki bozukluklar oluşan embryonun tutunmasını veya bebeğin gelişmesini engelleyerek düşüklere neden olur. Yetersiz progesteron hormonunun üretimine bağlı olarak rahmin iç tabakası gelişmez, embryonun tutunmasını veya tutunan embryonun gelişmesini engelleyerek düşüklere neden olur. Rahim ağzındaki kasların güçsüzlüğüde düşük nedenidir.
Bağışıklık sistemindeki bozukluklar düşüklere neden olur mu?
Düşük yapmış kişilerin %30-50'sinde herhangi bir neden bulunamamaktadır. Bu grup hastada düşüğün bağışıklık sistemine bağlı olabileceği düşünülmektedir. Annenin bebeğe ve plasentaya(bebeğin eşine) ait dokulara karşı gösterdiği anormal cevap sonucu düşükler gerçekleşir. Bebeğe ve plasentaya ait proteinlere karşı annede geliştirilen antikorlar kan yolu ile bebeğe ulaşır ve zarar verir. Buda gebeliğin kaybına neden olur.
Stres düşüğe neden olur mu?
Stresin normal gebelerde düşüğe neden olması çok zordur. Fakat tekrarlayan düşüğü olan kadınlar ve eşlerinde yoğun bir stres görülür. Bu nedenle tekrarlayan düşüğü olan çiftlere psikolojik danışmanlık verilir
Bazen çiftlerin düşüğe neden olduğu doğru mu?
Çiftlerin her ikiside bazı genetik hastalıklar taşıyıcısı ise düşüğe neden olabilir. Bu hastalıklar çiftlerde taşıyıcı özellikte olduğu için hiç bir bulgu vermeyebilir. Fakat hem anne hemde babdan gelen hastalıklı genler bebeğin tamamen hasta olmasına neden olur ve yaşamını zora sokabilir.
Beslenme yetersizliği düşüğe neden olur mu?
Kesin bir bilgi olmamakla birlikte bir çok besinin yetersizliğinde düşük olabileceği rapor edilmiştir. Folik asid (sebzede bol miktarda bulunur) eksikliğinin bebekte anomalilere neden olduğu ve düşükle sonuçlandığı genel olarak kabul edilmektedir.
Anne adayının kendisi düşüğe neden olabilir mi?
Bir çok kadın stres, ruhsal sıkıntı ve aşırı fizik aktivitenin düşüğe neden olduğunu düşünebilir. Fakat bunlar çoğunlukla düşük nedeni değildir. Düşükten ötürü kendinizi suçlamak doğru olmaz.
Düşüklerin tıbbi sınıflaması nelerdir?
• Tekrarlayan düşük (habitüel abortus); arka arkaya iki veya daha fazla düşük yapılmasıdır.
• Düşük tehdidi (abortus imminens); günlerce bazen haftalarca süren vajinal kanama ve beraberinde kasık ağrısı ve kramplar olan klinik tablo.
• Kaçınılamaz düşük (abortus insipiens); bebeğe ait zarların yırtıldığı, kanama ve bebeğe ait parçaların açılan rahim ağzından dışarı çıkdığı durumdur. Düşük kaçınılmazdır.
• Komplet olmayan (yarım) düşük (inkomplet abortus); gebeliğin bir kısmı dışarı atılmıştır. Geriye kalan kısmının temizlenmesi ve kanamanın durdurulması için küretaj gerekir.
• Farkına varılmamış düşük (missed abortus); fetusun (bebeğin) yaşamı sonlandığı halde hiç bir bulgu vermez ve anne tarafından bu durum geç farkedilir.
Maya Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi
Ankara
DİĞER HABERLER
Türkler Evlilikte Az Çocuk İstiyor!
Yapılan bir araştırmaya göre Türkler, evlilikte eskiye göre çok çocuk istemediği açıklandı.
Gebeliği Engelleyen 5 Önemli Neden
Kısırlık tedavisi gören kadınlarda pek çok faktör başarıyı olumsuz etkileyebiliyor.
“Q too yeni tasarımlarıyla cezbediyor!”
“Bülent Kaya: “Pandemide Müzik Sektörü Bitme Noktasına Geldi””
“Sezonun en büyük indirimi SUNSET’ten... ”
“Sağlıklı Bir Oruç İçin 10 Altın Öneri”
“DB Berdan’dan Cinsiyet Ayrımcılığına Son!”
“Kadın Sürücülerin Kış Lastiği Seçiminde Dikkat Etmesi Gereken 10 Altın Nokta”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32