>

ANNE - ÇOCUK

Doğum sonrası beslenme ve egzersiz programı

Bu program yeni doğum yapmış annelerin eski formlarına kavuşmalarını sağlıyor. Ayrıca bir annenin doğum sonrası ihtiyaç duyacağı tüm pratik bilgileri de kapsıyor.
 
   
 
 
     
Annelere doğum sonrası yakın takip..

Yeni doğum yapmış annelerin sağlıklı bir şekilde zayıflayarak eski formlarına kavuşmasını sağlamayı amaçlayan "Doğum Sonrası Beslenme ve Egzersiz Programı", Acıbadem Bağdat Caddesi Polikliniği'nde uygulanmaya başladı. Özel beslenme planından, bebeği kucakta doğru taşıma egzersizlerine kadar, bir annenin doğum sonrası ihtiyaç duyabileceği pek çok pratik bilgiyi içeren program, beslenme ve diyet uzmanı ile bir egzersiz eğitmeni eşliğinde veriliyor. Doğum sonrası annelere öncelikle diyet ve süt kalitesini artırmak için doğru beslenme programı önerilirken, daha ileriki dönemde (doğumdan 2 ya da 3 ay sonra) egzersiz ve diyet programı paralel olarak uygulanıyor.


Doğum sonrası anneler özellikle, iç karın, iç rahim, bel, sırt, kol, omuz, boyun ve bacak güçlenmesine ihtiyaç duyuyor. Vücudun güçsüz bölgelerine binen aşırı yük bu bölgelerde ağrılara sebep oluyor. Anneler doğum sonrası çocuklarını kucaklarında yanlış bir şekilde taşıdıkları için boyun, omuz, sırt ve bel ağrısı çekerler. "Wellness by Özgül" adıyla uygulanan program yoga, stretching kondüsyon ve nefes egzersizleriyle vücutta güçlenme, esneklik, yerçekimine karşı doğru duruş ve dayanıklı kaslar kazandırıyor. Böylece vücuttaki yanlış duruş ve güçsüz kaslar nedeniyle ortaya çıkan ağrılar en aza iniyor.


Doğum sonrası çok yönlü egzersiz
Egzersiz programının ana hedefinin, yoğun ve stresli geçen hayatın yükünü taşıyan bedenin daha dayanıklı, sıkı ve esnek hale getirilmesi olduğunu belirten Egzersiz Eğitmeni Özgül Tuncer, programı şöyle anlatıyor: "Fizyoterapide kullanılan ve thera-band adı verilen özel lastiklerle yapılan bu çalışma; kas kuvveti ve dayanıklılığını artıran, sakatlanmalara karşı vücudu koruyan kondisyon hareketleri, kasların rahatlamasına yardımcı olan yoga egzersizleri ve strecthing’den oluşuyor. Bu programda bedensel farkındalık, doğru duruş, doğru nefes alıp verme, vücut kaslarının lokal çalışmalarla yerçekimine karşı direncinin artırılması, yani güçlendirilmesi hedefleniyor. Çalışma, annede varolan ağrıları giderirken, annenin sıkılaşmış bir vücut görüntüsü kazanmasını da sağlıyor."

Egzersiz programına nefes çalışmalarıyla başlanıyor. Daha sonra, anneler temel yoga hareketleriyle çalışmaya hazırlanıyor. Çalışmaya lastikle ya da lastiksiz yapılan kondisyon hareketleriyle devam ediliyor. Bu lastiklerin amacı kasları güçlendirmek. Lastikle yapılan hareketlerde kişi zorlanırken, lastiği bıraktıktan sonra yapılan aynı hareketi çok daha hafif algılıyor ve kolaylıkla yapıyor. Bu sayede annenin kolları, boynu, sırtı ve bacakları güçlenirken, çocuğunu kucağına aldığı zaman, onu çok daha hafif hissetmesi sağlanıyor. Program, yoga, streching hareketleri ve nefes çalışması ile son buluyor. Nefes çalışmaları diyaframın ve ciğerlerin güçlenmesini, streching ise bütün iç organların streching yapmasını sağlıyor. Göğüs kafesi ve omurga açılıyor, adaleler ve boyun kasları rahatlıyor. Çalışma ana rahmi pozisyonunda yatış ya da sırt üstü yatış ile noktalanıyor.

Doğum sonrası annelere özel beslenme
Doğum sonrası iyi ve doğru bir beslenme hem annenin vücudunun korunmasını, kilo kontrolünün sağlanmasını hem de bebek için daha fazla ve kaliteli süt üretimine yardımcı oluyor. Programda görev alan Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu ise, emziren annelerin çeşitlilik içeren bir beslenme programına ihtiyacı olduğunu şöyle anlatıyor: "Annenin kilosunun sabit kaldığı, vitamin ve minerallerin bol olduğu sağlıklı, yeterli ve dengeli bir diyet gerekiyor. Çünkü annenin salgıladığı süt, aldığı besinlerin bir ürünü. Süt salgısı için gerekli besinler annenin kendi gereksinimine ek olarak alınmalı."
Emzirme döneminde annelerin düşük kalorili bir zayıflama diyeti yapmamaları ve eski vücut ağırlıklarına dönmek için acele etmemeleri gerektiğini belirten Şengül Sangu, doğum sonrası beslenme programıyla ilgili şunları söylüyor:"Gebelik sırasında önerilenden fazla kilo alınmışsa her ay 2 kilo kaybetmek normal kabul edilirken, ayda 2 kilodan fazla ağırlık kaybı doğru değil. Bu yüzden hızlı kilo vermeyi vadeden diyet ve ilaç uygulamalarından kaçınılması gerekiyor. Lohusaların ise zayıflama diyeti uygulaması önerilmiyor. Fakat lokum, şerbet gibi tatlı ve unlu, yağlı ve şekerli kalorisi yüksek besinleri aşırı yememeye dikkat edilmeli. Çünkü şekerli gıdalar süt yapmıyor, ama kilo yapıyor."

Programda emzirmeyen annelere özel beslenme ve diyet programı da yer alıyor. Ancak emzirmeyen annelerin kilo kontrolünü sağlamaları ve hamilelikte alınan kiloları vermeleri biraz daha zaman alıyor.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>