Bu dönemde kişinin kendine iyileşmek için zaman tanıması ve günlük yaşamını aktivitelerle programlaması öneriliyor.
Bağımlıların tıbbi tedaviden sonraki rehabilitasyon dönemi, onların toplumsal hayata yeniden katılmaları açısından kritik önem taşıyor. Uzmanlar, bireylerin özellikle rehabilitasyon döneminde hayatlarını sevdikleri aktivitelerle planlamalarını ve çevrelerinden destek almalarını öneriyor.
Uyuşturucu ya da alkol tedavisi görmüş bireyler için zamanın verimli geçirilmesi sosyal yaşama entegrasyonu kolaylaştırıyor. Çeşitli sosyal aktivitelerle hayatını programlaması bireyin tekrar maddeye yönelmesini engellediğini belirtiliyor. Kişilerin iyileşmek için acele etmemeleri ve kendilerine ulaşabilecekleri küçük hedefler koymaları gerekiyor.
Yeşilay Dergisi’nin Mart sayısında, rehabilitasyon sürecinde bağımlıların neler yapmaları gerektiği ele alındı. Psikiyatrist Kültegin Ögel, tedavinin etkili olması için kişinin hayatını yeniden yapılandırması ve toplumla bütünleşmesi gerektiğini söyledi. Ögel, şu bilgileri verdi:
“Alkol ve madde kullanmayı sonlandırdığınızda büyük hedefler yerine küçük adımlarla ilerlemeye çalışın. Hayatınızda değiştirebileceğiniz şeylere odaklanın. Hayatınızı mutlaka programlayın. Programsız olmak boş zamanları artırır ve maddeyi düşünmeye başlayabilirsiniz. İyileştikten sonra alkol ve uyuşturucu konusunda kendinizi asla test etmeyin. Bunun yerine kendinize iyi bakmaya odaklanın. Güveneceğiniz yeni arkadaşlar edinin ve onlarla eğlenceli aktivitelere katılın. Bu süreçte iyileşmek için acele etmeyin. Yorulup sıkılabilirsiniz. Hiçbir şey hakkında heyecan duyamıyor olabilirsiniz. İyileşme süreci sanki tıkanmış, sorunlar hiç değişmeyecekmiş gibi gelebilir. Ancak iyileşmek zaman alır. Alkol ve uyuşturucusuz yaşam da yavaş öğrenilir.”
Bağımlılık düzelebilen ama tekrarlamaya hazır bir hastalık olarak tanımlanıyor. Bu nedenle alkol veya madde kullanımını bırakan kişinin tekrar kullanmaya başlamamak için yaşamını yeniden düzenlemesi gerekiyor. Öncelikle bunun, bir geçiş dönemi olduğunu kabul ederek kendine zaman tanıması yapılması gerekenlerin başında yer alıyor. Bu dönemde yapılabileceklerin başında sağlıklı ve bakımlı olmaya odaklanmak, sevilen aktivitelerle uğraşmak, yeni dostluklar kurmak ve programlar yaparak boşluklar oluşmasına izin vermemek geliyor.
Tüm Türkiye’ye yönelik ücretsiz danışmanlık hattı: 444 79 75
Bağımlılara, bağımlılık riski taşıyanlara ve yakınlarına yönelik rehabilitasyon ve danışmanlık hizmeti verilen Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde de (YEDAM) danışanlara psikolojik ve sosyal destek hizmetleri sunuluyor. 444 79 75 danışmanlık hattında, bağımlılık alanında uzmanlaşmış psikologlar görev yapıyor. Yataklı tedavi hizmeti verilmeyen merkezde randevu sistemiyle, yüz yüze grup terapileri ve bireysel görüşmeler de yapılıyor.
Kişiye özgü bir destek programı geliştirilerek kişinin bağımlı olduğu alkol ya da uyuşturucu maddeyi bıraktıktan sonra karşılaşacağı zorluklarla baş etme yöntemleri gösteriliyor, onu bağımlılığa iten nedenler analiz edilerek çözüm yolları sunuluyor. Aile ve çevre ilişkilerini düzenleme, tedavi süreçlerinin takip edilmesi gibi yaşamı kolaylaştırıcı destekler kişinin daha iyi bir yaşam sürmesine katkı sunuyor. Ayrıca bağımlının aile ve yakınlarına bu durum ile baş etme stratejileri geliştirmeleri yönünde danışmanlık hizmeti veriliyor.
www.yedam.org.tr
Sosyal Aktiviteler Bireyi Tekrar Bağımlı Olmaktan Koruyor
Bağımlıların tıbbi tedaviden sonra normal hayata dönmesinde rehabilitasyon dönemi büyük önem taşıyor.
DİĞER HABERLER
Kış Depresyonu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Kapalı havalar, mevsimsel duygudurum bozukluğu’nu tetikliyor.
Kronolojik Yaş Mı Biyolojik Yaş Mı?
Uzmanlar, kronolojik yaş ve biyolojik yaşın birbirinden farklı olabileceğine dikkat çekiyor.
“Eskimeyen Aşk İçin 10 Altın Kural”
“Neyi Neden Yediğimizin Ne Kadar Farkındayız?”
“Çocuğum Büyüyor Ama Konuşmuyor!”
“Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul 19 Mart`ta Başlıyor”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32