>

YAŞAM KOÇU

Sıkça sorulan sorular için stratejiler

Mülakatta karşınıza çıkacak her soru, pozisyon için en uygun kişi olduğunuzu kanıtlamanız için birer fırsattır. İşe mülakata gitmeden önce bilmeniz gerekenler…
 
   
 
 
     
Olumlu özelliklerinizi vurgulamaya ve sizi elemeleri için ellerine bir neden vermemeye çalışacaksınız. Yani, mülakat için kendi cevap stratejinizi oluşturmalısınız. Bir örnek çok şey anlatabilir Anlattığınız her özelliğiniz için aklınızdan bir örnek durum hazırlamayı unutmayın. Bütün söylediklerinizin arkasında durabiliyor olmanız gerekli. Örneğin, mülakat sırasında baskı altında da verimli çalışabildiğinizi söylerseniz, gerçekten baskı altında verimli bir şekilde çalışıp istenen sonuçlara ulaştığınız bir durumu anlatmaya hazır olun.

Mülakatı istediğiniz gibi yönlendirin

Mülakat sırasında seçmeli sorular ve tuzak sorulara dikkat edin. Politikacı gibi davranın. Televizyonda bir tartışma programı ya da basın toplantısı seyrettiğinizde gazetecilerin sorduğu soruları dinleyin ve politikacıların nasıl cevap verdiğine bakın. Politikacılar soruları genelde dolaylı yoldan cevaplar ve öncelikle kendi vermek istedikleri bilgiyi verirler. Siz de mülakatta aynısını yapabilirsiniz.

Örneğin, tek başınıza mı yoksa takım halinde mi çalışmayı tercih ettiğiniz sorulduğunda, ikisinden birini seçmeniz bekleniyor olabilir. Fakat bu oyunu oynamak zorunda değilsiniz. Aslında bütün işler hem tek başına hem takım halinde çalışmayı gerektirir. Bu soruya vereceğiniz cevap iki durumda da başarılı olduğunuzu göstermeli.

Cevaplarınız aynı zamanda sizi niçin işe almaları gerektiğini açıklar nitelikte olmalı. Cevap vermeye başlamadan önce biraz bekleyin, derin nefes alın ve ne diyeceğinizi düşünün. Düşünerek yerinde cevaplar vermek, aceleyle boş cevaplar vermekten daha iyidir. Cevapları ne kadar kısa sürede verdiğiniz önemli değildir.

Az ve öz konuşun

Cevap verirken dürüst olun ve lafı uzatmayın. Mümkün olan en olumlu biçimde doğruyu söyleyin, olumsuz bir üslupla olayları ve insanları tartışmayın. Uzun cevaplar kısa ve öz cevaplar kadar etkili değildir ve dinleyenin şüphelenmesine neden olur. Eğer arada başka soru sorulmadan 90 saniyeden fazla konuşuyorsanız gereğinden fazla ayrıntı veriyor olabilirsiniz. Fazla uzun konuştuğunuzu düşünürseniz durup “Fazla mı ayrıntıya iniyorum?” diye sorabilirsiniz. Bunun üzerine karşı taraf cevap verir ve böylece yeni bir konu açılmış olur. Ayrıca, uzayıp giden cevaplarınızla dinleyenler uyumaya başladıysa bir soru sorarak onları uyandırabilirsiniz.

Pasif kalmayın

Cevabınızı verdikten sonra “Sorunuza yeterli cevabı vermiş oldum mu?” gibi bir soru sorabilirsiniz, böylece açık ve net olarak anlaşıldığınızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca, insan kaynakları yetkilileri aradıkları cevapları vermeye çalıştığınızı anlar ve çift yönlü bir iletişim kurulmuş olur.

En iyisine layıksınız, bu yüzden sıkça sorulan mülakat sorularına karşı hazırlıklı olun ve elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>