>

YAŞAM KOÇU

Sağlığınız için hayal kurun...

Her gün gittiğimiz yolu değiştirebiliriz, müzikle uyanıyorsak başka tür bir şekilde uyanmalıyız, oda ve büromuzdaki bazı eşyaların yerlerini değiştirebiliriz.
 
   
 
 
     
Ege Üniversitesi Temel Tıp Bilimleri Fizyolojisi Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, beynin emir vermeden çalışmadığını vurgulayarak, sürekli aynı yönde yapılan işlerin beyni tembelleştirdiğini bildiriyor.

Hayal gücüyle beynin çalıştırılmaya sevk edilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Nurselen Toygar, "Hayal kurmak, beynin çalışmasına katkı sağlıyor. Unutulmamalıdır ki, en büyük mucitler en çok hayal kuranlardır. Bilgi ve belleğin gelişmesi ve olgunlaşması için hayal kurulmalıdır. Her gün gittiğimiz yolu değiştirebiliriz, müzikle uyanıyorsak başka tür bir şekilde uyanmalıyız, oda ve büromuzdaki bazı eşyaların yerlerini değiştirebiliriz. Bu, beyni en azından belli kalıplardan kurtarır. Tabii daha ileri düzeyde, gelecekte yapacağınız işleri, projeleri düşünerek, hayal gücünüzü çalıştırmakla beynin fonksiyonlarını arttırabilirsiniz" diyor.

Prof. Dr. Toygar, son yıllara kadar, 'beyin hücrelerinin yerine yeni hücrelerin oluşmadığı' görüşünün savunulduğunu, ancak şimdi bu görüşün değiştiğini kaydediyor. Her insanın beyninde milyarlarca hücre bulunduğunu, ancak her gün 10 bininin öldüğünü anlatan Prof. Dr. Nurselen Toygar, "Beyin fonksiyonları 18-23 yaşlarında artar, 40 yaşından sonra hızla azalır. Ama 65-70 yaşına kadar ölen hücrelerin sayısı, toplam hücrelerin ancak yüzde 5'ine ulaşabiliyor. Her beyin hücresi öldüğünde, bellek depolama, yeni bilgileri alma ve öğrenmede zayıflama oluşuyor. Eğer beyin hücrelerimizi, belirttiğimiz gibi çalıştırırsak, 60 yaşında, bir gencin beyni kadar aktiviteye sahip olabiliriz" ifadesini kullanıyor.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>