Nasıl bir kariyer?
Kariyerinizi nasıl planlayacaksınız? İşte kariyer planlamanın püf noktaları…
Çalışanlarının bir çoğunun psikolojisi sabit bir engellenmişlik hissi ve bu iş bir an evvel bitse de kurtulsam, başka yerlere gitsem düşüncesi olacaktır. Engellenmiş olmak çalışanları kariyerlerinden ve onunla bağlantılı olan kişilerden nefret eder hale getirecektir. Bu yüzden mutlu bir iş ortamı ve gelecek için iş hayatına yeni atılacakların kariyer seçimi son derece önemlidir. Bir kişi kendisine kariyeri ile ilgili hedefler belirlerken neleri göz önünde bulundurmalıdır?
ÇALIŞMAK İSTEDİĞİNİZ ORTAM
Kariyerinize nasıl bir ortamda devam etmek istersiniz, açık mekanlar veya ofis içi, hastane veya seyahat?
İLGİLERİNİZ
Araba sürmeyi, insanlara yardım etmeyi, hayvanların bakımını sağlamayı, hastalara bakmayı veya heyecan dolu bir kariyer mi istiyorsunuz? Elinizin temiz veya kirli olmasına ne kadar aldırış ediyorsunuz?
ÇALIŞMA SAATLERİ
Hafta içinde sabah 9′dan akşam 5′e kadar çalışmak, gece ve gündüz sürekli değişen çalışma vakitleri veya hafta boyunca mesaiye kalmaya ne kadar tahammül edersiniz. Tercihiniz sizin sosyal yaşantınızı ne kadar etkileyecek, mesela; arkadaşlarınız kulüplerde eğlenirken siz çalışmak zorunda olabilirsiniz.
BEKLENTİLERİNİZ
Kariyerinizde ne kadar ilerlemeyi düşünüyorsunuz, zirveye ulaşmayı istiyor musunuz? İstediğiniz noktaya ulaşmanız için neler yapmanız, ne gibi yetkinliklere sahip olmanız gerekiyor?
GİYİM ŞEKLİ
Üniforma giyme fikrini seviyor musunuz veya iş için güzel bir şekilde giyinmeyi mi istiyorsunuz?
ZİHİNSEL ÇABA
Her zaman zihninizi kullanmanızı gerektiren, her gün yeni zorluklarla karşılaşabileceğiniz bir kariyer mi istersiniz? Hayata olan bakışınızı sürekli genişleten yeni teknikler öğrenmeye karşı ne kadar ilgilisiniz? Yukarıdakilerin hepsi bir kariyer seçerken göz önünde bulundurulması gereken konulardır, fakat düşünülmesi gereken başka şeyler de çıkacaktır. Çalışmaya başladıktan sonra, diğer faktörler de devreye girer. Sağlık yardımı, işte veya dışarıda yaralanmalar, emeklilik ve ek kazançlar, duruma bağlı ve yıllık izinler sadece bunlardan birkaçı.
Karşılaşılabilecek en büyük problemlerden biri de kişiye uygun iyi kariyer fırsatlarının pek olmamasıdır. Bu gerçekten yeteri kadar kötü bir durumdur. Hangi kariyeri istediğini bilen birkaç kişiden biri olmak önemlidir. Birçoğumuz maalesef kariyerimizde nasıl başarıya ulaşacağımızı bilmiyoruz. Bir kariyer üzerinde karar verirken hatırlamamız gereken en önemli nokta, emekli olmadan önce kırk yıl gibi bir zamanımız olduğudur. Bu pişman olmak için oldukça uzun bir süredir. Maalesef, hayatın bir gerçeğidir ki haftanın her günü dünyada binlerce insan işlerinden istifa etmektedirler, çünkü çalışma şartlarından ve ortamdan hoşnut değillerdir. Sadece başka bir yerde gerçekten sevecekleri bir iş bulmaya çalışırlar. Çoğu zaman bu asla mümkün olmaz ve dolayısıyla bu döngü ve problemler devam eder gider.
Sevdiğiniz ve heyecan duyduğunuz bir meslek bulamazsanız bu hiç bitmek bilmeyen arayış devam eder, sadece daha fazla hayal kırıklığı yaşarsınız. Daha iyi bir kelime kullanacak olursak, emekli oluncaya kadar sadece vakit geçirirsiniz. Tabii emekli oluncaya kadar farklı mesleklere ve onlarla bağlantılı olan her şeyden nefret eder hale geleceksiniz. Tatminkar ve dolu dolu bir hayat için sevdiğiniz, heyecan veren ve işe gidip bilgi ve beceri kazanmayı dört gözle beklediğiniz bir kariyer bulmalısınız. Sadece iş ortamında yeni bilgi ve beceriler kazanmayı değil, aynı zamanda her gün yeni bir şeyler öğrenme isteği ile hayata bakışınızı genişletebileceğiniz ve sizi motive edecek tecrübeler.
Şu an farkında olmasak da, dünyadaki herkesin hayatta bir hedefi vardır. Asıl önemli olan, size tatminkar hayat sağlayacak olan bu hedefi bulmaktır. Ayrıca, hayatınıza bir yön vermeniz gerekir, yoksa sevdiğiniz hayat biçimine ulaşmanız için doğru yolda olduğunuzu nasıl anlayacaksınız? Sizin iş hayatınız yeni başlıyor ve daha alınacak uzun bir yol var. Aldığınız herhangi bir yardım ve rehberlik yapıcı olmalıdır ve kalbinizde en fazla ilgi duyduğunuz şeylere her zaman sahip olmalısınız. Size destek olan kişiler hangi kariyeri izleyeceğiniz noktasında son kararı size bırakmalıdırlar. Bu, o anlık bir fayda için değil, aynı zamanda ilerdeki aile hayatınızın faydası içindir.Diyebiliriz ki; öğrencilikten iş hayatına geçiş dramatik olabilir. Rahat, bol tatil ve eğlence zamanlarının olduğu öğrencilik yıllarından sonra katı kurallar, yapılması gereken işler, saate bağlı çalışma, dikkat edilmesi gereken bitirme tarihleri, gerçekleştirilmesi gereken hedeflerlerin olduğu bir hayata ani bir geçiş her zaman kolay olmayabilir.Ancak ilk mülakat en önemlilerindendir. Bir kariyere karar verdikten sonra, gelecek en temel zorluk bununla başa çıkmaktır. Mülakat odasından çıkarken, mülakatı yapan kişinin zihninde boş pozisyonu dolduracak en uygun kişi izlenimini bırakmak önemlidir. Diğer taraftan, mülakatlar bazen gerçekten çok sıkıntı verici olabilmekte, hatta kabus haline dönüşebilmektedir. Dikkate alınması gereken asıl nokta, bütün bu uğraşıların sizin hayatınızı kurmadaki rolüdür. Dolayısıyla, sizi motive eden, heyecanlandıran kariyeri seçmeniz çok fazla önem taşımaktadır. Hayalinizdeki kariyere uygun bir işe hemen girmeniz mümkün olmayabilir. Bunun ötesinde net olarak bilmeniz gereken, hayatınızda gerçekten neyi başarmak istediğinizdir. İş hayatındaki yolculuğa çıkarken doğru kariyerin içinde olduğunuzdan emin olun ve yanlış yönde yol almaktan uzak durun. Yoksa, sonuçta rahat olamayacak ve endişeleriniz gittikçe artacaktır.
DİĞER HABERLER
Kış Depresyonu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Kapalı havalar, mevsimsel duygudurum bozukluğu’nu tetikliyor.
Kronolojik Yaş Mı Biyolojik Yaş Mı?
Uzmanlar, kronolojik yaş ve biyolojik yaşın birbirinden farklı olabileceğine dikkat çekiyor.
“Britney Spears yeni ‘Bond kızı’... ”
“Sevgi çemberi projesi başladı”
“Beril Pozam; “Aşk benim için güven, eğlence, tutku, şefkat demek””
“Ömür Boyu Aşkın Bir Formülü Var!”
“`1 Kadın 1 Erkek` Yeni Bölümleriyle Başlıyor”
“Sanat Ruh Sağlığını Olumlu Etkiliyor!!!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32