>

YAŞAM KOÇU

Mutsuz olanın eleştiriye değil sevgiye ihtiyacı var

Psikolojik olarak kendini iyi hissetmeyen biri için çevresindekilerin desteği çok önemli.
 
   
 
 
     
* Depresyonda olan kişiye çevresindekilerin yaklaşımı nasıl olmalı?

Her şeyden önce depresyonu iyi tanımalıyız. Çoğu zaman depresyondaki kişinin yakınları ve çevresindekiler depresyon hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları için yanlış tutumlar takınıyorlar. "Biraz da sen gayret etmelisin, sen istesen bir şeyin kalmaz" gibi sözlerle, depresyondaki kişinin yalnızlığını daha da artırabiliyorlar. Kimsenin kendisini anlamadığını düşünen kişinin depresyonu derinleşebiliyor. Doğru yaklaşım; öğüt vermek değil, onu anlamaya çalışmaktır. Eleştirel değil, destekleyici davranmak, depresyondaki kişinin kendisinin bir işe yaramadığı ve başkalarına da yük olduğu şeklindeki duygusunu aşmasına yardım etmek gerekir. Sevildiğini ve ilgilenildiğini ona hissettirebilmek, yakınlarının yapabileceği en iyi yardımlardan biridir. Sosyal aktivitelere katılma konusunda zorlayıcı olmayan önerilerde bulunmak yararlı olabilir. Örneğin; birlikte gezintiye çıkmayı teklif etmek gibi. Ayrıca, bir uzmana başvurma konusunda çevrenin desteği önemlidir.

* Tedavi edilmeyen depresyonun sonuçları neler olabilir?

Sonuç, depresyonun hafif, orta ve ağır olmasına bağlı olarak değişebilir. Depresyon çoğunlukla ataklar şeklinde gelir. Tedavi edilmeyen depresyon atağı ya kendiliğinden iyileşir ya da kronikleşir. Ancak; kendiliğinden iyileşse bile, tedavi olmayanlarda zaman geçtikçe ataklar sıklaşıp uzamakta, aradaki iyilik dönemleri kısalmaktadır. Kronikleşenlerde ise tedavisi daha güç hale gelebilir. Tedavi edilmeyen depresyonlar zaman içinde kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde bozar. Çok ciddi maddi ve manevi kayıplara neden olabilir. En önemlisi de, depresyonun tedavi edilmemesiyle depresyondaki kişinin yaşamaya mahkum olduğu yoğun acı ve sıkıntıdır.

Sıkıntılı ruh halinden nasıl kurtulursunuz?

Mutsuzluğunuzu umutsuz görüyor olabilir ya da depresyon belirtilerini görmezlikten gelip, onlara bir kılıf uydurmak istiyor olabilirsiniz. Oysa, depresyonu dürüstçe kabul edip göğüslemeye karar verdiğinizde sonuçlar olumlu olabilir. Dr. Frederic Flach 'Depresyonun Güçlü Sırrı' adlı kitabında, "Depresyon, birçok insana fırsat verebilir. İnsanların kendilerini tekrar tanımlamaları ve kendileriyle ilgili yıkıcı nitelikteki uzun vadeli çözümlemeleri için bir şans olabilir" diyor. Peki, sıkıntıdan kurtulmaya nereden başlamalı?

1. Problemi tanımlayın.

İster sıkıntılı, yalnız ve cesaretiniz kırılmış, ister çok yorgun ve tükenmiş olun, düzelmeye doğru ilk adım; bir probleminiz olduğu gerçeğini kabul etmektir. Yardıma ihtiyacı olduğunu kabul etmek istemeyen bir insana dünyanın en iyi çözümlerinin bile bir yararı dokunamaz.

2. Yardıma ihtiyacınız olduğuna karar verin.

Bazı insanlar gerçekten mutsuz olmaktan hoşlanırlar ve biri kendilerine yardım eli uzatırsa bunu mutlaka geri çevirirler. Kişi yardım isteyene kadar, çözümün ana hatlarını ortaya çıkartmak zordur.

3. Nedenleri araştırın.

Bunalımlı ruh halini kendinize mal etmek yerine, depresyonunuzun nedenlerini olumlu ve dürüst bir bakış açısıyla araştırın. "Beni bu duruma getiren şey nedir? Niçin kendimi kötü hissediyorum? Aslında ne istiyorum?" gibi sorular sorun. Hafif bir depresyonda, bazen basit adımlar ve sorgulamalar, her şeyi halledebilir.

4. Alternatifler arayın.

Depresyonu yüzeye çıkardıktan sonra bir arkadaşınızdan ya da danışmandan yardım isteyin. Depresyonunuz fiziksel bir problemle ilişkili olabilir mi? Fazla şeker yiyor musunuz? Yağlı patates kızartmalarının üzerine tuz ekiyor musunuz? Çok fazla kahve içiyor musunuz? Vitaminlerinizi alıyor, her gün aksatmadan egzersiz yapıyor musunuz? İç sıkıntınızın nedeni, bu tip küçük ihmaller olabilir.

5. Kendinize acımaktan vazgeçin.

Dr. Tim LaHaye, The Spirit Controlled Temperament adlı kitabında, "Bir insan sadece, kendisine acıma duygusuna kapıldıktan sonraki dönemde depresyona girer" diyor. İçinde bulunduğunuz konumu kabullenip, durumunuzu bir memnuniyet duygusuyla ayarlayabilmelisiniz.

6. Sorunlardan kaçının.

Güçlü bir ruh halinde değilken, üzüntülü insanlarla birlikte olmamanız özellikle önem taşır. Kolaylıkla depresyona giren bir insansanız, sürekli hastalıklarını anlatan bir arkadaşınızla birlikte olmayın. İki üzgün ruhun bir araya gelmesi berbat bir grup oluşturur. Beyninizi olumsuzluklardan kurtarıp olumlu şeyleri ön plana çıkarın.

Sabah



Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>