Mutluluğun formülünün gün ışığında saklı olduğunu anlatan Prof. Dr. Ateşoğlu, ‘Güneşten mümkün olduğunca çok faydalanmak gerekli. Ayrıca yürüyüş, dengeli beslenme, aktivite; mutluluk hormonunun artmasını sağlar’ dedi.
Kış boyunca hem kapalı alanlarda çok kalınması hem de hava koşulları nedeni ile güneş ışığından mahrum kalıyoruz. Kısa, loş ve soğuk günler; can sıkıntısından uyku haline, hareket etmede yavaşlamadan eve kapanmaya insan vücudu üzerinde pek çok olumsuz etki bırakmakta. Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, bu etkileri en aza indirmek için tavsiyelerde bulundu.
Güneş ışığının mutluluk hormonlarının salınımına, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kan basıncını düşürmeye, D vitamini sentezi gibi pek çok yararı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ateşoğlu, “İnsan vücudunun gün ışığına tepki verdiği bilinmektedir.
Teorilere göre, değişen mevsimler, uykuyu, ruh halini ve esenlik duygularını düzenleyen serotonin ve melatonin gibi hormonların salınımını da bozmaktadır” dedi. Kış mevsiminin getirdiği düşük performansın biraz da olsa iyileştirilmesi için mümkün olduğunca gün ışığından faydalanmak gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Ateşoğlu, “Hiçbir şey yapılamıyorsa pencereden dışarıyı izlemek bile faydalı. Kış mevsimi karbonhidrat ve yağlı beslenmeye meyil oluştursa da, sebze ve meyve tüketimi de şart. Böylece beslenme ile mutlu ve sağlıklı olma hali de artırılacaktır” diye konuştu. Ayrıca mevsimlik çöküşe meydan okumak için bedenin aktif tutulmasının da önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ateşoğlu, “Yürüyüş çok önemli.
Aktivite beyindeki ruh halini düzenleyen kimyasal serotonin düzeyinin değişmesini sağlar. Aroma terapi, günlük tutulması, vitaminlerden yararlanılması da kışın olumsuz etkileri ile savaşta önemli rol oynuyor” ifadelerini kullandı.
Mutluluğun Formülü Güneş Işığında Saklı
Kısa, loş ve soğuk kış günlerinin insan psikolojisini olumsuz etkilediği ve mutluluk hormonlarının artırılması için öneriler...
DİĞER HABERLER
Kış Depresyonu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Kapalı havalar, mevsimsel duygudurum bozukluğu’nu tetikliyor.
Kronolojik Yaş Mı Biyolojik Yaş Mı?
Uzmanlar, kronolojik yaş ve biyolojik yaşın birbirinden farklı olabileceğine dikkat çekiyor.
“Mesleklere Özel İşyerlerinde En Çok Tüketilen Ürünler”
“Portakal Kabuğundan Faydalanın!”
“Sigara ve Alkolden Uzak Durmak Ömrü Uzatıyor”
“Aldatıldığınızı Anlamanın 10 Yolu!”
“Uzun Süre Kalıcı ve Akmayan Renkler İçin…”
“Düzleştiricilerin Kafanızı Karıştırmasına İzin Vermeyin!”
“Mevsim Değişikliklerinde Bağışıklığı Güçlendirmenin Yolları”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32