Bavul hazırlamanın püf noktaları...
Tatile çıkmaya hazırlanıyoruz. Sıra bavulunuzun hazırlamasına geldi. Ama her işin olduğu gibi bavul hazırlamanın da bazı püf noktaları var...
En sonunda tatil vakti geldi. Çok çalıştık, tatili de hak ettik. Oldukça yoğun ve soğuk kış günlerini genellikle iş günü ofislerimizde ve tatil günleri de evlerimizde geçirdik. Ardından, işte hayal ettiğimiz yaz ayları geldi...
Herkes neşeli bir tatil telaşı başladı. İlk önce tatile ne zaman gidileceğine karar veriliyor, arkadaşlar ayarlanıyor, herkes bir süre işlerini yoluna koymaya çalışıyor, ardından tatil hazırlıkları ve işte yolculuk.
Belki de işin en eğlenceli kısmı hazırlık aşamasıdır. Bugün bunları giyerim, şu gün şunları giyerim, denize giderken giymek için pareo almalıyım, güneş kremi de lazım, bu sene pembe çok moda, tatile çıkmadan bir de pembe çiçekli elbise alsam gibi bir sürü düşünce, tatile çıkmadan bir hafta önceden beyninizi kurcalamaya başlar. Sonra da tatilin hayaliyle dalarsınız uykuya.
Ve gerekli alışverişleri yaptıktan sonra sıra gelir tatil bavulunuzu hazırlamaya. Giysilerinizi, ayakkabılarınızı güzelliğinizin vazgeçilmezi olan kozmetiklerinizi, deniz eşyalarınızı sırasıyla yerleştirirsiniz bavula. Ama her işin olduğu gibi bavul hazırlamanın da bazı püf noktaları vardır. Ayrıca tatile çıkarken yanınıza almayı unutmamanız gerekenler...
VALİZ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI
Öncelikle valizin içindeki en dayanıklı eşyalar muhtemel ayakkabılarınız olacağı için onları en alta yerleştirebilirsiniz. Ayakkabıların içini ise çorap, çamaşır gibi yumuşak eşyalarla doldurursanız, hem ayakkabılarınız bozulmaz hem de yerden tasarruf etmiş olursunuz.
Buruşmaya meyilli olan giysilerinizi katlarken de aralarına ince kağıt mendil koyarsanız bavulun içindeki nemi emerek, giysileriniz daha az buruşur. Havlularınız için bavulunuzdaki en uygun yerse bavulun en üstüdür. Böylece havlular nemi emer ve içerideki diğer eşyaların düzgün kalmasını sağlar. Kravatlar ise, ya karton bir kılıf içinde ya da kravat çantası ile bavula yerleştirilmelidir.
Şampuanlarınızı ve banyo kremlerinizi giysilerinizle aynı bavula koymamaya çalışın. Eğer koymanız gereikyorsa da akıp giysilerinizi kirletmelerini önlemek için sıvı geçirmeyecek naylon bir torbaya sıkıca bağlayıp koyun. Bir uyarı, bavulunuzun içine dolmakalem koymak giysileriniz için kesinlikle büyük bir risktir. Uçak basıncındaki değişiklik nedeniyle dolmakalem mürekkep akıtabilir ve mürekkep giysilerden çıkması en zor hatta imkansız lekelerden biridir.
TEKERLEKLİ BAVULU TERCİH EDİN
Ayrıca uzun elbise, pardesü gibi giysiler de bavula ilk önce yerleştirilmesi gerekenlerdendir. Bu tür giysilerin üst kısmı bavulun tabanına yayılırken alt kısmı bavulun dışına sarkık olarak bırakılmalı ve diğer eşyalar bavula doldurulduktan sonra dışarı kalan kısımlar diğer eşyaların üstüne doğru kıvrılmalıdır. Bunların dışında güneylere de gidiyor olsanız, ani hava değişimlerini düşünerek bavulunuza çok hafif bir trençkot koyabilirsiniz.
Eğer uzun yolculuklar için kullanışlı bir bavulunuz yoksa ve alacaksanız tekerlekli olanları tercih edin. Böylece ağır da olsa bavulunuzu taşımanız çok daha kolay hale gelir.
Özellikle de camping tarzı bir tatile gidiyorsanız, yanınıza alacağınız çok fonksiyonlu ufak bir çakı zor anlarda çok işinize yarayabilir.
EŞYALARIN LİSTESİNİ HAZIRLAYIN
Bavulunuzu hazırlamaya başlamadan önce mutlaka gerekli olan eşyaların bir listesini hazırlayın. Eğer hazırlamazsanız tatile gidip bavulunuzu açtığınızda mutlaka unuttuğunuz bir şeyler olduğunu göreceksiniz. Bavulunuzu açtığınızda istediğiniz eşyanıza rahatlıkla ulaşabilmeniz için eşyalarınızı torbalarınızın içine bölüm bölüm koymalısınız. Örneğin iç çamaşırı torbası, kozmetikler torbası gibi.
ACİL DURUMDA GEREKLİ OLANLAR
Bunların dışında cüzdanınızda kendinizle ilgili acil durumlarda gerekli olabilecek bilgiler bulundurun. Kan grubu, adres, telefon ve bir yakınınızın telefonu bunların başında geliyor. Tatile çıkarken yanınıza almayı unutmamanız gerekenlerin listesi de uzayıp gidiyor. Pasaportunuz, biletleriniz, para, kredi kartlarınız, otel teyidi, sigorta belgeleriniz, ehliyetiniz, nüfus cüzdanınız, gideceğiniz yerin haritası ve rehber kitap, varsa seyahat sigortanız, cep telefonunuz ve özellikle şarj aleti, sürekli kullandığınız ilaçlarınız, fotoğraf makinesi, kamera, küçük bir dikiş seti ve küçük tatil rahatsızlıklarına karşı önlem olarak yanınıza alacağınız ilk yardım malzemeleri bunların başlıcaları. Ayrıca, kadınların özel günleri için malzemelerini de yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Yanınıza güneş gözlüğünüzü, plaj eşyalarınızı ve geceleri dışarı çıktığınızda gerekli olacak şık el çantalarınızı almalısınız. Tüm bu hazırlıklardan ve muhtemelen uzun bir yolculuktan sonra işte sonunda tatil.
Ve de en önemlisi, deniz, güneş, kum, arkadaşlarınız ya da ailenizle doyasıya eğlenerek geçireceğiniz günler, sizi bekliyor. Hadi artık bırakın işi gücü, tatilin keyfini çıkarın.
SEVİL’in dergisi
Haziran, 2004
DİĞER HABERLER
Kış Depresyonu ile Nasıl Başa Çıkılır?
Kapalı havalar, mevsimsel duygudurum bozukluğu’nu tetikliyor.
Kronolojik Yaş Mı Biyolojik Yaş Mı?
Uzmanlar, kronolojik yaş ve biyolojik yaşın birbirinden farklı olabileceğine dikkat çekiyor.
“Renklerden renklere renklerle…”
“İlişkinizde Mutlu Olmanın Yolları”
“2025’in Online ve Offline İletişim Trendleri”
“Mamogram testi ihmal ediliyor ”
“Yanan Yıkılan Kapanan Tiyatrolar Baba Sahne’nin Localarında Yaşıyor!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32