Hayatımızdan çıkması neredeyse imkansız olan teknolojinin zararlarını en aza indirmek için uzmanlara kulak verin.
Teknoloji bağımlılığının günümüzde yetişkinler kadar çocukları da etkilediğine dikkat çekiyor.
Teknolojiyi hayatımızdan tamamen çıkarmanın mümkün olmadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Noyan, alınacak bazı önlemlerle bu etkilerin en aza indirilebileceğini söyledi. Noyan, teknolojik bağımlılıkla mücadelede ebeveynlerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı:
İletişim kurun!
“Koşullu mesajlar vermeden çocuklarınıza saygı ve sevgi gösterin. Çocuklarınızla aile, akraba ve arkadaş ziyaretlerine gidin. Ziyaretlere giderken teknolojik cihazları yanınızda götürmeyin.
Kaliteli zaman geçirin!
Küçük çocuklarla parklara ve spor merkezlerine, gençlerle sinema, tiyatroya ve maçlara gidilebilir. Birlikte kitap, gazete ve dergi okuma saatleri planlayın.
Oyun oynayın!
Çocuklarla birlikte halıda, yerde ya da masada karşılıklı ya da eşli oyunlar oynayın.
İyi model olun!
Ebeveynler diğer aile üyelerine davranışlarıyla örnek olmalıdır. Evde bilgisayar üzerinden yapacağınız işleri ve teknolojiyi “çok acil” bir durum varsa bile belirli zaman aralıklarında ya da kısa süreli kullanmaya özen gösterin.
Sorumluluk verin!
Çocuklarınıza yaşına uygun, ev içerisinde yapabileceği sorumluluklar verin.
Sınır koyun!
7 yaşından önce çocuklarınızı bilgisayar, laptop, İ-pad ve akıllı telefon ile tanıştırmayın. 7 yaşından sonra ise günde 1 saat olacak şekilde sizin eşliğinizde eğitsel oyunlar ile zaman geçirmesini sağlayın.
Takip edin!
Çocuğunuzun güvenli internet bağlantısı kullanmasını sağlayın, arkadaşlarını tanıyın ve internet kullanımını takip edin.”
Teknolojideki gelişmelerin hayatı kolaylaştırırken bilinçsiz kullanımın çeşitli sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Noyan, internet kullanımı ile ilgili yapılan uluslararası bir çalışmada, Türkiye’de günlük 26 milyon kişinin internete girdiğini ve bu kullanıcıların internette ortalama olarak 280 dakika geçirdiklerini söyledi.
Teknoloji Bağımlılığına Karşı 7 Öneri!
Büyükler kadar çocukların da hayatına giren teknoloji, onları gerçek dünyadan koparırken; fiziksel gelişimlerine, ruh ve beden sağlığına da önemli ölçüde zarar veriyor.
“2019 Oscar Yabancı Dilde En İyi Film İçin Yerli Başvurular Açıldı!”
“İz”
“741 bin dolar tazminat alacaklar ”
“Lezzet ve eğlencenin buluşma noktası: Porte”
“Ünlü İsimlerin Yılbaşı Eğlencesi”
“Daha Verimli Çalışmak İçin 4 İpucu”
“Son”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32