Türkiye ve Avrupa’da yerli ve yabancı müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmetleri sunan Av. Oğuz Kara, özellikle ticaret ve şirketler hukuku, gayrimenkul ve inşaat hukuku, borç yapılandırmaları, uluslararası sözleşmeler, icra ve dava takibi ve uyuşmazlıkların çözümü konularında uzmanlaşmıştır.
Uzmanlığını detaycı yapısı, müvekkillerinin mevcut hukuki sorunlarını gidermenin yanı sıra özellikle önleyici hukuk hizmeti sunmayı da amaçlayan Kara, son günlerin en çok konuşulan konusu hakkında bir yazı yayınladı.
Özellikle sosyal medya yer alan hakaretlerle ilgili neler yapmamız gerektiğini yazısında önemle sosyal medya üzerinden yapılan hakaret konusunu inceledi:
Sosyal medyayı çok sık kullanıyoruz. Hatta bir soru sorayım. Her gün uyanınca çoğumuzun ilk yaptığı şey nedir? Telefona bakmak değil mi? Hemen instagram beğenilerimize, whatsapp mesajlarımıza, facebook paylaşımlarımızın aldığı etkileşimlere bakıyoruz.
Sosyal medya hayatımızın bu kadar ön planındayken aslında tanımadığımız veya tanıdığımız halde çok samimi olmadığımız birçok insanın da hedefi haline gelmiyor muyuz? Peki sosyal medyada – özellikle hiç tanımadığınız kişilerden – hakaret içerikli bir mesaj aldınız mı? Çoğunuzun evet dediğini duyar gibiyim.
Hakaret, Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde suç olarak tanımlanmış. Peki, hakaret nedir? Bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak. Kanun bu şekilde tanımlıyor.
Sosyal medyada hakarete uğradınız diyelim. Bu durumda yapılacak en akıllıca şey sohbetin (tarih de görünecek şekilde) ve ayrıca hesap sahibinin kimlik bilgileri gösterir detayların ekran görüntülerini almak. Ekran görüntüleri aldıktan sonra bulunduğumuz yerdeki savcılığa hitaben dilekçe yazıyoruz ve ekine ekran görüntülerini koyuyoruz. Eğer hakaret whatsapptan gerçekleşiyor ise telefon numarası da görünür şekilde ekran görüntüsü alın ve aynı zamanda sohbeti kendini e-posta ile gönderin derim.
Peki, ekran görüntüsü aldık ama bu kişi takma isim kullanıyor, kendi fotoğrafı yok, gerçek ismini bulamıyoruz. O zaman ne yapacağız? İşte bu büyük bir sorun.
Normalde savcılığın bilişim sistemleri üzerinden araştırma yaparak suç işleyen kişinin IP üzerinden kimliğini tespit etmesi gerekir. Ancak, instagram, facebook gibi sosyal medya platformlarının merkezi ve server’ları Amerika Birleşik Devletleri’nde. Bu noktada ABD’yle uluslararası yazışmalar yapılması ve bilgi temin edilmesi gerekiyor. Ancak ABD hukuk sisteminde önemli suç ve hafif suç ayrımı (low priority prime) olduğundan ve hakaret suçu için hafif suç kabul edildiğinden uluslararası yazışmalar yapılsa dahi, ABD hakaret gibi suçlar için hesap sahibi kişilerin kimlik bilgileri paylaşmıyor.
Ama, size hakaret eden kişinin kimlik bilgileri açıksa veya bir şekilde tespit edebiliyorsanız şanslısınız ve bu şekilde size hakaret eden kişileri kolaylıkla şikayet edebilirsiniz. Bu noktada, size önerim (telefonunuzun başına her an her şey gelebilir) ekran görüntülerini alıp kendinize gönderin, mevzubahis whatsapp ise sohbetlerinizi düzenli yedekleyin ve hakaret içerikli sohbeti kendinize e-postalayın derim.
Ayrıca, hakaret suçu şikayete bağlı bir suç ve 6 aylık şikayet süresi var. Şikayet dilekçenizi, suç işlendikten itibaren 6 ay içinde savcılığa sunmalısınız ki şikayet hakkınız düşmesin.
Av. Oğuz Kara
Sosyal Medya ve Hakaret!!!
Sosyal medyada yer alan hakaretlerle ilgili neler yapmamız gerektiği...
DİĞER HABERLER
Nasıl Davranacağınıza Siz Mi Karar Veriyorsunuz?
Medya araçları, kişilerin nasıl davranması gerektiğini empoze ediyor!
“Yakamoz S-245’in Yayın Tarihi Belli Oldu!”
“Diyetinize Yardımcı Olacak Mucize Besinler”
“Günlük Sivilce Önleme Programınız Hazır”
“Ashton Kutcher`in Bu Halleri Çok Eğlenceli”
“Fobim var rahatsız etmeyin...”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32