>

TEKNOLOJİ

Kadınlar Dijital Dünyanın Nimetlerinden Faydalanmayı Biliyor!

Çalışan kadınların dijital dünyadaki alışkanlıklarını ortaya koyan bir araştırma yayımladı.
 
   
 
 
     

Araştırma sonuçlarına göre; internetle tanışan kadınlar onu, eğlenmeden çalışmaya, haber almadan alışverişe tüm hayatlarına hızla adapte ederek yaşamlarını kolaylaştırıyorlar.

Türkiye’nin en köklü araştırma şirketlerinden BAREM, yaptığı araştırma ile çalışan kadınların dijital dünyasını detaylı olarak inceledi. Araştırma, internet ve cep telefonu kullanan, 25-55 yaşları arasında, beyaz (125) ve mavi yakalı (126), toplam 251 çalışan kadın ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle yapıldı. Görüşülen kadınların üçte ikisi üniversite ve üzeri eğitimli, yüzde 61’i 25-34 yaş grubunda ve üçte biri İstanbul’da yaşıyor.

Çalışan kadınların neredeyse tamamı (%97) internete cep telefonundan bağlanıyor. İnternete bağlandıkları diğer araçlar ise bilgisayar (%65) ve tablet (%20).

Kadınların yüzde 42’si interneti öncelikle eğlenmek için kullanıyor


BAREM’in gerçekleştirdiği araştırmada kadınlara interneti en yoğun hangi amaç için kullandıkları soruldu. Kadınların %42’si interneti öncelikle eğlenmek için kullanıyor. Eğlenmeyi, %33 ile öğrenme, %19 ile çalışma takip ediyor. İlginç bir bulgu: Beyaz yakalı çalışan kadınlar interneti eğlence amaçlı daha çok kullanıyor (%50), 25-34 yaş arası beyaz yakalı kadınlar ise eğlence için kullanımın (%56) en yüksek olduğu grup. Kadınların en çok zaman harcadıkları mecralar sosyal ağlar (%83). İnternette zaman geçirilen diğer yerler ise; haber siteleri (%41), alışveriş siteleri (%35) ve video/ TV siteleri (%30).

Sosyal ağlarda Facebook açık ara önde

Sosyal ağların ön planda olanları Facebook (%90), Instagram (%58) ve Twitter (%29) iken iş dünyasının sosyal ağı olan LinkedIn’de zaman geçirenlerin oranı oldukça düşük (%3). 35 yaş ve üzeri grupta (%6), özellikle de beyaz yakalılarda (%8) ve eğitimli kesimde biraz artan bu oran, LinkedIn’in iş değiştirme mecrası olmaktan bilgi paylaşım ağı olmaya dönüştüğünü gösteriyor. Facebook her grupta popüler iken, twitter 35 yaş ve üzeri eğitimli kesimde, instagram ise eğitimli gençler (25-34 yaş) arasında daha çok takip ediliyor. Haber sitelerinde zaman geçirenler için öncelikli adresler %27 ile Hürriyet, %24 ile de Habertürk. Online alışveriş sitelerinde en fazla zaman harcayan grup 35 yaş ve üzerindeki beyaz yakalı kadınlar (%42). Video/ TV siteleri arasında YouTube (%95) açık ara lider.

Hangi marka akıllı telefon?

Çalışan kadınların kullandıkları akıllı telefon markaları sırasıyla Samsung (%49), iPhone (%21), LG (%10) ve HTC (%5). Beyaz yakalı çalışanlar arasında iPhone (%29), mavi yakalılar arasında ise Samsung (%56) daha çok kullanıyor. En yüksek iphone sahipliği 25-35 yaş grubu beyaz yakalılarda (%33).

Akıllı telefon uygulamalarının başında da sosyal ağlar geliyor

Popüler siteler gibi akıllı telefonlarda da en çok kullanılan uygulamalar sosyal ağlar (%85). Banka (%35) ve oyun (%29) uygulamaları da oldukça yaygın. Akıllı telefon uygulamaları alanında lider bankalar Garanti (%39), Yapı Kredi (%33) ve T. İş Bankası (%28). Oyunlarda ise Candy Crush efsanesi (%16) tavla, okey gibi geleneksel oyunların (%47) yanında sönük kalıyor.

İnternetten alışveriş çalışan kadınlar arasında çok yaygın

Araştırmaya katılan çalışan kadınların çoğu (%68) daha önce internetten alışveriş yaptığını söylerken, bu oran beyaz ve mavi yaka çalışanlarda aynı. 25-34 yaş grubundaki çalışan kadınlar (%72) internetten daha çok alışveriş yapıyor. İnternetten alışveriş yapan kadınların ortalama olarak internetten ayda bir ve daha sık alışveriş edenlerin oranı %36. Son bir hafta içinde, çalışan kadınların %15’i, son bir ay içinde ise %42’si internetten alışveriş yaptığını söylüyor. Çalışan kadınların %37’si internetten en çok kendileri için giyim eşyası alırken kadınların olmazsa olmazı ayakkabı ve çanta alanların oranı ise %19. Ev - yaşam (%11), kozmetik – kişisel bakım (%9) , hobi – kitap, müzik (%8) ve çocuk giyim (%7) internetten satın alınan diğer ürün grupları.

Teknolojik cihaz kullanımı

Araştırmada cep telefonu sahipleriyle görüşüldüğü için herkesin cep telefonu var. Diğer teknolojik cihazların kullanma oranları ise şu şekilde: Televizyon (%82), bilgisayar (%80), tablet (%37). Bu cihazlar arasında en sık değiştirilen cep telefonu. 2-3 yılda bir cep telefonunu değiştirenlerin oranı %71. TV ise en seyrek değiştirilen cihazlar arasında yer alıyor. TV’sini 5 yılda birden daha seyrek değiştirenlerin oranı %78.

Teknolojik cihaz satın alırken dikkat edilen kriterler üründen ürüne fazla değişmiyor. Cep telefonu (%35), tablet (%38) ve bilgisayar (%42) için performans önde gelirken, TV için öncelikle ürün kalitesi (%34) aranıyor. Bu ürünlerde fiyatın ilk söylenen kriterler arasında ürüne göre ancak üçüncü ya da dördüncü sırada olması önemli bir bulgu. Uygun fiyat cep telefonu için %10 ile 4., tablet için %15 ile 3., bilgisayar için %8 ile 4. ve televizyon için %9 ile 4. kriter.

En beğenilen teknolojik ürün markaları


Samsung (%40) ve Apple (%29) en beğenilen teknoloji firmaları, cep telefonu sahipliğine benzer bir durum söz konusu. Beyaz yakalılarda Apple (%38) öne çıkıyor.

Teknoloji harcamalarının üçte biri internetten

Görüşülen kadınların son bir yılda yaptıkları teknoloji harcamaları ortalamada 2136 TL iken bunun üçte birinden fazlası (743 TL) internet üzerinden yapıldı.

 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>