Siber saldırganlar antivirüs tespitlerinden kaçınmak için yeni ve karmaşık yöntemler keşfetmeye devam ediyorlar. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, internet kullanıcılarını sahte web sitelerine yönlendirmeye çalışan yeni bir oltalama yöntemi tespit etti. Siber saldırganlar, Latin alfabesi yerine Kiril veya Yunan alfabesi kullanarak hazırlanan ancak otomatik dönüştürücüler sayesinde popüler sitelerle aynı ismi taşıyan sahte siteler oluşturmaya başladı.
Örneğin “twitter.com” yerine “twiitter.com” ya da “google.com” yerine “goggle.com” gibi harf oyunlarıyla kullanıcıların sahte sitelere yönlendirilmesi yeni bir yöntem değil. Ancak siber saldırganlar, oltalama yeteneklerini pes dedirten yaratıcı yöntemlerle geliştiriyorlar.
Kiril alfabesi ile yazıp dönüştürüyorlar
Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, Kiril (Rus) veya Yunan alfabesi kullanılarak tamamen farklı şekilde oluşturulan, ancak Punycode olarak adlandırılan bir dönüştürücü sayesinde, birebir ve kusursuz şekilde orjinal siteye benzetilen yeni bir sahtekarlık yöntemi konusunda uyardı.
Latin alfabesinde orijinal site gibi görünüyor
ESET, bu noktada Çinli matematikçi ve araştırmacı Xudong Zheng’in çalışmasını örnek gösterdi. Zheng, bu yeni ve ilginç santekarlığa dikkat çekmek için şu alan adını Kiril alfabesiyle kayıt ettirdi: https://www.xn--80ak6aa92e.com/.
Ancak bu alan adı Latin harflerine dönüştürüldüğünde tarayıcıda “apple.com” olarak görüntülendi.
Unicode ve Punycode
Bunun gerçekleşmesini sağlayan, Kiril veya Yunan alfabesinde yer alan Unicode olmayan karakterlerin kullanılması. Bu alfabelerde Latin alfabesinde kullandıklarımıza benzer karakterler bulabiliriz. Herhangi bir Unicode karakterin Latin alfabesine dönüştürülmesini sağlayan bir kodlama çeşidi olan Punycode sayesinde bu alan adları kayıt ettirilebilir. Üstelik bu alan adlarına güvenlik sertifikası da alınabilir. Yani herşey gayet yasal ve uygun görünebilir.
Firefox
Bu sıkıntı Chrome ve Internet Explorer’ın son sürümlerinde giderilmiş gibi görünse de Firefox gibi tarayıcılarda hala var. Firefox için alabileceğiniz bir önlem network.IDN_show_punycode seçeneğini true olarak ayarlamak. Bu şekilde Punycode hali görünür.
Güvenlik güçlendirilmeli
Kullanıcı kandırmaya yönelik her sahte sayfayı tespit ettiğimizde ESET olarak aynı uyarıyı yapıyoruz: Mesajın göndericisini inceleyin, yönlendirilen bağlantıya dikkat edin, düzgün yazıldığından emin olun ve hepsinden önemlisi güvenilir bağlantı üzerinden yayınlandığına ve sertifikaya sahip olduğuna emin olun.
Bunlar önemli ve bunları yapmaya devam edin. Fakat görünen o ki, sadece bu önlemler artık yeterli değil, çünkü saldırganlar kullanıcıları kandırmak için karmaşık teknikler kullanıyorlar.
Bu nedenle e-posta ve web sitelerine dikkat etmenin yanı sıra güvenlik sertifikalarını da incelemenizi tavsiye ediyoruz. Hesaplarınızın daha da güvenli olması için çift faktör doğrulama uygulamaları kullanabilirsiniz. Apple, Google, Instagram ve ESET gibi önde gelen yazılım kuruluşları bu tür çift faktörlü koruma seçenekleri sunuyorlar.
“İsveç diyeti ile 1 haftada 6 kilo verin”
“Ateşli çocuğa doğru yaklaşım nasıl olmalı?”
“Durmadan çalacaklar, rekoru kıracaklar!”
“Kadınlar için en iyi 5 yiyecek ”
“Ramazan’da İftar ile Sahur Arasında 2 Litre Su İçilmeli”
“Keşke yalanın ve sen olmayan sahte bir seni gösterebilmeyi kabullenebilmeyi öğretselerdi!”
“Kırışıklıktan kurtaracak formül!”
“57.Antalya Altın Portakal Film Festivali Yarın Başlıyor!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32