>

TATİL

Nasıl Keyifli Uçulur?

İşte size, konforlu bir uçuş deneyimi yaşamanız için seyahatin her aşamasında uygulayabileceğiniz pratik öneriler...
 
   
 
 
     

Uzun bayram tatilini geride bıraktık. Bu yazıyı, muhtemelen dönüş uçuşunuza saatler kala, havalimanında uçağa binmeyi beklerken ya da uçuş esnasında okuyor olacaksınız. Bazılarınız 50 dakika gibi kısa bir süre havada kalacak, bazılarınız yaklaşık 14 saatle gününün yarısından fazlasını uçakta geçirecek. Güzel bir tatili, güzel bir seyahatle sonlandırmak gerekir. Bu yüzden, konforlu bir uçuş deneyimi yaşamanız için seyahatinizin her aşamasında uygulayabileceğiniz pratik önerileri derledim. Sık uçuş yapan birçok ünlünün de uyguladığı bu yöntemleri, seyahatin aşamalarına göre kategorize ettim. Daha konforlu bir yolculuk için bakın neler yapmak gerek...

UÇUŞTAN ÖNCE BİR PLANINIZ OLSUN

Bavulunuzu hazırlamadan önce seyhatinizi planlayın. Varış noktasının havası ve ortamına göre kıyafet, kişisel bakım ve elektronik eşya listesi yapın. Bu listeye göre eşya hazırlayın ve en az yüzde 25'i boş kalacak büyüklükte bir bavul tercih edin. Kısa seyhatlerde az eşya ve kabin boyu valizle seyhat etmek en güzeli, ancak uzun seyhatlerde yanınıza günlük ihtiyaçlarınızı karşılayacak araç-gerecin olduğu küçük bir çanta almayı da unutmayın. Özetle yolculuğun başında yapacağınız 10 dakikalık bir plan, seyahatinizin geri kalanını büyük ölçüde etkileyecektir. Havalimanına da erken giderseniz, güvenlikten geçme, bazı şeyleri aceleye getirme ve uçağı kaçırma gibi streslerden uzak bir şekilde keyifle seyhate başlarsınız.

KOLTUĞUNUZU SON DAKİKAYA BIRAKMAYIN

Uçarken konforunuzu etkileyen en önemli faktörlerden biri koltuğunuzun rahatlığı ve konumudur. Aynı sınıfta yer alan bütün koltuklar aynı rahatlığa sahip olmayabilir. Bu yüzden seatguru gibi internet sitelerine girerek en rahat koltuğu kullanıcı yorumlarından ve kabin içi planlarından belirleyip elektronik check-in yaparak, aynı zamanda havalimanında kontuvarda sıra bekleme derdinden, görevlilere kısıtlı anlarda dert anlatmaktan kendinizi kurtarmış olursunuz. Business sınıfta uçuyorsanız, meseleyi epeyce azaltmış sayılırsınız. Ancak ekonomi sınıfında şunları bilmenizde fayda var: Uçağın ön kısmı, aerodinamikten dolayı en sarsıntısız bölümdür. Çıkış kapısı koltukları oldukça geniş bacak boşluğu sunsa da kapıdan sızan hava yüzünden üşüyebilirsiniz. Birçok havayolunun istatistik verilerine göre uçağın en arka kısmı aerodinamik olarak sarsıntılı ve tuvaletlerden dolayı gürültülü olduğu için yolcular tarafından pek tercih edilmiyor. Ne var ki bu koltukların boş kalması durumunda kolçakları kaldırarak uzanma fırsatı da olabilir.

EŞYANIZ AZ AMA İŞLEVSEL OLSUN

Eğer uçuştan sonra bagaj konveyöründe bavul beklemek istemiyor veya ağır yükle sıkıntıya katlanmayı arzu etmiyorsanız, bagajınızı kabin içine sığabilecek kadar küçültün ve hafif uçun. Ayrıca güvenlikten rahat geçebilmek için cüzdanınız, pasaportunuz, kemeriniz, bozuk paralarınız ve elektronik aygıtlarınızı ufak bir sırt çantasına koyabilirsiniz. Bavulunuzu da düzenli yerleştirirseniz güvenlikte kontrolü kolaylaştırmış olursunuz. Unutmayın, karışık valizler görevliler tarafından daha fazla kontrole tabi tutuluyor. Ayrıca yanınıza sizi eğlendirecek bir şeyler almak, beklemelerde can sıkıntısından kurtaracaktır. Mesela geçen günlerde bizi Edinburgh'a özel olarak davet eden Skyscanner'ın CEO'su Gareth Williams, yanına kitap almadan yolculuğa çıkmıyormuş. MP3, film ve sizi oyalayacak uygulamalarla yüklü bir akıllı telefon oldukça iyi iş görür. Bunun yanında uyurken başınızın sağa sola düşmesini engelleyerek uçuş sonrası şiddetli bir boyun ağrısından kaçınmak için şişme boyun yastığı, uçuş kuruluğunu giderecek nemlendirici krem yanınızda olmalı. Ayrıca uçakta sunulan yemeği beğenmeyebilirsiniz. Bu yüzden uçmadan önce havayolunun ne sunduğunu görmek için airlinemeals.net sitesine girerek duruma göre yanınıza atıştırmalık bir şeyler alabilirsiniz. Kan şekerinizin düşmemesi için tatlı yiyecekleri de unutmamak lazım. Uçuşunuzu kabusa çeviren, durmadan ağlayan bebekler için yanınızda gürültü kesen kulaklık ya da kulak tıkacı bulundurmanız şart. Transatlantik uçuşlarda jet lag'ten gündüz vakti melatonin gibi ilaçlar yardımıyla uyuyarak korunabilirsiniz. Bir göz maskesi de bu konuda yardımcı olacaktır. Seyahat esnasında bedeni sıkmayan rahat kıyafetler de rahat bir uçuşun parçası olacaktır.

HAVALİMANINDA

Eğer şu an havalimanındaysanız ve biraz erken gelerek işlemlerinizi tamamladıysanız, kutlarız! Uçağı kaçırma stresini üzerinizden atarak seyahatin belki de en ağır yüklerinden birini geride bırakmış bulunuyorsunuz. Peki uçağın kalkmasına epey vakit varsa veya rötar söz konusuysa bu zamanı nasıl değerlendireceksiniz?

BOŞ VAKTİ VERİMLİ KULLANIN

Yaşadığımız çağda uçağın kalkacağı saate kadar sahip olduğunuz boş vakit, aslında size sunulan eşsiz bir fırsat. Artık havalimanları, yolcu için her şeyi bünyesinde barındıran birer şehir konumunda. Uzun zamandır okumak isteyip de ertelediğiniz kitaba başlangıç yapabilir, indirmek için epeydir işlerinizden sıra bekleyen şarkıları akıllı telefonunuza indirebilir veya internette gezinerek kendinizi güncelleyebilirsiniz. Ayrıca sadakat programlarından faydalanıyorsanız uçağa binmeden önce business class koltuğuna upgrade şansınızı deneyerek uçuş konforunuzu iki katına çıkarabilirsiniz.

KENDİNİZİ ŞIMARTIN

Eğer uzun bir uçuşunuz varsa yola çıkmadan önce kendinizi biraz rahatlatarak mutlu edin. Mesela vergilendirilmeyen serbest bölgeden kârlı alış-verişler yapabilirsiniz ya da uçtuğunuz havayolunun lounge'ına kurulup konforun keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer Singapur Changi gibi yolcuya eşsiz bir atmosfer sunan havalimanındaysanız, tesisi turlamanız da seçenekler arasında. Mesela ABD'nin ünlü pazarlama ve reklam ajanslarından HZDG'nin başkanı Karen Zuckerman havalimanlarındaki spa'lara giderek bu zamanı seyahatin yorgunluğunu atmak için kullanıyormuş. Dubai International'daki Timeless Spa, Singapur Changi'deki The Ultimate Transit Haven ve British Airways tarafından Heathrow T5'e davet edilerek incelediğim Elemis Spa dünyanın en iyilerinden.

UÇAKTA

Geldik seyahatin en önemli kısmına. Eğer bu yazıyı havadayken okuyorsanız seyahatinizi konforlu hale getirmek için henüz geç kalmış sayılmazsınız. Hangi koltuk sınıfında oturursanız oturun, hem kaliteli zaman geçirebilmeniz hem de daha konforlu bir uçuş için uygulayabileceğiniz birçok öneri var.

SAĞLIK İÇİN YAPILACAKLAR

İrtifa yükseldikçe ve vücudunuz koltukta hareketsiz kaldıkça, kan dolaşımınız yavaşlar. Vücudunuzu uzun uçuş sonrası oluşabilecek ağrılara karşı korumak için hareket etmelisiniz. Bazı havayolları, koltuğunuzda yapabileceğiniz egzersizleri öneren bir video ile size rehberlik eder. Kendinizi bu egzersizlerle sınırlamayın. Yemek aralarında ayağa kalkıp koridorda birkaç tur atabilir ya da tuvalet sırası beklerken ayakta birkaç esneme hareketi yapabilirsiniz. Havada kan dolaşımınızı hızlandırmanın yanında, kuruyan cildinizin nem oranını da artırmalısınız. Bunu, uçuş esnasında bol su içerek ve eğer yanınızda getirdiyseniz göz damlası ve nemlendirici cilt kremi kullanarak sağlayabilirsiniz. Ayrıca kabin görevlilerinin dağıttığı ıslak mendili kullanmak, vücut nemliliğinizi sağlamada epey yardımcı olacaktır. Belinizi ve boynunuzu yastıkla desteklemek ortopedik olarak rahatlatıcı yöntemlerden. Kulak tıkacı kullanmak veya sakız çiğnemek basıncın etkisini azaltabilir. Kabin görevlilerinden kan şekerinizin düşmemesi için atıştırmalık bir şeyler talep edebilirsiniz.

UÇUŞTA ZAMAN GEÇİRMEK

Uçarken en sevdiğim aktivitelerden biri de pencere kenarı koltuğuma oturup dışarıyı izlemek ve bulutların fotoğrafını çekmek. Ancak herkesin zevki farklıdır. Uçarken bir şeyler okumak, havayolunun sunduğu eğlence sisteminden, dergilerinden yararlanmak ya da yanınızda taşıdığınız dijital aygıtlarınızı kullanarak kendinizi oyalamak veya yanınızdakilerle sohbete dalmak, zaman geçirmek için birçok kişi tarafından tercih edilen yöntemlerden. Zamanın su gibi akmasını sağlayacak en bilindik yöntemlerden biri de uçarken film izlemek. Artık birçok uçakta USB girişleri bulunuyor, zamanı iyi kullanmak için bu detayı da gözönünde bulundurun.


 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>