>

SAĞLIKLI YAŞAM

Gribi soğuk algınlığı ile karıştırmayın!

İşte gripten kurtulmanın yolları...
 
   
 
 
     
Grip ile soğuk algınlığı, ayrı rahatsızlıklar olmasına karşın, birbirine karıştırılıyor. Ancak hastalıkların arttığı şu günlerde bir noktayı çok iyi bilmek gerekiyor ki grip farklı, soğuk algınlığı farklı.

Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı ile kendini gösteren halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalık tablosu. Soğuk algınlığı o kadar yaygın bir enfeksiyon ki ancak çok az insan bir yılı yakınmasız olarak geçirebiliyor . Oysa grip; ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden bir virüs hastalığı olarak biliniyor. İster çok sağlıklı ve düzenli beslenin, ister spor yaparak vücudunuzu zinde tutun, grip virüsü sizi de hasta yapabiliyor. Acıbadem Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Sarıgüzel Sar gripten korunmanın yolunun hastalığı iyi tanımaktan geçtiğini belirterek şu uyarılarda bulunuyor: "Yaşlılarda (65 yaş ve üzeri), çocuklar (6-23 ay), kronik kalp ve damar hastaları, astım ve kronik bronşit olan, kronik böbrek hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç alanlar ve gebeler riskli grup olarak tanımlanmaktadır. Özellikle bu grupta grip çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır."

Grip nasıl bulaşır?

Grip influenza virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalık. Bu virüs çok kolay ve hızlı bulaşıyor. Öksürük ve hapşırık, hasta kişilerin eşyalarına veya hasta kişilere gribin başlıca bulaşma yolları. Dr. Sar "Grip hastalık belirtileri başlamadan 1 gün önce ve belirtiler başladıktan sonra 5 güne kadar bulaştırılır. Çocuklarda ise belirtiler başladıktan sonra 1 hafta veya daha uzun süre bulaştırıcılık devam eder." diyor.

Belirtileri

Hastalığın kuluçka süresi yaklaşık iki gün olarak kabul ediliyor. Hastalık 39 C 'nin üzerinde ateş, aşırı halsizlik, baş ağrısı, şiddetli kas ağrısı ve kuru öksürük şikayetleri ile başlıyor. Dr. Sar "Bazen boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması gibi belirtiler de eklenebilir."diyerek şöyle devam ediyor: "Çocuklarda daha sıklıkla olmak üzere karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal de görülebilir. Yüksek ateş, şiddetli kas ağrıları ve aşırı halsizlik nedeniyle 3-7 gün gibi bir süre yatak istirahatı gerekmektedir.Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta, ancak birkaç hafta halsizlik ve öksürük devam edebilmektedir."

Tedavisi

Dr. Sar grip tedavisinde kesinlikle antibiyotik kullanılmamalı diyerek şu uyarılarda bulunuyor:" Antibiyotiklerin virüslere etkisi yoktur. Tedavide yatak istirahatı yapılmalı, bol sulu gıdalar tüketilmeli ve belirtileri giderici (ateş düşürücü, ağrı kesici) ilaç alınmalıdır."

Gripten korunmanın yolları

Gribi önlemek için en doğrusu zamanında aşı yaptırmak. Aşı için en uygun zaman ekim - kasım ayları. Aşı, grip ile ilişkili solunum yolu hastalıklarını, risk grubundaki kişilerde gribe bağlı hastaneye yatırılışları ve ölümü, çocuklar arasında orta kulak iltihabını ve yetişkinler arasında iş gücü kaybını önlüyor. Bu açıdan özellikle 65 yaş ve üzerinde olan kişiler, diyabet hastaları, astım hastaları, kronik akciğer hastalığı olanlar(kronik bronşit vb), kronik kalp ve damar hastalığı olanlar, kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları ve bağışıklık sistemini zayıflatıcı ilaç kullananların aşı yaptırmasında sonsuz yarar var. Dr. Sar yumurtaya karşı alerjisi olanlar, 6 aydan küçük bebekler, hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan kişilerin aşı yaptırmaması gerektiğini belirterek şöyle devam ediyor: "Aşı sağlıklı erişkinlerde % 70-90 oranında gribi önler. Risk grubunda ise hastalıktan önleme oranı % 50’e düşmektedir, yine risk grubunda gribe bağlı ölümü ise % 80 önlemektedir."
Gripten korunmanın tek yolu sadece aşı değil. Bazı ufak noktalara dikkat ederek gripten korunmak mümkün.

İşte öneriler:

Gribe yakalanmış kişiler ile yakın temastan, ortak eşya kullanmaktan kaçının.

Temas olasılığında ellerinizi su ve sabunla yıkayın veya kolonyalı mendille silin.

Elleri yıkamadan önce ağzınıza ve burnunuza dokunmayın.
Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>