Beslenmedeki küçük değişiklikler kolesterolü olumlu yönde etkiler
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Zor, iyi huylu kolesterolün yükseltilmesi için önerilerde bulundu.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için, kolesterol seviyesinin dengede olması önem taşıyor. Total, iyi ve kötü olmak üzere ikiye ayrılan kolesterol sağlıklı ve doğru beslenmenin yanı sıra aktivite yaparak kontrol altına alınabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Zor, sağlıklı bir yaşam için kolesterol dengeleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:
“Total kolesterol miktarı bizim için tam sağlıklı bir veri değildir. Total kolesterolün iyi ve kötü huylu kolesterol olarak ayrılması gerekir. İyi huylu kolesterolün yüksek, kötünün minimum seviyelerde olmasını isteriz. Çünkü iyi huylu kolesterol, HDL kolesteroldür ve LDL’nin kötü etkilerinden vücudu korur. LDL kolesterolün yüksek olması ise birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Bunun için kötü huylu kolesterolümüzü düşürürken iyi huylu olanını yükseltmeye çalışmamız gerekir.”
Total kolesterol en fazla 200 olmalı
Total kolesterolün en fazla 200, iyi huylu kolesterolün 40-90 arası, kötü huylu kolesterolün de 50-100 arasında olması ideal. Trigliseridin de maksimum 150 olması gerekir. Trigliserid daha çok yediğimiz yiyeceklerle birebir örtüşüyor. Kişi yağlı yiyorsa ve alkolü fazla miktarda tüketiyorsa trigliseridin yüksek çıkma olasılığı çok yüksektir.
Kötü huylu kolesterol nasıl düşer?
Kolesterolün düşürülmesi için uygulanacak tedavinin ilk basamağını, kolesterol seviyesinin durumuna göre diyet ve sağlıklı beslenme oluşturuyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir’in, kolesterolün düşürülmesi için bazı önerileri şöyle:
• Kolesterol içeren besinleri yüksek oranda tüketmekten kaçınılmalı. Bu besinler;
- Kırmızı et, (Beyaz et tercih edilmeli)
- Süt ve süt ürünleri, (Yağı azaltılmış ürünler tercih edilmeli)
- Sakatatlar
• Doymuş yağ tüketimi azaltılmalı, doymamış yağ içeren ürünler tüketilmeli.
• Posalı besinlerin tüketimine dikkat edilmeli. Tahıllı ürünler, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, esmer ekmekler, bulgur pilavı, bakliyatlar, mercimek, kuru fasulye ve nohut gibi yiyecekler posalı besinlerdir. Ayrıca meyve ve sebzeler posa içerir. Bu nedenle kabuğuyla yenen meyveleri soymamak gerekir. Posa tüketimi kolesterolü düşürmesinin yanı sıra şekeri dengeler, kabızlığı önler.
• Etler görünür yağlardan arındırılmalı.
• Omega 3 içeriği yüksek olan balık ve ceviz gibi yiyecekler tüketilmeli.
• Yemekler mümkün olduğunca az yağ kullanarak pişirilmeli. Bu sıvı yağ olsa da aynı çünkü sıvı yağ doğrudan kolesterolü yükseltmeye neden olmasa da fazla tüketimi kilo alımına neden olur.
• Pişirme tekniklerine dikkat edilmeli. Kızartmadan kesinlikle uzak durulmalı. Buharda, fırında ve ızgarada pişirme teknikleri tercih edilmeli.
İyi huylu kolesterol nasıl yükseltilir?
İyi huylu kolesterolün yükseltilmesinde fiziksel aktivite ve içiliyorsa sigaranın bırakılmasının önemine değinen Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Zor sözlerine şöyle devam etti:
“Günde ortalama 30- 45 dakika fiziksel aktivitede bulunmak (yürüyüş, bisiklet, yüzme gibi) kötü huylu kolesterolün düşmesine, iyi huylu kolesterolün artmasına yardımcı olur.
Hastalarımıza daha çok kardiyovasküler egzersizleri tavsiye ediyoruz. En ideal egzersizler yürüyüş, bisiklet ve yüzmedir. Ayrıca günlük hayatta yapabileceğimiz küçük değişiklikler de kolesterol seviyemizin dengelenmesine büyük katkı sağlar. Merdiven çıkmak, bir yere yürüyerek ya da arabamızı biraz daha uzağa park edip yürümek gibi.”
“Panik Atağın 4 Fiziksel Belirtisi”
“Arzu Kaprol: “Asıl Yetenek Hayal Edebilmektir””
“adL+Cengiz Abazoğlu 2018 İlkbahar-Yaz ‘’Color Fest’’ Koleksiyonu İçin Geri Sayım Başladı”
“Hayatın tadını kaçırmayın...”
“Çağımızın Hastalığı Marka Bağımlılığı”
“Makyajınız Kısa Sürede Yok Oluyorsa Dikkat!”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32