>

RÖPORTAJ

Şükrü Avşar:90 Dizide Oynayacak Başrol Oyuncusu Yok

Çok genç yaşlarda sinemaya adım atan ve sonunda sinema ve televizyon dünyasına adını altın harflerle yazdıran yapımcı...
 
   
 
 
     

SENEDE 4 YA DA 5 DİZİ TUTUYOR

Sektöre yıllarını vermiş bir yapımcı olarak dizi sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?


Televizyon olarak 15 yıldan beri her sene aynı işler yapılıyor. 80 ile 85 arası irili ufaklı dizi çekiliyordu. Eylül ayında ise yeni diziler başlayacak, seyirci içerisinden aldığını alacak, almadığını almayacak ve bir sürü dizi çöplüğü oluşacak. Bir grup diziler ise Kasım ayında şansını deneyecek, aralarında yürüyen işler olacak. Mart ayında ise yeniden denemeler olacak. Tutan diziler tutacak, tutunamayanlar da dökülecek. Neticede senede baktığınız zaman irili ufaklı 4 ya da 5 dizi tutacak.

NE KENDİ İŞİMİ NE DE BAŞKALARININ İŞİNİ BEĞENİRİM

Beğendiğiniz, izlediğiniz diziler var mı?


Yapımcı olarak hiçbir zaman ne kendi işimi ne de başkalarının işini çok beğenirim, ne de “ne güzel iş yaptım” derim. Zaman zaman takdir ettiğim bir sürü diziler oldu. Hep daha iyisini yapmaya çalışıyorum. “Ben çok güzel dizi yaptım, bundan iyisi yok” derseniz biter. Her zaman daha iyisi olduğuna inanıyorum.

YAPTIĞIM İŞE GÜVENMİYORSAM BAŞLAMIYORUM

Sizin için “Şükrü Avşar kimsenin yapmadığını yapar, bazı dizilerin 2-3 bölümünü çekip kanallara sunar” deniliyor. Bu bir risk değil mi?


Yaptığım işe güvenmiyorsam zaten başlamıyorum. Önce ben bunu satayım, kanaldan para alayım, kendimi garantiye alayım diye bir düşüncem yok. Bu düşünce kısa dönemde kanalı ve kendini kandırmak olur. Belki para kaybetmezsin ama ileriki dönemlerde bunun hiçbir başarısı olmaz. İnandığım bir iş ise yatırımını yapıyorum, sonra da: “gelin arkadaşlar bunu izleyin, ben bunu yaptım, beğenirseniz alın” diyorum. Bütün işlerimde genelde böyle çalışıyorum.

KÂBUSLAR EVİ DENEMEYDİ, AMACIM ÖNCÜ OLMAKTI

‘Kâbuslar Evi’ projemiz denemeydi. 13 bölüm çektim, sonra yayına verdim. Çok başarılı olmadı ama hala o işi değerlendiriyorum. Böyle yapılması gerekiyor. Belki bu sektöre ‘öncü’ olurum diye böyle bir çalışma yaptım.

ÖNCE ÇEKİP SONRA KANALLARA SUNACAĞI
M

‘Köroğlu’ adında bir projem var. Bütün hazırlıklarını yapmaya çalışıyoruz. 13 bölüm çekeceğim ve izledikten sonra da kanallara sunacağım. Bölümleri 1 haftada çekilmeyecek. 15 gün hatta bazı bölümleri 20 günde çekilebilecek. İleriye dönük olarak böyle gitmek zorundayız, kaliteyi ancak bu şekilde yakalayabiliriz. Çünkü sektörün geliştiği ülkelerde böyle çalışılıyor.

BAŞARISIZLIKLARDAN DERS ÇIKARIYORUM

Oyuncu seçimi konusunda başarılı nokta atışı yaptığınızı biliyoruz. Oyuncu seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
Karakter analizine göre oyuncuyu da analiz etmek gerekiyor. Oyuncunun daha önceki işlerine bakıp o karaktere çok uyup uymadığını analiz etmeye çalışıyorum. Oyuncu seçerken en önem verdiğim nokta ise oyuncunun ahlaki değerlere önem vermesi.

BU İŞİ BİLİYORUM DİYEN YALAN SÖYLER

O kadar çok iş yapıyoruz ki, içerisinde başarısız olanlar da oluyor. O başarısızlıklardan ders çıkarıp, daha başarılı ne yapabilirim, diyorum. Bu işi biliyorum diyen, yalan söyler. Zaman içerisinde daha az yanılıyoruz, bu da yıllar içerisinde tecrübe edindikçe oluyor.

AVŞAR FİLM HİÇBİR ZAMAN ZORA GİRMEMİŞTİR

Avşar Film’in başarısını neye bağlıyorsunuz?


Avşar Film 1970’li yıllardan geliyor. Hiçbir zaman zora girmemiştir. Başarımızın en büyük etkeni elde edemeyeceğimiz, başaramayacağımız işlere kalkışmamamızdır.

BAŞARILARIMIZDAN KENDİMİZE EGO YAPMIYORUZ

Başarılarımızdan kendimize ego yapmıyoruz. Belli bir seviyemiz var, düşürmemeye çalışıyoruz. Çıtamızı hep daha yukarı doğru yükseltmeye çalışıyoruz. Kimseyle rekabetimiz yok, kimseye karşı art niyetimiz de yok. Başka birisini batırmak ya da başka birisinin kötü olması için uğraşmıyoruz. Başkalarının başarızlığından mutlu olmuyoruz. Başarımız birazda buradan geliyor.

SEKTÖRÜN HER ALANINDA ÇALIŞTIM

Yapımcılığı neden tercih ettiniz?


Benim bir yaştan sonra dizi, film yapayım, sinemacı olayım diye bir düşüncem olmadı. Çocukluğumdan beri yaptığım iş buydu zaten. Zaman içerisinde sektörün her alanında çalıştım. Esas işimiz sinema işletmeciliği, Türkiye genelinde 100’ün üzerinde sinema salonlarımız var. Sinema işletmeciliğini büyütünce film ithalatına girdik, yine aynı zamanda film yapmak gerekiyordu, prodüksiyon işine girdik, film yaptık. Türkiye’de televizyon sektörü oluşunca biz de kendimize bu alanda yer açmaya çalıştık. Sinema, sinema işletmeciliği, film, film işletmeciliği, film ithalatı, dizi yapımcılığı şeklinde de devam ediyoruz.

TÜRK SİNEMASI OLARAK YURTDIŞININ GERİSİNDEYİZ

Oscar alır diyebileceğiniz oyuncularımız var mı?


Bir oyuncunun Oscar alması, o oyuncunun çok başarılı olduğu anlamına gelmiyor. Projenin de, karakterin de iyi olması lazım ki oyuncu o başarıyı sağlasın. Oscar alan oyuncuların da aslında doğru projede, doğru karakterle buluştuklarına inanıyorum. Bizim oyuncularımıza da imkan verilse aynı başarıyı yakalayabileceklerine inanıyorum.

Bizim oyuncularımız neden yurtdışında boy gösteremiyor?

Yurtdışında bütün dünyadan o kadar çok seçenek var ki, Türk Sineması ve televizyonu olarak biz biraz gerisinde kalıyoruz. Maalesef, Amerika ya da Avrupa seviyesine henüz gelemedik. Ancak bundan 10-20 sene öncesinin çok ilerisindeyiz. Sektör her sene kendini yeniliyor ve geliştiriyor. Umarım en kısa sürede bizim oyuncularımızı da yurtdışında görmeye başlayacağız, Türk sineması ve televizyonu olarak yurtdışı ile ortak büyük projeler yapacağız.

TÜRKİYE’DE BAŞARDIĞIMIZDA YURTDIŞINDA FARKEDİLECEĞİZ

Çok iyi ve çok başarılı olabilecek oyuncularımız var ama o fırsatı yakalayamayabiliyorlar. Sinema ve televizyon olarak Türkiye’de başardığımızda yurtdışında sektör olarak bizi ve oyuncularımızı fark edecekler.

ÜLKEMİN TANITIMI İÇİN 100 DOLARA DİZİ SATTIM

Televizyon sektörü olarak çoğu ülkenin önündeyiz. 42 ülkeye dizi satıyoruz. 100 dolara dizileri sattığım zaman, “100 dolar için mi sen bu dizileri veriyorsun” diye bana gülüyorlardı, Biz o zaman o ülkelerin bizi, sinemamızı, televizyonumuzu tanıması için geleceğe yatırım yaptık. Bugün aynı o ayardaki televizyon dizilerinin bölümleri 20 bin 30 bin dolara veriliyor. 100 dolardan nerelere geldik.

90 DİZİDE OYNAYACAK BAŞROL OYUNCUSU YOK

Sizce yapım sektörünün en önemli sorunu nedir?


Yapım sektörünün o kadar çok sorunu var ki. Türkiye’de 90 tane dizi var ama 90 tane dizide oynayacak başrol oyuncusu maalesef yok. 90 tane senarist yok. Sektöre kazandırılacak oyuncu, senarist ve teknik ekip için yatırım yapılması gerekiyor. Bu konuda ben üzerime düşen görevi yapmaya çalışıyorum ve yaptığıma inanıyorum. Oyunculuk mesleği de kendi içerisinde bir sektör haline gelmeli, bu konuda da oyunculara büyük görev düşüyor.

TRT SEKTÖREL GÖREVİNİ TAMAMLAYAMIYOR

TRT sektörel görevini tamamlayamıyor. Kültür Bakanlığı’nın bu iş için sıfırdan insanları yetiştirebileceğimiz okullar açarak destek vermesi gerekiyor. Ne devletten ne de bakanlıktan maddi destek beklemiyoruz. Sektörün gelişmesi için destek versinler. Bana düşecek bir görev varsa zaten seve seve yaparım.

DİZİ SÜRELERİNİN UZUNLUĞU TİCARİ KAYGILARLA ALAKALI

Oyuncular genelde dizi sürelerinin uzunluğundan şikâyetçi, sizin bu konudaki düşünceniz nedir?


Genelde hepimizin hatta kanalların da şikâyeti var. Kanala; “biz size 60 dakika verelim, 60 dakika üzerinden anlaşalım” dediğimiz zaman bizim aldığımız bütçe bizi kurtarmıyor. O zaman biz 60 dakikaya aynı rakamı istersek kanal da zarar ediyor. Dizi sürelerinin uzunluğu ticari kaygılarla alakalı bir durum, bunların hepsi birbirine bağlı. Dizi sürelerinin 120 dakikalara çıkması tamamen ticari, kanalın o günü kapaması gerekiyor ki ödeyeceği rakamı kazansın, bize versin, biz de ekibe dağıtalım.

NURİ BİLGE CEYLAN BİZİ GURURLANDIRIYOR

Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini nasıl buluyorsunuz?


Nuri Bilge Ceylan’ı kendi dalında çok başarılı buluyorum. Filmleriyle yurtdışında bizi temsil ediyor ve gururlandırıyor.

ÖZCAN’IN ÇALIŞKANLIĞINI ÇOK BEĞENİYORUM

Ben Özcan Deniz’in azmini, başarısını, çalışkanlığını çok beğeniyorum. Özcan’ı çok takdir ediyorum. Tembel değil, sürekli kendini geliştiriyor. Bir sonraki filmi bir önceki filminden hep daha iyi oluyor. İlerisi açık, bence çok iyi olacak. Benim açımdan çok iyi olmuyor tabi bu durum, bana çok büyük filmler yapacak, maliyetli olacak ama olsun. Onun canı sağ olsun

SEVGİMİN KARŞILIĞINI BULURSAM İNSANLARA ÇOK VERİCİYİM

Ben sevgimin karşılığını bulursam insanlara çok vericiyim. Karşımdakinin biraz gerçek olmadığını, yalan olduğunu hissedersem zaten kavgam gürültüm yok, geriye doğru çekilirim ve onu yavaş yavaş hayatımın dışına atarım.

TUNCEL KURTİZ DUAYENDİ

Beğendiğiniz oyuncular kimlerdir?


Ben bir oyuncunun canlandırdığı karakterle beraber başarısına inanıyorum. Tuncel ağabey duayendi, hiçbir oyun olmasa bile kendine alan çıkaran birisiydi. Allah rahmet eylesin çok sevdiğim bir insandı. Kendisi dost olarak da oyuncu olarak da büyük bir kaybımızdır.

Röportaj: Filmstudio
 

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>