Geri dönüşüme meyilli kıyafetler
Atıklarınızı çöp kutusuna değil, bir moda tasarımcısına göndermeye ne dersiniz?
O gece tüm gözler tek kadının üzerindeydi. Çünkü kıyafeti şık olduğu kadar sıra dışıydı. İnsanın aklı önce elbisesinin farklı genişliklerde yuvarlak kesim kollarına takılıyordu; sonra da etek uçlarına eklenmiş salkım saçak kağıt parçalarına.
Dikkatli incelendiğinde elbisenin alt kısmının tamamıyla gazete kağıtlarından oluştuğu fark ediliyordu.
Aslında bu kadının kıyafeti henüz bir geceye damgasını vurmadı ama bu yıl 22-28 Haziran'da 15. Geri Dönüşüm Haftası aktiviteleri esnasında Londra'da vuracak. Etkinlikler arasında atıklardan tasarlanan kıyafetlerin sergilendiği bir gösteri de var. Bu elbiseler, gazeteden pet şişelere pek çok kullanılmış ürünü saklayıp moda tasarımcılarına ileten doğaya duyarlı insanların atıklarından oluşturuluyor. Kullanılmış cam, plastik, metal, elektronik eşya, kağıt türü her şey aslında geleceğin tasarım harikası kıyafetlerine dönüşebilir. Örneğin gösteride 42 adet eski Levi's 501 kullanılarak yapılmış kostümlere ve atık içecek kutularından bir gece elbisesine rastlamak mümkün.
Çevreye duyarlılık moda olma yolunda. Bu trendin Türkiye'deki temsilcisiyse Yusuf Kayı. Başarılı moda tasarımcısı, bulduğu her poşeti hatta kibrit kutusunu tasarımlarında değerlendiriyor. Kumaş ve çeşitli aksesuarlarla atık maddeleri öyle bir harmanlıyor ki, ortaya çıkan kıyafette gözden çıkardığınız bir objenin olması ihtimali sizin birdenbire çevreye duyarlı biri haline gelmenizi sağlayabiliyor. Kendine özgü tasarımlarında kumaşlarını da elleriyle boyayan Kayı'nın, atık malzemeler kullanmadan hazırladığı kıyafetler de var.
Sekiz yıldır moda tasarımcılığı yapan Kayı, farklı boyama teknikleri kullanarak değer kattığı niteliksiz kumaşlardan oluşturduğu tasarımlarıyla kişisel defilelerinin dışında birçok karma gösteride yer aldı. Yalnız bu defilelerin zamanı da kıyafetleri gibi sıradışı.
Külkedisinin arabasının balkabağına, kıyafetlerinin de yırtık pırtık döküntülere dönüştüğü saatte podyumda boy gösteriyor, Kayı ile modelleri. 29 yaşındaki tasarımcı geri dönüşüm konseptli ilk defilesini geçen yılın sonunda Bilgi Üniversitesi Otto Santral'de gerçekleştirdi. Böylece atık maddelerle zenginleştirdiği koleksiyonunu ilk kez görücüye çıkarmış oldu.
Kayı'nın defilesinde kıyafetler kadar podyumda salınan insanlar da dikkate değer. Çünkü tasarımcı defilelerinde, çoğunlukla yaşam biçimi ve hayat görüşünü kendine yakın bulduğu, aslında hayatında podyuma ayak basmamış, bedenen ve ruhen hiç de manken olmayan insanlarla çalışıyor. Kayı bu tercihini şöyle açıklıyor: "Nihayetinde kıyafetler sadece modeller için değildir; tüm insanların kullandığı eşyalardır." Bir giysiyi gün boyu (ya da geceler boyu artık size kalmış) kim giyecekse, podyumda da o taşıyor yani.
Kayı'nın, tasarımdan sonra dikim aşamasında da kendine özgü metotları var. Örneğin, kumaşı kesip dikmek yerine koparıp bağlamayı tercih ediyor. "Spontane işleri seviyorum" diyor Kayı "alışılagelmişin dışında teknikler kullanıp işlerime yaratıcılık katınca kendimi daha iyi hissediyorum." Kumaşın ham halini koruyup bunu giysinin ruhuna yansıtmak onun için önemli. Bu nedenle kıyafetler defile sırasında bile "üretilmeye" devam edebiliyor. Örneğin podyumda salınan bir modelin üstündeki kendi tasarımı elbisenin askılarını koparıp başka türlü bağlayarak bir anda bambaşka bir şeye dönüştürebiliyor.
Kayı, atık bile olsa tasarımlarında gerçek kürk ve deri kullanmaktan kaçınıyor. Şu sıralar sonbahar aylarında yapmayı planladığı yeni defilesi için çalışan Kayı'nın tasarımları Cihangir'de Lazy ve Eco'da satılıyor. Ama elinizdeki pet şişelerden kendinize bir gelinlik yaptıracaksanız ona bir şekilde ulaşmanız mümkün. (yusuf.kayi@hotmail.com) Kim bilir belki gelecek yıl bu zamanlarda Geri Dönüşüm Haftası'na katılır.
Kaynak: Newsweekturkiye
Fotoğraflar:
Süreyya Yılmaz Dernek
www.gif-tr.com
DİĞER HABERLER
Reebok’tan Barbie Koleksiyonu
Geçmişten günümüze klasikleşmiş tarzıyla öne çıkan marka, bu koleksiyonla görücüye çıkarıyor.
“ATEŞLİ PİLİÇ 11 Temmuz 2003'de Gösterimde”
“Bahar Yorgunluğundan Kurtulmak İçin Karbonhidrat Tüketip Egzersiz Yapın”
“24. Adana Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ”
“Kadınları Mutlu Etmenin En Kolay Yolu”
“Anadolu Yakasının Büyülü Yıldızı”
“Şehrin Kış Hali-Masumiyet Müzesi”
“Tutku”
“İlişkinizin Yürüme Şansı Nedir?”
“Sedef Kabaş’ın Yazdığı Yandığın “Ateş Yoluna Işık Olur” Destek Yayınları’ndan Çıktı”
REKLAM
reklam@cosmoturk.com
İLETİŞİM
cosmoeditor@cosmoturk.com
TEL: (0212) 280 07 00
FAX: (0212) 244 13 32